Přes 8000 nožů a dalšího příslušenství máme skladem na prodejně! Doprava od 72,-Kč!

Nožířské oceli a jejich kompletní detailní přehled

 

 

TYPY OCELÍ
a jiných materiálů k výrobě ostří nožů a čepelí 

 

 


Při dohledávání požadované ocele, lze skočit na kategorii (nerezová, uhlíková), s textovým popisem, nebo na tabulky chemického složení na konci stránky, případně lze použít funkci vyhledávání v prohlížeči,

pomocí zkratky kláves ctrl nebo cmd můžete zobrazit možnost vyhledávání a do tohoto políčka vepsat hledanou ocel.

pt
U některých ocelí je malá ručička ptznačící odkaz, přes který budete nasměrováni přímo na kategorii nožů, s vybranou ocelí.

Jednoduché třídění nejznámějších ocelí najdete pt zde, kliknutím na horní řádek této tabulky si můžete seřadit oceli dle jejich základních vlastností.

     


pt skok na popis nerezové oceli a pt tabulek chemického složení

pt skok na popis práškové nerezové oceli a pt tabulek chemického složení

pt skok na popis nástrojových ocelí a pt tabulek chemického složení

pt skok na popis uhlíkatých ocelí a pt tabulek chemického složení

pt skok na popis uhlíkatých práškových ocelí a pt tabulek chemického složení

pt skok na popis damaškových ocelí

ocel

 Ocel 

 Ocel, tedy slitina prvků, zejména v největší míře obsaženo prvkem železa (Fe - ferrum), kdy jsou přidávány další prvky v jistém poměru, které dávají pokročilé vlastnosti jinak rezivějícímu materiálu. Zušlechťují jej. Pokud do železa přidáme uhlík (tedy až do množství 2.14%, neboť ve vyšší míře už by to byla litina) či další prvky, stává se ocelí. Legovanou ocelí, která vlastnostmi může být tvrdá, houževnatá, korozivzdorná, odolná proti opotřebení, zlomu a mechanické námaze, vysoké teplotě a podobně.

 Oceli pak můžou být nízkolegované (příměsy dalších prvků, než uhlík, jsou pod 5%), které mohou měnit mechanické vlastnosti tepelným zpracováním; vysokolegované oceli se pak ostatními prvky dosahuje potřebných mechanických, fyzických a chemických vlastností. Ocel může být velmi odolná vůči rzi, pokud do výsledného mixu přidáme vyšší procento (typicky více než 12%) Chromu (Cr), ale bývá pak poměrně mekká. Můžeme přidat velice tvrdý Wolfram (W) který přidá na neuvěřitelné tvrdosti, ale zpracovat pak tento materiál je zase velice obtížné, nehledě na dobrušování ostří v domácích podmínkách. Chce to najít jakýsi kompromis, no a tady vzniká ono nepřeberné množství kombinací od hlavních výrobců a laboratořích Japonského Hitachi, rakouského Uddelholmu, amerického Carpenteru a dalších.

 Zušlechtění - tedy kalení ocele je proces, kdy můžeme vysokou teplotou měnit krystalickou strukturu legované oceli, a tato struktura se jakoby zamkne prudkým zchlazením z velmi vysoké teploty například pomocí oleje, vody, nebo vzduchu, či např tekutým dusíkem do velmi hlubokých sub teplot pod nulou °Celsia. A to do takové míry, že se krystalická struktura různým způsobem může formovat a zlepšit tak vlastnosti samotné ocele. Ta může být ale po této proceduře i velmi křehká a proto se provádí ještě takzvané popouštění, kdy se kalená ocel zahřeje už pouze na nižší teploty, aby se karbidy a struktura materiálu rozvolnila a napětí uvolnilo. Ocel pak sice ztratí na své tvrdosti, ale stane se houževnatější a vlastmostmi je pak odolnější. Těchto popouštění může být i několik zasebou, zlepší pak na přinejmenším struktura ocele dle požadavků na ten který materiál.

 Typy ocelí se pak v zásadě liší na dvě hlavní skupiny, nerezová ocel, která je v zásadě více odolná proti korozi. Druhá skupina je pak ocel uhlíkatá, která tuto odolnost má mnohem nižší, avšak vykazuje vyšší odolnost proti opotřebení.

 Různým poměrem zůčastněných (legujících) prvků v oceli pak vzniká nespočet kombinací a typů ocelí. Přehlednou tabulku najdete na konci článku.

WC

 Karbid Wolframu 

Karbid wolframu je vysoce tvrdá látka používaná hojně ve strojírenství. Skládá se z uhlíku a wolframu, opracování je velice složité a to diamantem nebo karbidem křemíku. Používá se u několika málo značek jako supertvrdá čepel nože, nebo například jako břity u widiových vrtáků. Řezné nástroje vydrží velice dlouho díky vysoké tvrdosti, která bývá kolem 71 HRc dle Rockwella.

titan

 Titan 

 Titan nelze kalit (tedy teplotním šokem a prudkým zchlazením z vysoké teploty vytvrdit vnitřní krystalickou strukturu na pevnější vazbu) na vysoké HRC, nože proto nemají příliš kvalitní ostří. Jsou ale velmi lehké, nekorodují a jsou nemagnetické.

keramika

 Keramika 

 Velmi těžce ztupitelné ostří, které je tvrdé a křehké. Nože s keramickým ostřím mají omezenou možnost broušení. Nyní se používá jen velmi sporadicky. 



ROZDĚLENÍ A SPECIFIKACE OCELÍ

Legující prvky ocelí a jejich vlastnosti

- jednoduché třídění nejznámějších ocelí najdete pt zde

- tabulky chemického složení ocelí je na pt konci článku

legury

prvky

prvky2

 



 

1. Nerezová ocel


1.1 Korozivzdorná ocel

Může být velmi odolná vůči rzi, pokud do výsledného mixu přidáme vyšší procento (typicky více než 12%) Chromu (Cr), nebo například Dusík (N), kdy je vysoká odolnost vůči korozi i při působení slané vody. Korozivzdornost je pak ovlivněna působícími prvky, ať už jen vzdušnou vlhkostí, nebo odolností proti kyselinám apod.

pt jaký vliv na ocel mají jednotlivé prvky?

ROZDĚLENÍ KVALIT OCELI

✭✩✩✩✩

✭✭✩✩✩

ocel nižších kvalit nenabízíme
✭✭✭✩✩ základní značková ocel, která nabízí za nižší cenu poměrně slušný výkon
✭✭✭✭✩ pokročilejší ocel, která vyváženějším složením nabízí lepší vlastnosti než ocel základní
✭✭✭✭✭ nadstandardní výkon a exkluzivní vlastnosti těchto ocelí

 

✭✭✭✭✩

H1 ptZavírací nožeptPevné nože

(0,15% Uhlíku (C), 15 % Chrómu (Cr), 1% Molybdenu (Mo), 7% Niklu (Ni), 2% Manganu (Mn), 4% Křemíku (Si), 0,1% Dusíku (N)) Velmi korozivzdorná ocel, stvořena pro použití v agresivním prostředí se slanou vodou. Speciálně vivinutá ocel, která je téměř korozi imunní. Záleží však na finální úpravě ostří. Umožňuje precipitační vytvrzování (stárnutí). Japonsko / Myodo Metal Company

 
     
✭✭✭✭✩

H2 (nástupce oceli H1) ptZavírací nožeptPevné nože

(0,09% Uhlíku (C), 13.73 % Chrómu (Cr), 2.24% Molybdenu (Mo), 8.25% Niklu (Ni), 0.32% Manganu (Mn), 2.63% Křemíku (Si), 0,06% Dusíku (N), 0.17% Mědi (Cu)) Velmi korozivzdorná ocel, stvořena pro použití v agresivním prostředí se slanou vodou. Speciálně vivinutá ocel, která je téměř korozi imunní. Záleží však na finální úpravě ostří. Japonsko / Myodo Metal Company

 
     
✭✭✭✩✩

420 (AISI 420; X20Cr13; 1.4021; ČSN17022; SUS420J1) ptZavírací nožeptPevné nože

(C) od 0,15%, 12-14% Chrómu (Cr), 1% Manganu (Mn) 1% Křemíku (Si). Je základní nerezová ocel, obtížně svařitelná s menším obsahem uhlíku. Tato ocel je extrémně odolná proti reznutí a proti působení slabších chemických činidel, velmi dobře obrobitelná, leštitelná avšak měkká. Velmi často se používá pro výrobu fantasy nožů, mečů apod. Lze ji velmi jednoduše nabrousit i v terénu s tvrdostí cca až 53 HRc (dle Rockwella).

 
     
 

420J2 (AISI 420M; 1.4028; SUS420J2; ČSN17023)

Základní nerezová ocel, obtížně svařitelná s menším obsahem uhlíku (C) od 0.26-0.36%, 12-14% Chrómu (Cr), 1% Manganu (Mn), 1% Niklu (Ni), 1% Křemíku (Si), a tvrdostí cca 53 HRc (dle Rockwella). Tato ocel je extrémně odolná proti reznutí a proti působení slabších chemických činidel, velmi dobře obrobitelná a vyleštitelná, avšak poměrně měkká, vykazuje lehce vyšší odolnost proti opotřebení nežli základní 420 ocel. Velmi často se používá pro výrobu fantasy nožů, mečů apod. Lze ji velmi jednoduše nabrousit i v terénu.

 
     
✭✭✭✩✩

420HC High carbon (někdy také TruSharp steel)ptZavírací nožeptPevné nože

(0.45% Uhlíku (C), 13% Chrómu (Cr), 0.3% Vanadu (V), 0.4% Manganu (Mn), 0.4% Křemíku (Si)) Varianta oceli 420J2 s vyšším obsahem uhlíku avšak s menší odolností proti korozi, stabilita ostří je poměrně dobrá. Tvrdost dle Rockwella je 57-58 HRc. Made in USA / Latrobe Specialty steel company

 
     
✭✭✭✩✩

440A (AISI 440A; X65CrMo14; 1.4109) ptZavírací nožeptPevné nože

0.6-0.75% Uhlíku (C), 16-18% Chróm (Cr), 1% Manganu (Mn) Ocel má vysokou korozivzdornou odolnost a nízkou houževnatost, je velmi oblíbená u jednoduchých nožů, s výbornou brousitelností, ale nízkou odolností udržení ostří, tvrdostí typicky 56 HRc (dle Rockwella), původ USA

 
     
✭✭✭✩✩

440B (AISI 440B; X90CrMoV18; 1.4112) ptZavírací nožeptPevné nože

0.75-095% Uhlíku (C), 16-18% Chróm (Cr), 1% Manganu (Mn) a tvrdostí typicky 56 HRc (dle Rockwella), ocel je téměř nesvařitelná, používá se pro řezné nástroje v chirurgické praxi, ocel s vyšší tvrdostí a odolností proti opotřebení, původ USA

 
     
✭✭✭✩✩

440C (AISI 440C; N685; X105CrMo17; ČSN 17042; 1.4125) ptZavírací nožeptPevné nože

0.95-1.2% Uhlíku (C), 16-18% Chróm (Cr), 0.75% Molybdenu (Mo), 1% Manganu (Mn), 1% Křemíku (Si). Velmi odolná proti opotřebení, může být kalena na vysokou tvrdost, nicméně je pak málo odolná proti vylamování, proto se typicky popouští na nižší tvrdost. Složením a vlastnostmi velmi podobná švédské oceli 12C27, avšak má nižší stabilitu ostří např. než ocel 12C27. Původ USA

 
     
✭✭✭✩✩

W.1.4034 (X46Cr13; N540; ČSN 17029) ptZavírací nožeptPevné nože

(0.46% Uhlíku (C), 13% Chrómu (Cr), 0.14% Molybdenu (Mo), 0.28% Niklu (Ni), 0.47% Manganu (Mn), 0.33% Křemíku (Si)) Nerezová ocel, velmi dobře opracovatelná, odolávající korozi i slabým kyselinám, leštěním se korozivzdornost zvyšuje. Obtížně svařitelná, za tepla výborně opracovatelná ocel.

 
     
✭✭✭✩✩

3Cr13 ptZavírací nožeptPevné nože

(0.35% Uhlíku (C), 14% Chrómu (Cr), 0.6% Niklu (Ni), 1% Manganu (Mn), 1% Křemíku (Si)) Nerezová ocel, velmi dobře opracovatelná, odolávající korozi, i slabým kyselinám, leštěním se korozivzdornost zvyšuje. Tvrdost dle Rockwella se udává kolem 54 HRc. Čína / Ahonest Chankjiang

 
     
✭✭✭✩✩

5Cr15MoV ptZavírací nožeptPevné nože

(0.45% Uhlíku (C), 14.5 % Chrómu (Cr), 0.6 % Molybdenu (Mo), 0.1% Vanadu (V), 0.4% Manganu (Mn))Nerezová ocel primárně vyráběná v Číně. Všeobecně považována za ocel velmi obyčejnou, kvůli velmi malému obsahu uhlíku velmi slabě drží ostří i při občasném použití. Tvrdost dle Rockwella se udává kolem 55 HRc. Čína / Ahonest Chankjiang

 
     
✭✭✭✩✩

8Cr13MoV ptZavírací nožeptPevné nože

(0.8% Uhlíku (C), 14% Chrómu (Cr), 0.15% Molybdenu (Mo), 0.1% Vanadu (V), 0.2% Niklu (Ni), 1% Manganu (Mn), 1% Křemíku (Si)) Poněkud kvalitnější ocel i pro pravidelnější použití. Obsah karbidů se podílí na vysoké tvrdosti oceli, ale trpí na vylamování ostří. Spyderco tuto ocel nechává na nožích nižší třídy vyráběných v Číně. Ocel dosti odolná proti korozi je při správném úhlu broušení poměrně slušnou volbou. A při jemném dobroušení na vyšších gritech brusiva pak nabízí poměrně vysokou kvalitu ostří. Dosti pak ale záleží na kvalitě přebrušování a úhlu fazetky. Tvrdost dle Rockwella bývá typicky 59 HRc. Perfektní poměr cena / výkon. Čína / Ahonest Chankjiang

 
     
 

8Cr15MoV

(0.75% Uhlíku (C), 14% Chrómu (Cr), 0.15% Molybdenu (Mo), 0.1% Vanadu (V), 0.49% Niklu (Ni), 0.5% Manganu (Mn), 1% Křemíku (Si)) Ocel vlastnostmi prakticky totožná s ocelí 8Cr13MoV avšak odolnější proti korozi a lehce houževnatější. Srovnatelná ocel v ekvivalentu AUS8. Tvrdost dle Rockwella 59 HRc. Perfektní poměr cena / výkon. Čína / Ahonest Chankjiang

 
     
✭✭✭✩✩

9Cr13CoMoV ptZavírací nožeptPevné nože

(0.85% Uhlíku (C), 13.5% Chrómu (Cr), 0.2% Molybdenu (Mo), 0.2 % Vanadu (V), 1% Kobaltu (Co), 1% Manganu (Mn), 1% Křemíku (Si)) Korozivzdorná ocel se zvýšenou pevností a tvrdostí díky Kobaltu. Tvrdost dle Rockwella 60 HRc. Čína / Ahonest Chankjiang

 
     
✭✭✭✩✩

9Cr14MoV ptZavírací nožeptPevné nože

(0.9% Uhlíku (C), 14% Chrómu (Cr), 0.25% Molybdenu (Mo), 0.15% Vanadu (V), 0.6% Manganu (Mn), 0.6% Křemíku (Si)) Nerezová ocel, s karbodotvorným Chromem, který dává střední odolnost proti korozi. Typická tvrdost dle Rockwella až 60HRc. Čína / Ahonest Chankjiang

 
     
✭✭✭✩✩

9Cr18MoV ptZavírací nožeptPevné nože

(0.95% Uhlíku (C), 18% Chrómu (Cr), 1% Molybdenu (Mo), 0.1% Niklu (Ni), 0.8% Manganu (Mn), 0.8% Křemíku (Si)) Vyšší třída nerezové čínské oceli, velmi podobná oceli 440C, zvýšená odolnost ostří a houževnatosti. Čína / Ahonest Chankjiang

 
     
✭✭✭✭✩

10Cr15CoMoV ptZavírací nožeptPevné nože

(1.05% Uhlíku (C), 15% Chrómu (Cr), 1.2% Molybdenu (Mo), 0.3% Vanadu (V), 1.5% Kobaltu (Co), 0.5% Manganu (Mn)) Ocel nabízí velmi dobrou houževnatost a také tvrdost, výdrž ostří. Srovnatelná s VG10 kde lze perfektně naostřit do vysoké ostrosti, nicméně není až tak náchylná na vylomení. Tvrdost dle Rockwella až 62 HRc Čína / Ahonest Chankjiang

 
     
 

T5MoV

(0.5% Uhlíku (C), 14% Chrómu (Cr), 0.35% Molybdenu (Mo), 0.15% Vanadu (V), 0.15% Kobaltu (Co)) Nerezová ocel srovnatelná s ocelí 440b Tvrdost dle Rockwella až 58 HRc Francie / Bonpertius

 
     
✭✭✭✩✩

T6MoVptZavírací nožeptPevné nože

(0.6% Uhlíku (C), 14.2% Chrómu (Cr), 0.65% Molybdenu (Mo), 0.10% Vanadu (V), 0.23 % Niklu (Ni),1% Křemíku (Si)) Nerezová ocel srovnatelná s ocelí 440c. Tvrdost dle Rockwella až 56 HRc Francie / Bonpertius

 
     
 

X-15TN

Ocel s obsahem 0.42% Uhlíku (C), 15.6% Chrómu (Cr), 1.7% Molybdenu (Mo), 0.29% Vanadu (V),0.3% Niklu (Ni), 0.46% Manganu (Mn), 0.23% Křemíku (Si), 0.21% Dusíku (N), čímž je ocel velmi odolná proti korozi i ve slané vodě, s výtečnou odolností udržení ostří. Tvrdost 59HRc (dle Rockwella), původ Francie, patentováno Aubert&Duval

 
     
✭✭✭✭✩

N680 (X54CrMoNV18-1) ptZavírací nožeptPevné nože

(0.54 % Uhlíku (C), 17.3% Chrómu (Cr), 1.1% Molybdenu (Mo), 0.1% Vanadu (V), 0.4% Manganu (Mn), 0.45% Křemíku (Si), 0.2% Dusíku (N)) Velmi korozivzdorná ocel se slušnou houževnatosí a udržení ostří. Tvrdost dle Rockwella až 58 HRc Rakousko / Bohler Uddeholm

 
     
✭✭✭✭✩

N690 (1.4528; X105CrCoMo18-2; N690Co) ptZavírací nožeptPevné nože

Nerezová ocel s obsahem 1.08% Uhlíku (C), 17.3% Chrómu (Cr), 1.10% Molybden (Mo), 0.4% Mangan (Mn), 0.4% Křemík (Si), 0.1% Vanad (V), 1.5% Kobalt (Co), tvrdá velmi nerezová ocel se snadnou obrobitelností. Je podobná klasické 440C avšak přídavkem kobaltu zvyšuje svoje přednosti. Rakousko / Bohler Uddeholm

 
     
✭✭✭✭✩

N695 (1.4125, X102CrMo17) ptZavírací nožeptPevné nože

Nerezová ocel s obsahem 1.2% Uhlíku (C), 18% Chrómu (Cr), 0.5% Molybdenu (Mo), 0.75% Niklu (Ni), 1% Manganu (Mn), 1% Křemíku (Si), 0.5% Mědi (Cu). Vlastnostmi i složením je vlastně ocel téměř totožná s ocelí 440C. S velmi vysokou odolností proti opotřebení. Tvrdost dle Rockwella až 60 HRc Rakousko / Bohler Uddeholm

 
     
✭✭✭✭✩

154CM (neplést s práškovou ocelí CPM-154, velmi totožná - neli stejná jako ATS34) ptZavírací nožeptPevné nože

1.05% Uhlíku (C), 14% Chrómu (Cr), 4% Molybdenu (Mo),0.4% Manganu (Mn), 0.35% Křemíku (Si). Modifikovaná ocel 440C, pouze je část chromu nahrazena molybdenem, který vytváří mnohem tvrdší karbidy. Ocel má tak mnohem vyšší odolnost proti abrazivu. Ocel má výtečnou kvalitu, ale vyžaduje více péče, jako je čištění a pravidelné olejování.

 
     
✭✭✭✭✩

ATS-34 (velmi totožná - neli stejná jako 154CM) ptZavírací nožeptPevné nože

1.05% Uhlíku (C), 14% Chrómu (Cr), 4% Molybdenu (Mo),0.4% Manganu (Mn), 0.35% Křemíku (Si). Modifikovaná ocel 440C, pouze je část chromu nahrazena molybdenem, který vytváří mnohem tvrdší karbidy. Ocel má tak mnohem vyšší odolnost proti abrazivu. Ocel má výtečnou kvalitu, ale vyžaduje více péče, jako je čištění a pravidelné olejování.

 
     
 

14-4CrMo (ATS34; 154CM)ptZavírací nožeptPevné nože

(1.05% Uhlíku (C), 14% Chrómu (Cr), 4% Molybdenu (Mo),0.5% Manganu (Mn), 0.3% Křemíku (Si)) Nerezavějící ocel s mimořádně vysokou odolností proti opotřebení, vyšší než u oceli 440C nebo u oceli D2 (při stejné tvrdosti cca 61 HRc). Jedna ze vzácnějších ocelí. Složením velmi podobná ocelím ATS34 a 154CM. Made in USA / Latrobe Specialty steel company

 
     
 

ATS-55

( 1% Uhlíku (C), 14% Chrómu (Cr), 0.6% Molybdenu (Mo), 0.4% Kobaltu (Co), 0.2% Mědi (Cu), 0.5% Manganu (Mn), 0.4% Křemíku (Si)) Velmi podobná oceli ATS-34, ze které byl snížen podíl Molybdenu pro snadnější broušení ocele, avšak neudrží ostří tak dlouho jako větší brácha, ocel ATS-34. Tuto ocel používalo víceméně pouze Spyderco na počátcích své produkce.

 
     
 

AUS-4

( 0.4% Uhlíku (C), 14% Chrómu (Cr), 0.49% Niklu (Ni), 1% Manganu (Mn)) Velmi snadno brousitelná ocel, která je poměrně vysoce odolná proti korozi, kvalitami srovnatelná s ocelí 420-440B. Japonsko / Aichi Steel

 
     
✭✭✭✩✩

AUS-6 ptZavírací nožeptPevné nože

(0.6% Uhlíku (C), 14% Chrómu (Cr), 0.2% Vanadu (V), 0.49% Niklu (Ni), 1% Manganu (Mn), 1% Křemíku (Si)) Korozivzdorná ocel, porovnatelná spíše s ocelí 440C, oproti oceli AUS4 si udržuje téměř totožnou odolnost proti korozi, byť je tvrdší díky vyššímu obsahu uhlíku a vanadu. Japonsko / Aichi Steel

 
     
✭✭✭✩✩

AUS-8 ptZavírací nožeptPevné nože

(0.75% Uhlíku (C), 14% Chrómu (Cr), 0.2% Molybdenu (Mo), 0.2% Vanadu (V), 0.49% Niklu (Ni), 0.5% Manganu (Mn), 1% Křemíku (Si)) Jedna z nejoblíbenějších nerezových Japonských ocelí vůbec. Díky vyššímu obsahu uhlíku se řadí mezi oceli s vyšší výdrží ostří, odolnost proti korozi je poměrně slušná. Houževnatostí se řadí nad ocel 440C. Japonsko / Aichi Steel

 
     
✭✭✭✭✩

AUS-10 ptZavírací nožeptPevné nože

Nerezová kvalitní ocel s obsahem 1.1% Uhlíku (C), 14% Chrómu (Cr), 0.3% Molybdenu (Mo), 0.27% Vanadu (V), 0.49% Niklu (Ni), 0.5% Manganu (Mn), 1% Křemíku (Si). Má velmi slušnou odolnosti proti otupení ostří, houževnatost a tvrdost. Je podobná oceli 440C, avšak o něco tvrdší a odolnější. Tvrdost dle Rockwella mívá 58-60 HRc. Japonsko / Aichi Steel

 
     
✭✭✭✩✩

DSR1K6 ptkuchyňské nože

(0.6% Uhlíku (C), 14% Chrómu (Cr), 0.2% Vanadu (V), 0.49% Niklu (Ni), 1% Manganu (Mn), 1% Křemíku (Si)) Korozivzdorná ocel, vlastnostmi velmi podobná oceli AUS6, typicky používána pro výrobu kuchyňských nožů. Made in Japan / Daido

 
     
✭✭✭✩✩

INOX; X55CrMoV14; 1.4110 ptZavírací nožeptPevné nože

(0.75% Uhlíku (C), 16% Chrómu (Cr), 0.8% Molybdenu (Mo), 0.9% Manganu (Mn), 0.7% Křemíku (Si)) ocel švédského původu, která je používána Swiss Army Knives (Victorinox, Wenger). Slitina má podobné mechanické vlastnosti jako ocel 12C27M, ale má mírně vyšší obsah chrómu a molybdenu. Švédsko / Sandvik AB

 
     
✭✭✭✩✩

DAUPHINOX

(0.52% Uhlíku (C), 15% Chrómu (Cr), 0.6% Molybden (Mo), 0.5% Mangan(Mn), 0.6% Křemík (Si)) Vysoce kvalitní nože značky Victorinox lze vyrábět výhradně z oceli nejvyšší kvality. Značky oceli se zcela přirozeně neustále vyvíjejí. V určitých oblastech si však výrobci oceli i výrobci nožů, pokud jde o výsledky takového vývoje, uchovávají svá tajemství. Na konečném výsledku se kromě dalších faktorů významně podílí i způsob kalení oc

 
     
✭✭✭✭✩

12C27M ptZavírací nožeptPevné nože

(0.6% Uhlíku (C), 13.5% Chrómu (Cr), 0.4% Manganu (Mn), 0.4% Křemíku (Si)) Klasická nerezová ocel pro kuchyňské příbory a pomůcky. Lze ji označit jako ocel s dostatečným obsahem karbidů ve struktuře, podobně jako ocel 440B. Má výtečnou brousitelnost, ale menší odolnost proti opotřebení, naopak zase vyšší trvanlivost ostří. Typická výsledná tvrdost dle Rockwella je 58 HRc, v nožířských zkouškách je ocel srovnatelná s ocelí VG-10 v ohledu houževnatosti materiálu, výdrže ostří. Švédsko / Sandvik AB

 
     
✭✭✭✭✩

12C27 ptZavírací nožeptPevné nože

(0.6% Uhlíku (C), 13.5% Chrómu (Cr), 0.4% Manganu (Mn), 0.4% Křemíku (Si)) Ocel Sandvik s upravenou odolností proti opotřebení a tím pádem i tvrdostí, ale stejnou odolností proti korozi a houževnatostí. Velmi čistá ocel téměř 50 let zušlechťována a vylepšována. Švédsko / Sandvik AB

 
     
✭✭✭✭✩

AEB-L (13C26; N611)

(0.67% Uhlíku (C), 13% Chrómu (Cr), 0.6% Manganu (Mn), 0.4% Křemíku (Si)) Nerezová ocel vlastnostmi podobná švédské oceli 12C27M, velmi čistá a velmi odolná co se týče opotřebení ostří. Sandvik ocel se zvýšenou odolností proti opotřebení a korozí, s vysokou tvrdostí. Struktura oceli je velmi jemnozrná. Oproti oceli 12C27 je splněna vyšší tvrdost a odolnost proti opotřebení. Doporučuje se pro chirurgické účely. Výrobce Rakousko / Bohler Uddeholm

 
     
✭✭✭✭✩

14C28N ptZavírací nožeptPevné nože

(0.62% Uhlíku (C), 14% Chrómu (Cr), 0.6% Manganu (Mn), 0.2% Křemíku (Si), 0.11% Dusíku (N)) Je to téměř totožná ocel jako 13C26, avšak odolnější vůči korozi. Perfektní poměr odolnosti ostří a korozivzdornosti. Velmmi čistá a po léta zdokonalovaná ocel. Skvělý poměr cena / výkon. Švédsko / Sandvik AB

 
     
✭✭✭✭✩

19C27 ptZavírací nožeptPevné nože

(0.95% Uhlíku (C), 13.5% Chrómu (Cr), 0.65% Manganu (Mn), 0.4% Křemíku (Si)) Obsahuje poměrně hrubé zrno karbidů a je odolná vůči opotřebení, velikostí karbidů však pokulhává možnost nůž nabrousit na jemnou fazetku. Ideální však pro hrubší použití u outdoorových nožů s vysokou odolností vůči opotřebení. Švédsko / Sandvik AB

 
     
✭✭✭✩✩

AN-58 (AN58)

(0.45% Uhlíku (C), 13.5% Chrómu (Cr), 0.01% Molybdenu (Mo),0.02% Vanadu (V), 0.49% Manganu (Mn), 0.34% Křemíku (Si)) Standardní nerezová ocel, využívána firmou Nieto.

 
     
✭✭✭✩✩

420MoV (X50CrMoV15; 1.4116) ptZavírací nožeptPevné nože

(0.55% Uhlíku (C), 15% Chrómu (Cr), 0.8% Molybdenu (Mo), 0.2% Vanadu (V), 1% Manganu (Mn), 1% Křemíku (Si)) Nerezová ocel, s jemnouzrnnou strukturou s oblibou používána v chirurgii na výrobu řezných nástrojů, případně i pro výrobu příborových setů a kuchařských nožů. Má poměrně slušnou odolnost a pevnost i ve štípání tvrdého dřeva, nebo odolnost proti vylamování. Lze naostřit na velmi jemné ostří. Tvrdost dle Rockwella 55 HRc. Německo / Krupp

 
     
✭✭✭✭✭

Lam.Cos

(1.05% Uhlíku (C), 16% Chrómu (Cr), 1.5% Molybdenu (Mo), 2.5% Kobaltu (Co), 0.25% Niklu (Ni), 0.25% Wolframu (W)) Ocel používána a oblíbena firmou Fallkniven, kdy se v sendviči laminované oceli v nerezu, kde se používá ocel 420J jako vnější obal, vnoří tvrdší a houževnatější ocel s tvrdostí typicky kolem 60 HRc, dle Rockwella.

 
     
✭✭✭✭✩

CTS-BD1 ptZavírací nožeptPevné nože

(0.95% Uhlíku (C), 17% Chrómu (Cr), 0.5% Molybdenu (Mo), 1% Manganu (Mn), 0.1% Vanadu (V), 1% Křemíku (Si)) Vysokouhlíková nerezová ocel ve výtečném poměru odolnosti a houževnatosti ostří versus korozi. Chová se podobně jako nástrojové ocele. Podobné vlastnosti jako Gin-1. Typická tvrdost dle Rockwella je 60 HRc. USA / Carpenter Technology

 
     
 

CTS-BD1N

(0.95% Uhlíku (C), 17% Chrómu (Cr), 0.5% Molybdenu (Mo), 1% Manganu (Mn), 1% Křemíku (Si), 0.15% Dusíku (N)) Vysokouhlíková nerezová ocel ve výtečném poměru odolnosti a houževnatosti ostří versus korozi díky přidanému dusíku a to i proti slabším kyselinám, amoniaku atd. Chová se podobně jako nástrojové ocele. Oproti oceli BD1 vykazuje vyšší tvrdost. Typická tvrdost dle Rockwella je 63 HRc. USA / Carpenter Technology

 
     
 

95x18

(1% Uhlíku (C), 19% Chrómu (Cr), 0.6% Niklu (Ni), 0.8% Manganu (Mn), 0.8% Křemíku (Si), 0.2% Titanu (Ti)) Ruská verze oceli 440C, obsahuje navíc 0.2% Titanu. Typická tvrdost dle Rockwella až 60 HRc. Rusko / GOST

 
     
✭✭✭✭✩

Niolox (Niolox Lohmann; 1.4153.03) ptZavírací nožeptPevné nože

(0.8% Uhlíku (C), 12.7% Chrómu (Cr), 1.1% Molybdenu (Mo), 0.9% Vanadu (V), 0.7% Niobu (Nb)) Nerezová ocel s poměrně slušným udržením ostří. Obsahuje Niob, který velmi snadno tvoří tvrdé karbidy, dopomáhá tak noži k vyšší odolnosti proti opotřebení ostří. I když není ocel vyrobena práškovou metalurgií, její struktura je poměrně jemná. Podobná výdrž ostří jako nástrojová D2. Typická tvrdost dle Rockwella až 60 HRc. Německo / Lohmann

 
     
✭✭✭✭✩

Nitro-V ptZavírací nože

(0.7% Uhlíku (C), 13.3% Chrómu (Cr), 0.1 % Vanadu (V), 0.7% Manganu (Mn), 0.12% Dusíku (N)) Lehká modifikace oceli AEB-L přidáním Vanadu a Dusíku. Ocel porovnatelná se Sandvik 14C28N. Ocel má velmi slušnou odolnost proti korozi a houževnatost. Typická tvrdost dle Rockwella až 62HRc. USA / New Jersey Steel Baron

 
     
✭✭✭✭✩

VG1 ptZavírací nožeptPevné nože

(1% Uhlíku (C), 14% Chrómu (Cr), 0.3% Molybdenu (Mo)) Slušná výdrž ostří a poměrně tvrdá ocel, používaná hlavně u kuchyňských nožů levnějších řad. Nabízí skvělou korozivzdornost a odolnost ostří. Typická tvrdost dle Rockwella až 60 HRc. Japonsko / Takefu Special Steel Company

 
     
✭✭✭✭✩

VG2 ptZavírací nožeptPevné nože

(0.65% Uhlíku (C), 14% Chrómu (Cr), 0.15% Molybdenu (Mo)) Nízkouhlíková nerezová ocel používaná primárně u levnějších kuchyňských nožů. Lze poměrně snadno nabrousit do žiletkového ostří. Ocel je používáná specielně pro výrobu tenkých čepelí, které tato ocel bez problémů udrží. Typická tvrdost dle Rockwella až 59 HRc. Japonsko / Takefu Special Steel Company

 
     
 

VG5

(0.75% Uhlíku (C), 14% Chrómu (Cr), 0.3% Molybdenu (Mo), 0.15% Vanadu (V)) Vysoce čistá japonská ocel, pro entrylevel nože, nebo kuchyňské nože. Podobné vlastnoisti a brousitelnost jako VG2, s vyšším obsahem uhlíku. Ocel je používáná specielně pro výrobu tenkých čepelí, které tato ocel bez problémů udrží. Typická tvrdost dle Rockwella až 59 HRc. Japonsko / Takefu Special Steel Company

 
     
 

VG7

(1% Uhlíku (C), 14% Chrómu (Cr), 0.3% Molybdenu (Mo), 0.15% Vanadu (V), 1.25% Wolframu (W)) Vyšší procento velmi tvrdého wolframu ve směsi předurčuje nůž v jemné mikrostruktuře k perfektnímu udržení žioletkového ostří a vysoké tvrdosti nertezové ocele. Houževnatost je i oproti tomu stále poměrně vysoká, výdrž ostří je úchvatná. Typická tvrdost dle Rockwella až 61 HRc. Japonsko / Takefu Special Steel Company

 
     
✭✭✭✭✭

VG10 (V-Kin-10) ptZavírací nožeptPevné nože

( 1% Uhlíku (C), 15% Chrómu (Cr), 1% Molybdenu (Mo), 0.25% Vanadu (V), 1.5% Kobaltu (Co)) Jedna z nejoblíbenějších japonských ocelí primárně určena pro výrobu kuchyňských nožů. Japonské zlato, velice ušlechtilá ocel s výtečným udržením ostří a vysokou možností jemné fazetky. S oblibou používána i na kapesní nože např. firmou Spyderco, nebo Mcusta. Opravdu famózní ocel s vysokou hodnotou užitku proti ceně. Brousitelnost je velmi snadná, ostří se dá jednoduše také udržovat na pt obtahovací kůži . Typická tvrdost dle Rockwella až 61 HRc. Japonsko / Takefu Special Steel Company

 
     
 

VG10W

( 1% Uhlíku (C), 15% Chrómu (Cr), 1% Molybdenu (Mo), 0.25% Vanadu (V), 1.55% Kobaltu (Co), 0.4% Wolframu (W)) Pokročilejší VG10, která do směsi přidává wolfram, zvyšuje pak odolnost a tvrdost ostří, cca o 20-25%. Typická tvrdost dle Rockwella až 62 HRc. Japonsko / Takefu Special Steel Company

 

 

 


 

 

1.2. Nerezová ocel vyrobena práškovou metalurgií

Práškové NEREZ oceli - prášková technologie, která zjemňuje složení a mikrostrukturu výsledné oceli.
Prášková ocel je svým složením předurčena k velmi jemné struktuře a tvoření drobných karbidů, které pak vykazují mnohem větší odolnost a řezivost. Proces výroby je zjednodušeně takový, že se roztavený kov leje přes malou trysku, kde se působením vysokotlakého plynu proudem skrze malý otvor trysky kapalina rozstříkne do stavu sprejové mlhy drobných kulových kapiček, které v podstatě okamžitě zhutní do pevné formy velmi jemného prášku.

Jsou sazmozřejmě i jiné technologie vytvoření práškových ocelí, např. mletím, drcením atd., které zde podrobněji neuvádíme.

prasek

obr. Zjednodušený nákres procesu vzniku práškové oceli

 

Tento prášek se v podobě prachových částic se stejným chemickým složením, pod tlakem, který vyvolá podobnou teplotu jako při tavení, spojí v požadovaný kompaktní materiál a to ve vakuu ve speciálním lisu. Nehrozí tedy kontaminace a materiál je tak velmi kvalitní a čistý. Shluky karbidu jsou mnohem menší velikosti a tento materiál vykazuje přibližně dvojnásobnou pevnost v lomu než běžné oceli. Nejen tedy chemickou čistotu a mnohem menší velikost karbidů, struktura složení je pak konzistentnější. Zkrátka pokročilejší, avšak náročnější technologie, která dává vzniknout superocelím.

pt jaký vliv na ocel mají jednotlivé prvky?

ROZDĚLENÍ KVALIT OCELI

✭✩✩✩✩

✭✭✩✩✩

ocel nižších kvalit nenabízíme
✭✭✭✩✩ základní značková ocel, která nabízí za nižší cenu poměrně slušný výkon
✭✭✭✭✩ pokročilejší ocel, která vyváženějším složením, nebo způsobem výroby, nabízí lepší vlastnosti než ocel základní
✭✭✭✭✭ nadstandardní výkon a exkluzivní vlastnosti těchto ocelí

 

 

440XH (Micro-Melt 440XH)

(1.6 Uhlíku (C), 16% Chrómu (Cr), 0.8% Molybdenu (Mo), 0.45% Vanadu (V), 0.35% Niklu (Ni), 0.5% Manganu (Mn), 0.4% Křemíku (Si)). Porovnatelná jako velmi tvrdá 440C nebo korozivzdorná D2. Tvoření jemnostrukturních karbidů je u této oceli mnohem vyšší než u oceli 440C, proto vykazuje ve výsledku i vyšší odolnost, tvrdost a houževnatost v porování s 440C. Prášková ocel tedy svou tvrdostí kolem 60 HRs (dle Rockwella) vykazuje podobné vlastnosti jako oblíbená nožířská ocel D2. USA / Carpenter Technology

 
     
✭✭✭✭✩

CPM-154 ptZavírací nožeptPevné nože

(pozor neplést s ocelí 154CM) Ocel legují prvky 1.05% Uhlíku (C), 14% Chrómu (Cr), 4% Molybdenu (Mo), 0.5% Manganu (Mn), 0.8% Křemíku (Si)). Jemnoprášková ocel, vyšší verze oceli 154CM. Čistší a jemnější prášková struktura, se snadnou tvorbou tvrdých karbidů. Téměř dvakrát houževnatější než ocel 154CM s mnohem snažší obrobitelností. USA / Crucible Industries

 
     
✭✭✭✭✩

CPM-S30V ptZavírací nožeptPevné nože

(1.45% Uhlíku (C), 14% Chrómu (Cr), 2% Molybdenu (Mo), 4% Vanadu (V), 0.5% Křemíku (Si)) Základní ocel vyrobena práškovou metalurgií, je velmi oblíbená pro svou snadnost ostření. Trochu náročnější na tepelné zpracování. Využívána velkými firmami. Celkem tvrdá a houževnatá ocel s vyjímečnými vlastnostmi na nerezovou ocel. Tvrdost dle Rockwella 59-61 HRc. USA / Crucible Industries

 
     
✭✭✭✭✩

CPM-S35VN ptZavírací nožeptPevné nože

(1.34% Uhlíku (C), 14% Chrómu (Cr), 2% Molybdenu (Mo), 3% Vanadu (V), 0.5% Manganu (Mn), 0.5% Křemíku (Si), 0.4% Niob (Nb)). Evoluce oproti oceli S35V, kde je zlepšena houževnatost, do oceli přidán Niob, který vytváři velice jemné a tvrdé karbidy. Je také méně náchylná na vyštípnutí, než zmíněná S30V. Tvrdost dle Rockwella 59-61 HRc. USA / Crucible Industries

 
     
✭✭✭✭✩

CPM-S45VN ptZavírací nožeptPevné nože

(1.48% Uhlíku (C), 16% Chrómu (Cr), 2% Molybdenu (Mo), 3% Vanadu (V)). Novější prášková ocel, vychází ze spolupráce Crucible a Niagara Specialty Metals. Zvýšena korozivzdornost. Lehce slabší houževnatost nežli S35VN, avšak vyšší než S30V. Tvrdost dle Rockwella 61 HRc. USA / Crucible Industries

 
     
 

CPM-S60V

(původně nazývaná CPM-440V) (2.15% Uhlíku (C), 17% Chrómu (Cr), 0.4% Molybdenu (Mo), 5.5% Vanadu (V), 0.4% Manganu (Mn)) Jedna z původních superocellí, díky vysokému obsahu Vanadu poměrně odolná ocel vůči abrazivním materiálům, je však docela korozivzdorná. Nabízí výtečnou drženlivost ostří. Tvrdost dle Rockwella typicky kolem 60 HRc, nicméně je poměrně náročné u této oceli tuto tvrdost dosáhnout. Velmi podobná ostřítelnost a výdrž ostří podobná jako u M390. USA / Crucible Industries

 
     
✭✭✭✭✭

CPM-S90V (CPM 420V; S90V) ptZavírací nožeptPevné nože

(2.3% Uhlíku (C), 14% Chrómu (Cr), 1% Molybdenu (Mo), 9% Vanadu (V)) Velmi obtížně ostřitelná ale velmi tvrdá ocel kvůli vysokému obsahu Vanadu, vhodná k použití i k řezání velmi abrazivních materiálů, výdrž ostří je i tak velmi slušná. Má poměrně hrubé karbidy. Špatně se brousí. Tvrdost dle Rockwella typicky kolem 59 HRc. USA / Crucible Industries

 
     
✭✭✭✭✭

CPM-S110V (110V; S110V) ptZavírací nože

(2.9% Uhlíku (C), 15% Chrómu (Cr), 2.25% Molybdenu (Mo), 9.1% Vanadu (V), 2.5% Kobaltu (Co), 0.4% Manganu (Mn), 0.6% Křemíku (Si), 3% Niobu (Nb)). V oceli je přidán Niob, který vytváři velice jemné a tvrdé karbidy. Vysoká tvrdost s odolností proti abrazivnímu řezu a poměrně slušná houževnatost, navíc s vyšší odolností proti korozi, nežli ocel S125V. Tvrdost dle Rockwella typicky kolem 64 HRc. USA / Crucible Industries

 
     
 

CPM-S125V

(3.3% Uhlíku (C), 14% Chrómu (Cr), 0.2% Molybdenu (Mo), 11.85% Vanadu (V), 2.5% Kobaltu (Co), 0.2% Niklu (Ni), 0.25% Manganu (Mn), 0.9% Křemíku (Si)). Velmi vysoká odolnost proti opotřebení, prvotně zamýšlena pro dentální chirurgické odvětví. Velmi těžko se opracovává, ale zato mí obrovskou výdrž ostří a vysokou odolnost vůči korozi. Přebroušení, pokud nemáte diamanty, nebo japonské přírodní kameny, bude velmi složité, ne-li nemožné. Rozhodně to není vhodná ocel pro nováčky v broušení. Díky velikosti primárních karbidlů se doporučuje ideální brusný kámen velikosti 1000 grit. Vysoká výdrž ostří je však odměnou. Tvrdost dle Rockwella typicky kolem 64 HRc. USA / Crucible Industries

 
     
✭✭✭✭✩

RWL34 (RWL-34 PM; Z100CD14.4) ptZavírací nožeptPevné nože

(1.05% Uhlíku (C), 14% Chrómu (Cr), 4% Molybdenu (Mo), 0.2% Vanadu (V), 0.5% Manganu (Mn), 0.5 % Křemíku (Si)) Velmi čistá slitina od švédského Damasteel. Velice slušná prášková ocel s výtečnou odolností ostří poměrně slušnou houževnatostí. Výtečne brousitelná a leštitelná. Užívána také jako ocel při výrobě damaškové směsi DS93X Damasteel. Typická tvrdost dle Rockwella až 64 HRc.

 
     
✭✭✭✭✭

CPM-20CV ptZavírací nožeptPevné nože

(1.9% Uhlíku (C), 20% Chrómu (Cr), 1% Molybdenu (Mo), 4% Vanadu (V), 0.3% Manganu (Mn), 0.3% Křemíku (Si), 0.6% Wolframu (W)). Velmi vysoká odolnost proti opotřebení a korozivzdornost. Jemnozrná ocel, velmi populární pro high-end nože, nebo limitované série zavíracích nožů. Excelentní výsledky jak u hrubšího brusu fazety, tak i u vyleštěného ostří. Ideální vrcholový úhel je 30º pro nejvyšší výdrž ostří s ohledem karbidů. Udržování a přebrušování ostří je velice snadné, s ohledem na tvorbu velmi slabého otřepu. Ocel je srovnávána s M390, nebo CTS-204P. Tvrdost dle Rockwella typicky kolem 62 HRc. USA / Crucible Industries

 
     
✭✭✭✭✭

CPM-SPY27 ptZavírací nože

(1.25% Uhlíku (C), 14% Chrómu (Cr), 2% Molybdenu (Mo), 2% Vanadu (V), 1.5% Kobaltu (Co), 0.5% Manganu (Mn), 0.7% Niobu (Nb), 0.3% Křemíku (Si), 1% Dusíku (N)). Spyderco exkluzivní ocel od firmy crucoble, velmi podobná vlastnostmi oceli S35VN, s vyšší korozivzdorností a podobnou houževnatostí. S vyšší odolností proti opotřebení. Jemnozrná ocel, snadno brousitelná. Tvrdost dle Rockwella typicky kolem 63 HRc. USA / Crucible Industries

 
     
 

CTS-204P

( 1.9% Uhlíku (C), 20% Chrómu (Cr), 1% Molybdenu (Mo), 4% Vanadu (V), 0.35% Manganu (Mn), 0.6% Křemíku (Si), 0.65% Wolframu (W)) Prášková ocel vyrobena technologií micromelt. Velmi podobná ocel jako CPM-20CV, nebo M390. Výtečná odolnost proti opotřebení díky obsahu karbidů Vanadu. Rovnoměrná homogenní struktura zajišťuje výbornou odolnost proti opotřebení a houževnatosti. Skvělá volba, typicky u vyšších modelů nožů, nebo u limitek. Typická tvrdost dle Rockwella 62 HRc. USA / Carpenter Technology

 
     
✭✭✭✭✩

CTS-XHP ptZavírací nože

(1.6% Uhlíku (C), 16% Chrómu (Cr), 0.8% Molybdenu (Mo), 0.45% Vanadu (V), 0.35% Niklu (Ni), 0.5% Manganu (Mn), 0.4% Křemíku (Si)) Prášková ocel porovnatelná svou tvrdostí s D2, avšak odolnou proti korozi; nebo také jako mnohem tvrdší 440C. Typická tvrdost dle Rockwella je kolem 64 HRc. USA / Carpenter Technology

 
     
✭✭✭✭✭

ELMAX (ELMAX Superclean)ptZavírací nožeptPevné nože

(1.7% Uhlíku (C), 18% Chrómu (Cr), 1% Molybdenu (Mo), 3% Vanadu (V), 0.3% Manganu (Mn), 0.8% Křemíku (Si)) Elmax je vysoce odolná ocel proti opotřebení spojená s vysokou odolností proti korozi. Opravdu prémiová ocel. Pokud je broušena hrubostí 800-1000 ostří vykazuje vysokou řezivost. Nicméně při ještě vyšších gritech a doleštění vrcholku ostří pak vykazuje řezivost ještě mnohem vyšší. Prášková technologie u této oceli dopomáhá k lepšímu rozmístění karbidů v oceli a také jejich jemnější struktuře. Typická tvrdost dle Rockwella 62 HRc. Rakousko - Švédsko / Bohler-Uddeholm

 
     
✭✭✭✭✭

M390 MICRO CLEAN ptZavírací nožeptPevné nože

(1.9% Uhlíku (C), 20% Chrómu (Cr), 1% Molybdenu (Mo), 4% Vanadu (V), 0.3% Manganu (Mn), 0.7% Křemíku (Si), 0.6% Wolframu (W)) Ocel velmi dobře brousitelná, houževnatá se skvělým udržením ostří, obsahuje i velmi tvrdý wolfram. Velmi vysoká odolnost proti opotřebení. Poměrně vysoká odolnost vůči korozi - vyšší než u oceli N690. Ocel je používána u high-end nožů vyšší kategorie a u limitovaných edicí nožů. Ověřený vrcholový úhel broušení je 30º, tedy 15º jednostranně. Tvorba karbidů je udávána kolem 20%. Excelentní výsledky jak u hrubšího brusu fazety, tak i u vyleštěného ostří. Ocel je srovnávána s ocelí CPM-20CV a CTS-204P. Typická tvrdost dle Rockwella je kolem 62 HRc. Rakousko - Švédsko / Bohler Uddeholm

 
     
 

M398 MICRO CLEAN

(2.7% Uhlíku (C), 20% Chrómu (Cr), 1% Molybdenu (Mo), 7.2% Vanadu (V), 0.5% Manganu (Mn), 0.5% Křemíku (Si), 0.7% Wolframu (W)) Nová ocel práškové technologie s více než 50% nárůstem tvroby karbidů, tedy celkově kolem 30% obsahu jemných karbidů (ve srovnání vylepšení oceli M390.) Houževnatější a vysoce odolná otěru více než M390 MICRO CLEAN. Ještě vyšší odolnost proti opotřebení. Vysoká odolnost vůči korozi. Co se týče opracování, není to zrovna poddajná ocel. Typická tvrdost dle Rockwella je kolem 66 HRc. Rakousko - Švédsko / Bohler Uddeholm

 
     
 

SG2 (R2; SPGS)

(1.45% Uhlíku (C), 16% Chrómu (Cr), 3.3% Molybdenu (Mo), 2.2% Vanadu (V), 0.4% Manganu (Mn), 0.5% Křemíku (Si)) Vysoce kvalitní ocel užívaná s oblibou firmou Takefu, Fallkniven, nebo Shun. Vysoká tvrdost této práškové oceli předurčuje k vysoké výdrži ostří, používána hlavně při výrobě kuchyňských nožů. Typická tvrdost dle Rockwella až 64HRc. Japonsko / Kobelco steel

 
     
✭✭✭✭✭

SuperGold 2

(Tajné složení nerezové oceli) Velmi čistá, vysoce kvalitní prášková rychlořezná ocel s nedegradujícími vlastnostmi ani tvrdostí. Vlastnostmi a houževnatostí podobná uhlíkové práškové oceli, avšak s vysokou mírou korozivzdornosti. Jemná, houževnatá prášková ocel, dosahující tvrdosti až 63 HRc dle Rockwella. S vysokou mírou proti otupení. S výtečnou korozivzdorností a velkou mírou odolnosti proti opotřebení. Přesné složení výrobce neudává, z neověřených zdrojů je obsah uhlíku 1.45% Uhlíku (C), 16% Chrómu (Cr) Japonsko / Takefu Special Steel

 
     
✭✭✭✭✩

LC200N (1.4108) ptZavírací nožeptPevné nože

(0.3 % Uhlíku (C), 15% Chrómu (Cr), 0.95% Molybdenu (Mo), 0.5% Niklu (Ni), 0.5% Dusíku (N)) Vysoko korozivzdorná a tvrdá ocel s vysokým obsahem dusíku, která pomáhá k vysokoé korozivzdornosti i ve velmi náročných podmínkách, např. při kontkaktu se slanou vodou. Vychází z kosmické ocele Cronidur, používané NASA. Velmi dobře ostřitelná ocel. Typická tvrdost dle Rockwella až 61 HRc. Německo / ZAPP

 
     
 

Vanax (Vanax SuperClean)

(0.36% Uhlíku (C), 18.2% Chrómu (Cr), 1.1% Molybdenu (Mo), 3.5% Vanadu (V), 0.05% Kobaltu (Co), 0.18% Niklu (Ni), 0.3% Manganu (Mn), 0.3% Křemíku (Si), 0.06% Wolframu (W), 1.55% Dusíku (N)) Švédská nerezová prášková ocel, s obsahem dusíku, který činí ocel imunní vůči korozi. Typická tvrdost dle Rockwella až 62HRc. Rakousko / Bohler Uddeholm

 
     
 

Cowry-X

(3% Uhlíku (C), 20% Chrómu (Cr), 1.7% Molybdenu (Mo), 0.9% Vanadu (V)) Extrémně kvalitní prášková ocel vyrobena panem Ichiro Hattorim. Vzácně použita, např. na noži od Fallkniven. Typická tvrdost kolem 66 HRc dle Rockwella. Japonsko / Daido steel

 
     
✭✭✭✭✭

ZDP189 (ZDP-189; 3C20CrMoW) ptZavírací nožeptPevné nože

(3% Uhlíku (C), 20% Chrómu (Cr), 1.4% Molybdenu (Mo), 0.1% Vanadu (V), 0.5% Manganu (Mn), 0.4% Křemíku (Si), 1.5% Wolframu (W)) Jedna z nejkvalitnějších ocelí vůbec a nejlepší nožířský materiál vůbec v celosvětovém měřítku, nejen v pohledu výdrže ostří. Korozivzdorná ocel je lehce náchylná na vylomení, avšak jemností karbidů nemá téměř konkurenci. Skvělá výdrž ostří, je však hůře brousitelná. Typická tvrdost dle Rockwella 64-67 Hrc. Made in Japan / Hitachi steel

 

 



2. Uhlíkaté oceli


2.1. Nástrojová ocel

Ocel má vysokou odolnost povrchu proti opořebení, dělí se v označní na A (air - kalené na vzduchu), O (oil - kalené olejem), D (vysokouhlíkové oceli se zvýšeným podílem chromu). Nabízejí poměrně vysokou odolnost proti opotřebení a střední houževnatost. Výbornou brousitelnost a jsou velmi oblíbené jako oceli pro nože.

pt jaký vliv na ocel mají jednotlivé prvky?

ROZDĚLENÍ KVALIT OCELI

✭✩✩✩✩

✭✭✩✩✩

ocel nižších kvalit nenabízíme
✭✭✭✩✩ základní značková ocel, která nabízí za nižší cenu poměrně slušný výkon
✭✭✭✭✩ pokročilejší ocel, která vyváženějším složením nabízí lepší vlastnosti než ocel základní
✭✭✭✭✭ nadstandardní výkon a exkluzivní vlastnosti těchto ocelí

 

 

O1 ( Carpenter O1; 100MnCrW4; ČSN 19314; 1.2825; SKS3)

(0.9% Uhlíku (C), 0.5% Chrómu (Cr), 0.2- % Vanadu (V), 1.2% Manganu (Mn), 0.5 % Wolframu (W)) Nástrojová ocel s nejvyšší stabilitou při kalení. Slušná odolnost proti opotřebení a dobrá výdrž ostří. Typická tvrdost dle Rockwella až 65 HRc.

 
     
 

O2 (AISI O2; 90MnCrV8; SKS93; ČSN 19312; 1.2842; K720)

(0.95% Uhlíku (C), 0.35% Chrómu (Cr), 0.3% Molybdenu (Mo), 0.3% Vanadu (V), 0.3% Niklu (Ni), 1.8 % Manganu (Mn), 0.3% Křemíku (Si)) Nástrojová ocel kalená v oleji, nabízí slušnou výdrž při středním až náročném použití nože. Typická tvrdost dle Rockwella až 64 HRc.

 
     
✭✭✭✭✩

A2 (X100CrMoV5 ;ČSN 19571PH; SKD12; 1.2363; K305) ptPevné nože

(1% Uhlíku (C), 5.25% Chrómu (Cr), 1.1% Molybdenu (Mo), 0.2% Vanadu (V), 0.8% Manganu (Mn), 0.3% Křemíku (Si)) Má vysokou odolnost proti tepelnému namáhání než ocel O1. Excelentní odolnost proti otěru a opotřebení. Typická tvrdost dle Rockwella až 63 HRc.

 
     
 

A6 (70MnMoCr8; 1.2824; UHN1550)

(0.75% Uhlíku (C), 1.2% Chrómu (Cr), 1.4% Molybdenu (Mo), 2.5% Manganu (Mn)) Decentní odolnost proti opotřebení, nepříliš často používaná ocel.

 
     
✭✭✭✭✩

D2 (X155CrMoV121; ČSN 19573; SKD11; 1.2379; AIRDI 15; K110) ptZavírací nožeptPevné nože

( 1.6% Uhlíku (C), 11.5% Chrómu (Cr), 0.9% Molybdenu (Mo), 1.1% Vanadu (V), 0.45% Manganu (Mn), 0.4% Křemíku (Si)) Perfektní houževnatost a odolnost proti opotřebení, nicméně se poměrně špatně opracovává. Což není problém pro zákazníka, ale pro nožíře. Velice oblíbená ocel u nožů po celém světě, nabízí pokročilejší vlastnosti za snesitelnou cenu proti obyčejným nerezovým ocelím. I když ocel není korozivzdorná, není k tomu až tolik náchylná, kdy i při velmi snadné údržbě lze ocel brát vůči rzi poměrně odolnou. Záleží také na zpracování povrchu čepele kde zvyšuje odolnost vůči rezavění. Poměrně odolné ostří proti otupení, ale s určitou malou odolností proti páčení a podobnému nespávnému použití. Typická tvrdost dle Rockwella až 65 HRc.

 
     
 

S7 (50CrMoV13; ČSN 19550; 1.2357)

(0.55% Uhlíku (C), 3.5% Chrómu (Cr), 1.8% Molybdenu (Mo), 0.3% Vanadu (V), 0.8% Manganu (Mn), 1% Křemíku (Si),) Ocel má velmi vysokou odolnost proti zlomení, avšak střední odolnost proti opotřebení a otupení. Typická tvrdost dle Rockwella až 61 HRc.

 
     
 

T1 (X75WCrV18-4; SKH2; ČSN 19824; 1.3355)

(0.8% Uhlíku (C), 4% Chrómu (Cr), 1.3% Vanadu (V), 0.3% Niklu (Ni), 0.4% Manganu (Mn), 0.4% Křemíku (Si), 18.75% Wolframu (W)) Nástrojová rychlořezná ocel s velmi vysokým obsahem velmi tvrdého wolframu. Typická tvrdost dle Rockwella až 65 HRc.

 
     
 

M1 (s1-8-1; SKH50; 1.3346)

(0.88% Uhlíku (C), 4% Chrómu (Cr), 9.2% Molybdenu (Mo), 1.35% Vanadu (V), 0.3% Niklu (Ni), 0.4% Manganu (Mn), 0.5% Křemíku (Si),2.1% Wolframu (W)) Molybden wolframová ocel, poměrně houževbnatá rychlořezná nástrojová ocel. Typická tvrdost dle Rockwella až 65 HRc.

 
     
 

M2 (s6-5-2; ČSN 19830; SKH9; 1.3342)

(1.05% Uhlíku (C), 4.5% Chrómu (Cr), 5.5% Molybdenu (Mo), 2.2% Vanadu (V), 0.3% Niklu (Ni), 0.4% Manganu (Mn), 0.45% Křemíku (Si), 6.75% Wolframu (W)) Excelentní odolnost proti opotřebování a otupení a slušná houževnatost. Typická tvrdost dle Rockwella až 65 HRc.

 
     
 

M35 (s6-5-2-5; ČSN 19852; SKH55; 1.3243)

(0.95% Uhlíku (C), 4.5% Chrómu (Cr), 5.25% Molybdenu (Mo), 2.15% Vanadu (V), 0.4% Niklu (Ni), 0.4% Manganu (Mn), 0.4% Křemíku (Si), 6.75% Wolframu (W)) Úctyhodná kombinace odolnosti proti opotřebení a vysoké tvrdosti u této nástrojové oceli ji předurčuje k náročnému použití. Typická tvrdost dle Rockwella až 65 HRc.

 
     
 

W1 (C100W1; ČSN 19133; SK3; 1.1645; K970)

(1.5% Uhlíku (C), 0.15% Chrómu (Cr), 0.1% Molybdenu (Mo), 0.1% Vanadu (V), 0.2% Niklu (Ni), 0.4% Manganu (Mn), 0.4% Křemíku (Si), 0.15% Wolframu (W)) Vodou kalitelná nástrojová ocel má excelentní odolnost proti opotřebení a vysokou houževnatost. Typická tvrdost dle Rockwella až 68 HRc.

 
     
 

H13 (X40CrMoV51; ČSN 19554; SKD61; 1.2344; W302)

(0.45% Uhlíku (C), 5.5% Chrómu (Cr), 1.75% Molybdenu (Mo), 1.2% Vanadu (V), 0.3% Niklu (Ni), 0.5% Manganu (Mn), 1.2% Křemíku (Si)) Chrom molybden vanadiová nástrojová ocel charakterizovaná slušnou kalitelností a výtečnou houževnatostí. Typická tvrdost dle Rockwella až 54 HRc.

 
     
 

SK3 (W1; ČSN19133)

(1.1% Uhlíku (C), 0.3% Chrómu (Cr), 0.25% Niklu (Ni), 0.5% Manganu (Mn), 0.35% Křemíku (Si)) Uhlíkatá ocel, vyrobená v Japonsku, v podstatě podobná oceli W1, vysoká houževnatost a odolnost proti opotřebení. Typická tvrdost dle Rockwella až 61HRc. Japonsko / Nisshin

 
     
 

SK4 (SK95; 1.1545)

(1% Uhlíku (C), 0.3% Chrómu (Cr), 0.25% Niklu (Ni), 0.5% Manganu (Mn), 0.35% Křemíku (Si)) Vysoká houževnatost a odolnost proti opotřebení. Typická tvrdost dle Rockwella až 60HRc. Japonsko / Nisshin

 
     
✭✭✭✩✩

SK5 (1.1525; SK85) ptZavírací nožeptPevné nože

(0.9% Uhlíku (C), 0.3% Chrómu (Cr), 0.25% Niklu (Ni), 0.5% Manganu (Mn), 0.35% Křemíku (Si)) Nástrojová, vodou kalitelná ocel. Typická tvrdost dle Rockwella až 60HRc.

 

 


2.2. Uhlíková ocel

pt jaký vliv na ocel mají jednotlivé prvky?

ROZDĚLENÍ KVALIT OCELI

✭✩✩✩✩

✭✭✩✩✩

ocel nižších kvalit nenabízíme
✭✭✭✩✩ základní značková ocel, která nabízí za nižší cenu poměrně slušný výkon
✭✭✭✭✩ pokročilejší ocel, která vyváženějším složením nabízí lepší vlastnosti než ocel základní
✭✭✭✭✭ nadstandardní výkon a exkluzivní vlastnosti těchto ocelí

 

 

80CrV2 (ČSN 19419; 1.2235)

(0.85% Uhlíku (C), 0.6% Chrómu (Cr), 0.1% Molybdenu (Mo), 0.25% Vanadu (V), 0.4% Niklu (Ni), 0.5% Manganu (Mn), 0.3% Křemíku (Si)) Velice slušná výdrž ostří, avšak stále brousitelná i v terénu. Nabízí perfektní poměr mezi tvrdostí a houževnatostí. Typická tvrdost dle Rockwella až 61 HRc. Německo / Krupp

 
     
 

Caldie

(0.7% Uhlíku (C), 5% Chrómu (Cr), 2.3% Molybdenu (Mo), 0.5% Vanadu (V), 0.5% Manganu (Mn), 0.2% Křemíku (Si)) Ocel odolná proti vyštípnutí ostří a prasklinám, vhodná pro větší čepele. Typická tvrdost dle Rockwella až 62 HRc. Švédsko / Bohler Uddeholm

 
     
✭✭✭✭✭

Sleipner ptZavírací nožeptPevné nože

(0.9% Uhlíku (C), 7.8% Chrómu (Cr), 2.5% Molybdenu (Mo), 0.5% Vanadu (V), 0.5% Manganu (Mn), 0.9% Křemíku (Si)) Švédská ocel, vysoce kvalitní, houževnatější než D2, dle Lionsteelu, který tuto ocel velmi rád používá, má lepší výdrž ostří než M390. Typická tvrdost dle Rockwella až 64 HRc. Švédsko / Bohler Uddeholm

 
     
✭✭✭✭✩

1095 ( SUP4; 1.1275) ptZavírací nožeptPevné nože

(1.03% Uhlíku (C), 0.5% Manganu (Mn)) Velmi oblíbená uhlíková ocel, velmi dobře obrobitelná. Typická tvrdost dle Rockwella až 60 HRc.

 
     
 

1095CroVan (1095CV)

(1.1% Uhlíku (C), 0.6% Chrómu (Cr), 0.06% Molybdenu (Mo), 0.25% Vanadu (V), 0.25% Niklu (Ni), 0.5% Manganu (Mn), 0.25% Křemíku (Si)) Zvýšená odolnost proti opotřebení a zvýšená houževnatost oproti základní verzi 1095. Typická tvrdost dle Rockwella až 60 HRc. USA / Sharon Steel

 
     
 

52100 (100Cr6; ČSN14100; SUJ2; 1.3505)

(1.1% Uhlíku (C), 1.6% Chrómu (Cr), 0.3% Niklu (Ni), 0.45% Manganu (Mn), 0.3% Křemíku (Si)) Podobná ocel jako 5160, avšak s lepším udržení ostří, ale menší houževnatostí. Typická tvrdost dle Rockwella až 59 HRc.

 
     
 

1084 (1.0616)

(0.93% Uhlíku (C), 0.9% Manganu (Mn)) Jednoduchá uhlíková ocel se střední výdrží proti opotřebení. Typická tvrdost dle Rockwella až 59 HRc.

 
     
✭✭✭✩✩

1080 (AISI 1080; 80Mn4; 1.1259; 75A) ptZavírací nožeptPevné nože

(0.88% Uhlíku (C), 0.9% Manganu (Mn)) Nízkolegovaná ocel, používaná jako pružinová a v nožích všech různých velikostí. Po správném tepelném zpracování vykazuje slušnou pružnost a střední houževnatost, s vyšší odolností proti opotřebování. Typická tvrdost dle Rockwella až 57HRc.

 
     
✭✭✭✩✩

1075 (1.1248) ptZavírací nožeptPevné nože

(0.8% Uhlíku (C), 0.7% Manganu (Mn)) Jednoduchá uhlíkatá ocel, pokud je dobře tepelně zpracovaná, nabízí dostatečné slušné výsledky odolnosti ostří a houževnatosti. Typická tvrdost dle Rockwella až 55HRc. Německo / ZAPP

 
     
✭✭✭✩✩

1060 (AISI 1060; C60; ČSN12061; 1.0601; 60) ptZavírací nožeptPevné nože

(0.65% Uhlíku (C),0.9% Manganu (Mn)) Nízkolegovaná ocel, používána jako pružinová a také na nože, či čepele mečů, skrze svoji relativní pružnost. Výdrž ostří není nějak valná. Typická tvrdost dle Rockwella až 57HRc.

 
     
✭✭✭✩✩

1065 (AISI 1065; XC65; 1.1230) ptZavírací nožeptPevné nože

(0.7% Uhlíku (C), 0.9% Manganu (Mn)) Nízkolegovaná pružinová ocel, používaná převážně na čepele mečů. Nenabízí přílišnou houževnatost ani výdrž ostří, je však dostatečne pružná, aby nedošlo k poškození. Typická tvrdost dle Rockwella až 57HRc.

 
     
✭✭✭✩✩

1045 (ČSN19083; 1.1191) ptZavírací nožeptPevné nože

(0.5% Uhlíku (C), 0.9% Manganu (Mn)) Základní uhlíkatá ocel, převyšuje však svými vlastnosmi většinu levnějších nerezových ocelí. Často využívaná u větších čepelí, nebo vrhacích nožů. Typická tvrdost dle Rockwella až 52 HRc.

 
     
✭✭✭✩✩

5160 (60Cr3; 1.7177) ptZavírací nožeptPevné nože

(0.64% Uhlíku (C), 0.9% Chrómu (Cr),1% Manganu (Mn), 0.3% Křemíku (Si)) Velmi oblíbená ocel pro výrobu nožů, kde je potřeba vyšší houževnatost. Je to v podstatě jednoduchá, nízkolegovaná pružinová ocel s přidaným Chromem, pro lepší kalitelnost. Ocel nabízí slušnou odolnost proti opotřebení ve své třídě. Typická tvrdost dle Rockwella až 50HRc pro meče a až 60 HRc pro nože.

 
     
✭✭✭✩✩

65Mn (AISI 1066) ptZavírací nožeptPevné nože

(0.71% Uhlíku (C), 0.25% Chrómu (Cr), 1.1% Manganu (Mn), 0.37% Křemíku (Si)) Lehce legovaná pružinová ocel, odolná při pevnosti v tahu. Výdrž ostří je docela slušná. Vyšší obsah Manganu umožňuje vyšší houževnatost oceli a tvrdost. Typická tvrdost dle Rockwella až 58HRc.

 
     
 

CruForgeV (1086V)

(1.05% Uhlíku (C), 0.5% Chrómu (Cr), 0.75% Vanadu (V), 0.75% Manganu (Mn)) Ideální ocel pro nožíře, kteří své nože kovají. Podobnéí vlastnosti jako ocel W1 nebo O1. Typická tvrdost dle Rockwella až 64HRc. USA / Crucible Industries

 
     
✭✭✭✭✭

Y7XR ptZavírací nože

(0.8% Uhlíku (C), 5% Chrómu (Cr), 5% Molybdenu (Mo), 1.1% Vanadu (V), 1.1% Wolframu (W),) Rychlořezná vysoce kvalitní ocel s velmi dobrou houževnatostí a vysokou tvrdostí, vlastnostmi blížící se práškovým ocelím. Velmi vysoká odolnost proti abrazivnímu opotřebení. Typická tvrdost dle Rockwella až 66HRc. Japonsko / Hitachi steel

 
     
 

V-Toku1 (Takefu V1 Special)

(1.15% Uhlíku (C), 0.35% Chrómu (Cr), 0.2% Vanadu (V),2.25% Wolframu (W)) Vysoká tvrdost a odolnost ostří, také proti vyštípnutí je u této velmi čisté oceli typicky používaná pro kuchařské nože, hlavní vlastností. Typická tvrdost dle Rockwella až 64 HRc. Japonsko / Takefu Special Steel

 
     
 

V-Toku2 (Takefu V2 Special)

((1.05% Uhlíku (C), 0.25% Chrómu (Cr), 0.2% Vanadu (V),1.25% Wolframu (W)) Vysoká tvrdost a odolnost ostří, také proti vyštípnutí je u této velmi čisté oceli typicky používaná pro kuchařské nože, hlavní vlastností. Typická tvrdost dle Rockwella až 62 HRc. Japonsko / Takefu Special Steel

 
     
✭✭✭✭✩

Shiro2 (Takefu Shiro 2) ptKuchyňské nože

(1.05% Uhlíku (C), 0.5% Chrómu (Cr), 1.3% Niklu (Ni), 0.5% Manganu (Mn), 0.35% Křemíku (Si)) Jedna z nejoblíbenějších řezných ocelí, používána převážně v kulinářství. Velmi slušná tvrdost a výdrž ostří. Typická tvrdost dle Rockwella až 64HRc. Japonsko / Takefu special steel

 
     
 

V-Gin1 (Stainless Chromax; V1 Silver)

(1.15% Uhlíku (C), 5% Chrómu (Cr), 1% Molybdenu (Mo), 0.5% Vanadu (V), 0.25% Niklu (Ni), 0.9% Manganu (Mn), 0.4% Křemíku (Si)) Velmi čistá ocel, vyráběná v Japonsku ze Švédské rudy. Typická tvrdost dle Rockwella až 61HRc. Japonsko / Takefu special Steel

 
     
 

Gin2 (Stainless Chromax)

(0.9% Uhlíku (C), 7.5% Chrómu (Cr)) Ocel méně náchylná proti korozi díky obsahu chromu. Typická tvrdost dle Rockwella až 62HRc. Japonsko / Takefu steel Special

 
     
 

V-Gin3B (Stainless Chromax ; 3B Silver V)

(0.85% Uhlíku (C), 6.5% Chrómu (Cr), 0.8% Molybdenu (Mo), 0.4% Vanadu (V), 0.5% Niklu (Ni), 0.5% Wolframu (W)) Ocel méně náchylná proti korozi díky obsahu chromu, poměrně tvrdá, používaná hojně pro kuchyňské nože díky své skvělé brousitelnosti a výdrži ostří. Typická tvrdost dle Rockwella až 62HRc. Japonsko / Takefu steel Special

 
     
 

8670 (AISI 8670; 1.2703)

(0.75% Uhlíku (C), 0.5% Chrómu (Cr), 0.15% Molybdenu (Mo), 1% Niklu (Ni), 0.6% Manganu (Mn), 0.35% Křemíku (Si)) Ocel používáná od druhé světové války, houževnat, s celkem slušnou odolností proti opotřebení. Typická tvrdost dle Rockwella až 61HRc.

 
     
 

Yellow steel (Kigami #2; Yellow paper steel)

(1.15% Uhlíku (C), 0.3% Manganu (Mn), 0.2% Křemíku (Si)) Velmi tvrdá ocel střední třídy používaná hlavně u kuchyňských nožů. Typická tvrdost dle Rockwella až 61HRc. Japonsko / Hitachi (Yasugi)

 
     
 

Yellow steel (Kigami #3; Yellow paper steel)

(0.9% Uhlíku (C),0.3% Manganu (Mn), 0.2% Křemíku (Si)) Ocel střední třídy se používá u kuchyňských nožů. Typická tvrdost dle Rockwella až 60HRc. Japonsko / Hitachi (Yasugi)

 
     
 

WhiteSteel #2 (Shirogami #2; Shiro-Ko 2)

(1.15% Uhlíku (C) 0.3% Manganu (Mn), 0.25% Křemíku (Si)) Velmi slušná výdrž ostří a vysoká tvrdost, lze vytvořit velmi jemné ostří. Hojně používána u kuchyňských nožů. Typická tvrdost dle Rockwella až 61HRc. Japonsko / Hitachi (Yasugi)

 
     
✭✭✭✭✩

WhiteSteel #1 (Shiroogami #1) ptZavírací nože

(1.35% Uhlíku (C),0.3% Manganu (Mn), 0.2% Křemíku (Si)) Vysoká výdrž ostří a vysoká tvrdost jemného ostří předurčuje nůž k použití u kuchyňských nožů. Typická tvrdost dle Rockwella až 62HRc. Japonsko / Hitachi (Yasugi)

 
     
✭✭✭✭✭

Blue steel #2 (Aogami#2, Ao-ni ko)

(1.15% Uhlíku (C), 0.5% Chrómu (Cr), 0.3% Manganu (Mn), 0.2% Křemíku (Si), 1.5% Wolframu (W)) Velmi čistá a kvalitní ocel, s vysokou tvrdostí a možností velmi jemného ostří. Používána na kuchyňských nožích. Velmi slušně udržovatelné ostří například jen na pt obtahovací kůži . Typická tvrdost dle Rockwella až 63HRc. Japonsko / Hitachi (Yasugi)

 
     
✭✭✭✭✭

Blue steel #1 (Aogami #1, Ao-ichi ko) ptZavírací nože

(1.35% Uhlíku (C), 0.5% Chrómu (Cr), 0.3% Manganu (Mn), 0.2% Křemíku (Si), 2% Wolframu (W)) Vysoko kvalitní uhlíková ocel, používaná u highend nožů, hlavně tedy kuchyňských. I přes svoji tvrdost vykazuje slušnou brousitelnost a vysokou výdrž, jemnost a odolnost ostří. Houževnatost je lehce nižší než u oceli Blue steel #2. Velmi dobře brousitelná ocel, s jednoduchou ůdržbou ostří např.pt obtahovací kůži . Typická tvrdost dle Rockwella až 65HRc. Japonsko / Hitachi (Yasugi)

 
     
 

BlueSuper steel (Super Blue, Aogami super)

(1.5% Uhlíku (C), 0.5% Chrómu (Cr), 0.5% Vanadu (V), 0.3% Manganu (Mn), 0.2% Křemíku (Si), 2.5% Wolframu (W)) Jedna z nejkvalitnějších ocelí, typická pro kuchyňské nože, s velmi vysokou tvrdostí a jemností ostří. Byť má nižší houževnatost nežli oceli Blue1 a Blue2, má z těchto ocelí nejvyšší tvrdost a odolnost proti opotřebení. Královská ocel, se střední brousitelností. Pomocí pt obtahovací kůže se dá velmi snadno ostří obtahovat a udržovat tak jeho jemné, žiletkové ostří, které vydrží velmi dlouho. Typická tvrdost dle Rockwella až 66HRc. Japonsko / Hitachi (Yasugi)

 
     
✭✭✭✭✩

S600 (Bohler S600; 1.3343)

(0.9% Uhlíku (C), 4.1% Chrómu (Cr), 1.8% Vanadu (V), 5% Molybdenu (Mn), 6.2% Wolframu (W)) Rychlořezná nástrojová ocel, expertní ocel s vysokou odolností proti opotřebení, se stabilní houževnatostí a poměrně slušnou obrobitelností. Typická tvrdost dle Rockwella až 64HRc. Švédsko / BOHLER-UDDEHOLM

 

 


2.3. Uhlíková ocel vyrobena práškovou metalurgií

Práškové oceli - prášková technologie, která zjemňuje složení a mikrostrukturu výsledné oceli.
Prášková ocel je svým složením předurčena k velmi jemné struktuře a tvoření drobných karbidů, které pak vykazují mnohem větší odolnost a řezivost. Proces výroby je zjednodušeně takový, že se roztavený kov leje přes malou trysku, kde se působením vysokotlakého plynu proudem skrze malý otvor trysky kapalina rozstříkne do stavu sprejové mlhy drobných kulových kapiček, které v podstatě okamžitě zhutní do pevné formy velmi jemného prášku.

Jsou sazmozřejmě i jiné technologie vytvoření práškových ocelí, např. mletím, drcením atd., které zde podrobněji neuvádíme.

prasek

obr. Zjednodušený nákres procesu vzniku práškové oceli

 

Tento prášek se v podobě prachových částic se stejným chemickým složením, pod tlakem, který vyvolá podobnou teplotu jako při tavení, spojí v požadovaný kompaktní materiál a to ve vakuu ve speciálním lisu. Nehrozí tedy kontaminace a materiál je tak velmi kvalitní a čistý. Shluky karbidu jsou mnohem menší velikosti a tento materiál vykazuje přibližně dvojnásobnou pevnost v lomu než běžné oceli. Nejen tedy chemickou čistotu a mnohem menší velikost karbidů, struktura složení je pak konzistentnější. Zkrátka pokročilejší, avšak náročnější technologie, která dává vzniknout superocelím.

pt jaký vliv na ocel mají jednotlivé prvky?

ROZDĚLENÍ KVALIT OCELI

✭✩✩✩✩

✭✭✩✩✩

ocel nižších kvalit nenabízíme
✭✭✭✩✩ základní značková ocel, která nabízí za nižší cenu poměrně slušný výkon
✭✭✭✭✩ pokročilejší ocel, která vyváženějším složením nabízí lepší vlastnosti než ocel základní
✭✭✭✭✭ nadstandardní výkon a exkluzivní vlastnosti těchto ocelí

 

✭✭✭✭✭

CPM REX M4 ( CPM-M4; M4; SKH54; 1.3394) ptZavírací nožeptPevné nože

(1.42% Uhlíku (C), 4% Chrómu (Cr), 5.25% Molybdenu (Mo), 4% Vanadu (V), 0.3% Manganu (Mn), 0.55% Křemíku (Si), 5.5% Wolframu (W)) Velmi odolná prášková ocel s ohledem na řezivost a výdrž ostří. Typická tvrdost dle Rockwella až 65HRc. USA / Carpenter

 
     
✭✭✭✭✭

Maxamet ( Micro-Melt Maxamet) ptZavírací nože

(2.15% Uhlíku (C), 4.75% Chrómu (Cr), 6% Vanadu (V), 10% Kobaltu (Co), 0.3% Manganu (Mn), 0.25% Křemíku (Si), 13% Wolframu (W)) Výrobce Carpenter používá patentovanou výrobní technologii micromelt pro výrobu této vysokorychlostní velmi tvrdé oceli. Velmi progresivní, výkonná ocel s výjimečně vysokou odolností proti opotřebení a vysokou tvrdostí ostří. Vysoký obsah wolframu, Kobaltu a Vanadu tvoří vysoce odolnou ocel. Struktura vykazuje podíl cca 22% karbidů. Nicméně je to stále méně než např. REX121. Tuto ocel těžce obrobitelnou, používá např. spyderco. Nicméně opravdu velmi špatně se přebrušuje. Doporučuje se minimálně keramický japonský kámen, nebo diamantové brusivo. Typická tvrdost dle Rockwella až 69 HRc. USA / Carpenter

 
     
✭✭✭✭✭

CPM-3V (3V) ptZavírací nožeptPevné nože

(0.8% Uhlíku (C), 7.5% Chrómu (Cr), 1.3% Molybdenu (Mo), 3% Vanadu (V), 0.4% Manganu (Mn), 0.9% Křemíku (Si), 0.4% Wolframu (W)) Prášková ocel s velmi vysokou odolností proti opotřebení, i když co se týče houževnatosti, najdeme houževnatější oceli. V kombinaci s otěruzvdorností se ale lepší ocel hledá méně snadno. Co se týče korozivzdornosti, díky vyššímu obsahu chromu, rez se spíše tvorí povrchově. Ocel i přes svoji tvrdost netrpí na mikrovylamování ostří. Ideální volba přo houževnatou, tvrdou ocel odolnou proti otupení. Typická tvrdost dle Rockwella až 64 HRc. USA / Crucible

 
     
✭✭✭✭✭

CPM-15V (15V) ptZavírací nože

(3.4% Uhlíku (C), 5.25% Chrómu (Cr), 1.3% Molybdenu (Mo), 14.9% Vanadu (V), 0.5% Manganu (Mn), 0.9% Křemíku (Si), 0.4% Wolframu (W)) Prášková ocel, která není příliš rozšířená kvůli své těžké obrobitelnosti, vykazuje ale enormní odolnost proti opotřebení. Překonala i pověstnou ZDP-189. Typická tvrdost dle Rockwella až 63 HRc. USA / Crucible Industries

 
     
✭✭✭✭✭

CPM-MagnaCut (MagnaCut) ptZavírací nože

(1.15% Uhlíku (C), 10.7% Chrómu (Cr), 2% Molybdenu (Mo), 4% Vanadu (V), 0.5% Manganu (Mn), 0.4% Křemíku (Si), 0.2% Dusíku (N), 2% Niobu (Nb)) Ocel, která jako jedna z mála, byla vyrobena přímo jako nožířská, panem Larrinem Thomassem, na míru pro požadavky nadměrné houževnatosti oceli. Je to opravdu všestraná super ocel, nejen svou excelentní houževnatostí, ale také velmi slušnou výdrží i jemného ostří. To vše kombinované s vysokou mírou korozivzdornosti. Srovnatelná s ocelemi CruWear, nebo 4V - ale nereznoucí, pokud to podmínky dovolí. Je dokonce více korozivzdorná než vyloženě nerez oceli (i více než 20CV) Zvláštní mix legujících prvků je vyvážena tak, aby nabízela opravdu ohromující výkony. Struktura karbidů je velmi jemná, mnohem menší ve srovnání např. s M390, nebo CPM-154. V porovnání výdrže ostrosti je ocel někde mezi ocelí S30V a S90V. Pokud je ale ocel kalena na vyšší stupně, výdrž ostří je pak nepřekonána. V kombinaci se správným úhlem výbrusu se její vlastnosti zvyšují. Typická tvrdost dle Rockwella až 65 HRc. USA / Crucible

 
     
✭✭✭✭✩

CPM CruWear (CRU-WEAR; CruWear; 1.2895) ptZavírací nožeptPevné nože

(1.1% Uhlíku (C),7.25% Chrómu (Cr), 1.6% Molybdenu (Mo), 2.4% Vanadu (V), 1.2% Křemíku (Si), 1.15% Wolframu (W)) Velmi odolná prášková ocel, odolnost proti opotřebení má mnohem vyšší než ocel A2, houževnatost vyšší než ocel M2. Perfektní kombinace těchto vlastností. Typická tvrdost dle Rockwella až 65HRc. USA / Crucible Industries

 
     
 

K490 MICRO CLEAN

(1.4% Uhlíku (C), 6.4% Chrómu (Cr), 1.5% Molybdenu (Mo), 3.7% Vanadu (V), 3.5% Wolframu (W)) Prášková ocel s nespecifikovaným obsahem Niobu, který tvoří velmi jemné a tvrdé karbidy. Houževnatost této oceli je až dvakrát vyšší než u oceli M4, se zachováním odolnosti proti opotřebení. Typická tvrdost dle Rockwella až 65HRc. Švédsko / BOHLER-UDDEHOLM

 
     
✭✭✭✭✭

K390 MICRO CLEAN ptZavírací nožeptPevné nože

(2.47% Uhlíku (C), 4.2% Chrómu (Cr), 3.8% Molybdenu (Mo), 9% Vanadu (V), 2% Kobaltu (Co), 0.4% Manganu (Mn), 0.55% Křemíku (Si), 1% Wolframu (W)) Jemnoprášková ocel s vysokým obsahem Vanadu. Ocel je extrémně odolná proti opotřebení a má vysokou houževnatost. Spyderco využívá tuto ocel u mnoha svých modelů. Typická tvrdost dle Rockwella až 64HRc. Švédsko / BOHLER-UDDEHOLM

 
     
 

K294 MICRO CLEAN

(2.45% Uhlíku (C), 5.2% Chrómu (Cr), 1.3% Molybdenu (Mo), 9.7% Vanadu (V), 0.5% Manganu (Mn), 0.9% Křemíku (Si)) Velmi vysoká odolnost této oceli proti opotřebení, díky vysokému obsahu Vanadu. Střední houževnatost a poměrně těžká obrobitelnost tét švédské oceli, vyrobené práškovou metalurgií. Používá se při hlavním důrazu na opravdu vysokou odolnost opotřebení. Typická tvrdost dle Rockwella až 63HRc. Švédsko / BOHLER-UDDEHOLM

 
     
 

K190 MICRO CLEAN

(2.3% Uhlíku (C), 12.5% Chrómu (Cr), 1.1% Molybdenu (Mo), 4% Vanadu (V), 0.3% Manganu (Mn), 0.6% Křemíku (Si)) Velmi čistá ocel vyrobena práškovou metalurgií. Typická tvrdost dle Rockwella až 65HRc. Švédsko / BOHLER-UDDEHOLM

 
     
 

CPM REX76

(1.5% Uhlíku (C),3.75% Chrómu (Cr), 5.25% Molybdenu (Mo), 3.10% Vanadu (V), 8.5% Kobaltu (Co), 0.3% Manganu (Mn), 0.3% Křemíku (Si), 9.75% Wolframu (W)) Prášková rychlořezná ocel velmi podobná oceli REX45, s vyšším obsahem wolframu, který dává vyšší tvrdost. Typická tvrdost dle Rockwella až 67 HRc. USA / Crucible

 
     
 

CPM REX 121

(3.4% Uhlíku (C), 4% Chrómu (Cr), 5% Molybdenu (Mo),9.5% Vanadu (V), 9% Kobaltu (Co), 10% Wolframu (W)) Jedna z nejodolnějších nožířských ocelí s jednou z nejvyšších odolností proti opotřebení. Vysoce náročná ocel na ostření, s obrovskou tvrdostí vysoko nad ostatními ocelemi. Obsah vanadu, kobaltu a wolframu, které mají za následek velmi těžkou obrobitelnost i na keramických brusných pásech. Typická tvrdost dle Rockwella až 71 HRc. USA / Crucible

 
     
 

CPM REX45 (Vanadis 30; Bohler S590; HAP40)

(1.3% Uhlíku (C),4.05% Chrómu (Cr), 5% Molybdenu (Mo), 3.05% Vanadu (V), 8% Kobaltu (Co), 0.3% Manganu (Mn), 0.5% Křemíku (Si), 6.25% Wolframu (W)) Prášková ocel lehce méně odolnější při otěru, než např. ocel M4, nicméně díky přidanému Kobaltu bývá mnohem tvrdší. Typická tvrdost dle Rockwella až 66 HRc. USA / Crucible

 
     
 

Z-Max

(2% Uhlíku (C), 4% Chrómu (Cr), 5% Molybdenu (Mo), 5% Vanadu (V), 9% Kobaltu (Co), 0.12% Křemíku (Si), 10% Wolframu (W)) Super rychlořezná prášková ocel. Vysoká odolnost proti opotřebení a otupení. Je však náročná na obrobení a ostření. Typická tvrdost dle Rockwella až 68HRc. Německo / ZAPP

 
     
 

Vanadis8

(2.3% Uhlíku (C), 4.8% Chrómu (Cr), 3.6% Molybdenu (Mo), 8% Vanadu (V), 0.4% Manganu (Mn), 0.4% Křemíku (Si)) Vylepšená ocel, vyrobena práškovou metalurgií, dosti odolná proti vyštípnutí ostří. Velmi slušná odolnost proti opotřebení. Typická tvrdost dle Rockwella až 65HRc. Švédsko / Bohler Uddeholm

 

 



3. Damašková ocel


Damašková ocel

Ocel, zpracovávaná a kována v Damašku, byla mistrnou ukázkou zručnosti tamních kovářů a je známa i do dnešních dob. Tito řemeslníci, kteří dokázali zkombinovat kontrastní ocele do tvarů a zdobných variant a různých motivů, tak mnohdy i zvyšovali prokováním kvalitu čepelí. Zpracováním a funkčností si tyto čepele nezadali s nejlepšími. Jedná se nehomogenní, ale více či méně pravidelnou vnitřní strukturu, se střídajícími se vrstvami nejméně dvou různých druhů oceli. V nynějších dobách jsou k dostání varianty damaškových čepelí jak z jednoduché uhlíkaté oceli, nerezové varianty a skládané sendvičové varianty damaškového provedení, tedy vrstvení. Typicky se tvoří dvojím materiálem, pokud je požadována nějaká výraznější kresba, nebo třeba i jednoduchá funkčnost, kdy se řezná část nechává tvrdší a opláštění např. z nerezové oceli pro vyšší odolnost proti korozi. Tyto kombinace a motivy jsou nesčetné.

jpn

obr. Nákres sendvičového funkčního damašku
     

 

ROZDĚLENÍ KVALIT OCELI

✭✩✩✩✩

✭✭✩✩✩

ocel nižších kvalit nenabízíme
✭✭✭✩✩ základní značková ocel, která nabízí za nižší cenu poměrně slušný výkon
✭✭✭✭✩ pokročilejší ocel, která vyváženějším složením nabízí lepší vlastnosti než ocel základní
✭✭✭✭✭ nadstandardní výkon a exkluzivní vlastnosti těchto ocelí

 

✭✭✭✭✩

PMC27 (PMC-27) ptZavírací nožeptPevné nože

(0.6% Uhlíku (C), 13.5% Chrómu (Cr), 0.5% Manganu (Mn), 0.5% Křemíku (Si)) Velmi čistá prášková ocel, která sice není dostupná jako samotná ocel, ale používá se společně s ocelí RWL34 jako přísada do damašku DS93x. Svou čistou strukturou dokáže excelentně držet žiletkové ostří. Je velmi podobná složením k 12C27, nicméně vyrobena práškovou metalurgií, která oceli dává navrch. Typická tvrdost dle Rockwella až 64HRc. Německo / ZAPP

 
     
✭✭✭✩✩

Pákistánský Damašek ptZavírací nožeptPevné nože

Rezavějící damašek z materiálů, které nejsou přesně určeny, mají vysoce kontrastní kresbu, avšak nestejnorodé vlastnosti na ostří. jsou vysoce zdobné a žádané pro svou nižší cenu a zajímavé pojetí a zpracování.

 
   clad  
obr. Typické provedení Pákistánské verze Damaškové oceli
     
✭✭✭✭✩

Nerezový damašekptZavírací nožeptPevné nože

(např. damasteel vyroben švédským uddeholmem, typicky kombinací ocelí RWL34 a PCM17 = DS93x) a jiné nerezové damašky jsou vyráběny z pokročilejších materiálů a jsou plně funkční co se týká odolnosti a výdrže ostří. Většinou ale nenajdeme přesné složení ocelí použitých k výrobě těchto nerezových damašků, nicméně nabízí plnohodnotnou a zároveň okrasnou čepel, materiálem srovnatelným s velmi kvalitními ocelemi. Většinou jde opravdu o prestižní záležitost.

 
   
clad clad
clad clad
 
obr. Některé z kreseb vytvářených jako okrasné motivy u nerezových damašků
     
✭✭✭✭✭

Clad / Sendvičový damašek / San-MaiptZavírací nožeptPevné nože

U tohoto typu damašku je překládaná ocel dvojího druhu, takzvaný funkční damašek - clad, japonský damašek, kdy je vnitřní část, tedy řezivá část z tvrdšího materiálu a je obklopen materiálem měkčím, který dává určitou okolitou ochranu křehké čepeli, může být vrstvena pro vyšší kontrast vrstev, je pak zdobnější. Nejkvalitnější funkční řešení. Vnitřní ocel bývá uhlíkatá, ale není to pravidlem, okolité vrstvení pak typicky nerezové.

 
   clad  
  obr. Varianta funkčního damašku, kdy je jádro z tvrdší, velmi kvalitní oceli a opláštění z měkčího materiálu, který dodává čepeli pružnost, typické u japonských nožů  
     



 

A jak se v tom všem vlastně vyznat? Zkusíme poradit jednoduše. Od ocele vyžadujeme hlavně čtyři vlastnosti. Tedy v jakési míře např.

1. korozivzdornost, tedy odolnost proti rzi

2. udržení ostří (často ovlivňována tvrdostí oceli)

3. houževnatost, tedy jak je ocel odolná proti vytvoření zubů na ostří, nebo vylomení

4. snadnosti ostření, nebo přebroušení, zde opět platí, že čím tvrdší je ocel, tím hůře se ostří.

V horním řádku této tabulky lze kliknout pro seřazení pořadí nejznámějších ocelí dle požadovaných preferencí, tedy třídění podle korozivzdornosti, houževnatosti, snadnosti ostření a výdrže ostří.

1 - nejhorší, 10 - nejlepší (u ceny je to přesně obráceně, uvítáme levnější)

nejznámější   typy ocelí Výdrž ostří Houževnatost Korozivzdornost Snadnost ostření Třída ocele / Cena
Maxamet 10 2 4 1 10
CPM-S90V 9 4 8 2 9
CPM-S110V 8 4 9 3 8
CPM-20CV 7 4 9 5 5
M390 7 4 9 5 8
CPM   MagnaCut 5 9 10 6 8
CPM-M4 9 7 2 3 8
CPM-CruWear 8 5 6 6 6
ZDP-189 10 3 7 2 10
CTS-204P 7 4 9 5 8
Elmax   Micro Clean 6 4 8 6 8
CPM-10V 9 5 4 3 7
CPM-S30V 6 4 8 5 5
CPM-154 5 5 7 7 7
CPM-4V 5 7 4 6 6
AEB-L 3 10 7 8 3
Sleipner 6 6 3 8 4
K390 9 5 4 3 6
CTS-XHP 6 5 7 6 5
CPM-3V 5 9 6 7 7
CPM-S35V 5 5 8 6 6
LC200N 3 9 10 8 6
154CM 5 4 7 7 3
N690 5 4 8 7 4
CTS BD1N 4 4 9 8 4
A2 3 7 3 9 4
O1 2 5 1 9 3
D2 5 4 5 6 4
VG10 5 4 8 7 5
14C28N 3 9 9 8 3
1095 2 5 1 10 3
H1 1 10 10 10 4
440C 5 4 8 7 2
440A 4 4 9 8 1
8Cr13MoV 3 6 7 8 2
CTS-BD1 5 5 7 7 3
420 3 10 8 9 1
AUS-8 3 6 7 8 3

 

pt jaký vliv na ocel mají jednotlivé prvky?

 

Uhlík (C); Chróm (Cr); Molybden (Mo); Mangan (Mn); Kobalt (Co); Nikl  (Ni); Vanad (V); Dusík (N); Wolfram (W); Křemík (Si); Niob (Nb)

Nerezová ocel

nerezová   ocel (C) (Cr) (Mo) (Mn) (Co) (Ni) (V) (N) (W) (Si) (Nb) HRc ověřený ideální úhel broušení (počet přeřezání 20mm lana - Pavol Sandor test) výrobce
420 (AISI 420; X20Cr13; 1.4021; ČSN17022; SUS420J1) 0,15% 14.00% x 1.00% x x x x x 1.00% x ≤55 30° 1100x (uton) USA / Carpenter Technology
420J2 (AISI 420M; 1.4028; SUS420J2; ČSN17023) 0.35% 13.00% x 1.00% x 1.00% x x x 1.00% x ≤53
420HC; TruSharp 0.45% 13.00% 0.6% 0.4% x x 0.3% x x 0.3% 0.00% ≤58 10° 425x USA / Latrobe Specialty steel   company
440A (AISI 440A; X65CrMo14; 1.4109) 0.75% 18.00% 0.75% 1.00% x x x x x 1.00% x ≤56 35° 375x ; 30° 600x USA / Carpenter Technology
440B (AISI 440B; X90CrMoV18; 1.4112) 0.95% 18.00% 0.75% 1.00% x x x x x 1.00% x ≤58 USA / Carpenter Technology
440C (AISI 440C; N685; X105CrMo17; ČSN 17042; 1.4125) 1.2% 18.00% 0.75% 1.00% x x x x x 1.00% x ≤60 36° 360x ; 30° 1300x USA / Carpenter Technology
W.1.4034 (X46Cr13; N540; ČSN 17029) 0.46% 13.00% 0.14% 0.47% x 0.28% x x x 0.33% x ≤53
3Cr13 0.35% 14.00% x 1.00% x 0.6% x x x 1.00% x ≤54
5Cr15MoV 0.5% 15.00% 0.6% 0.4% x x 0.1% x x x x ≤56
8Cr13MoV 0.8% 14.00% 0.15% 1.00% x 0.2% 0.1% x x 1.00% x ≤59 30° 900x
8Cr15MoV 0.75% 14.00% 0.15% 0.5% x 0.49% 0.1% x x 1.00% x ≤59
nerezová ocel    (C)    (Cr)    (Mo)    (Mn)    (Co)    (Ni)    (V)    (N)    (W)    (Si)    (Nb) HRc ověřený ideální úhel broušení (počet přeřezání 20mm lana - Pavol Sandor test) výrobce
9Cr13CoMoV 0.85% 13.5% 0.2% 1.00% 1.00% x 0.2% x x 1.00% x ≤60
9Cr14MoV 0.9% 14.00% 0.25% 0.6% x x 0.15% x x 0.6% x ≤60
9Cr18MoV 0.95% 18.00% 1.00% 0.8% x 0.1% x x x 0.8% x ≤60
10Cr15CoMoV 1.05% 15.00% 1.2% 0.5% 1.5% 0.25% 0.3% x x x x ≤62
T5MoV 0.5% 14.00% 0.35% x x x 0.15% x x x x ≤58 Francie / Bonpertius
T6MoV 0.6% 14.2% 0.65% x x x 0.1% x x 1.00% x ≤56 Francie / Bonpertius
X-15TN 0.42% 15.6% 1.7% 0.46% x 0.3% 0.29% x x 0.23% x ≤60 Francie /   Aubert&Duval
N680; X54CrMoNV18-1 0.54% 17.3% 1.1% 0.4% x x 0.1% 0.2% x 0.45% x ≤58 Rakousko / Bohler Uddeholm
N690; W1.4528; X105CrCoMo18-2, N690Co 1.08% 17.3% 1.1% 0.4% 1.5% x 0.1% x x 0.4% x ≤60 40° 290x ; 30° 1400x Rakousko / Bohler Uddeholm
N695; 1.4125;X102CrMo17 1.2% 18.00% 0.65% 1.00% x 0.75% x x x 1.00% x ≤60 Rakousko / Bohler Uddeholm
154CM 1.05% 14.00% 4.00% 0.5% x x x x x 0.3% x ≤61 30° 2200x USA / Crucible Industries
nerezová ocel    (C)    (Cr)    (Mo)    (Mn)    (Co)    (Ni)    (V)    (N)    (W)    (Si)    (Nb) HRc ověřený ideální úhel broušení (počet přeřezání 20mm lana - Pavol Sandor test) výrobce
ATS-34 1.05% 14.00% 4.00% 0.4% x x x x x 0.35% x ≤61 Japonsko / Hitachi
14-4CrMo (ATS34; 154CM) 1.05% 14.00% 4.00% 0.5% x x x x x 0.3% x ≤61 USA / Latrobe Specialty steel   company
ATS-55 1.00% 14.00% 0.6% 0.5% 0.4% x x x x 0.4% 0.2%   Mědi (Cu) ≤61
AUS-4 0.4% 14.00% x 1.00% x 0.49% x x x x x ≤57 Japonsko / Aichi Steel
AUS-6 0.6% 14.00% x 1.00% x 0.49% 0.2% x x 1.00% x ≤57 Japonsko / Aichi Steel
AUS-8 0.75% 14.00% 0.2% 0.5% x 0.49% 0.2% x x 1.00% x ≤59 30° 850x Japonsko / Aichi Steel
AUS-10 1.1% 14.00% 0.3% x x 0.49% 0.27% x x 1.00% x ≤60 Japonsko / Aichi Steel
DSR1K6 0.6% 14.00% x 1.00% x 0.49% 0.2% x x 1.00% x ≤58 Japonsko / Daido steel
INOX; X55CrMo14; W1.4110 0.75% 16.00% 0.8% 0.9% x x x x x 0.7 x ≤60 40° 400x ; 30° 750x Německo / Krupp
DAUPHINOX 0.52% 15.00% 0.6% 0.5% x x x x x 0.6 x ≤60 VICTORINOX
Nitro-V 0.7% 13.3% x 0.7% x x 0.1% 0.12% x 0.5% x ≤62 USA / New Jersey Steel Baron
12C27M 0.6% 13.5% x 0.4% x x x x x 0.4% x ≤58 Švédsko / Sandvik AB
nerezová ocel    (C)    (Cr)    (Mo)    (Mn)    (Co)    (Ni)    (V)    (N)    (W)    (Si)    (Nb) HRc ověřený ideální úhel broušení (počet přeřezání 20mm lana - Pavol Sandor test) výrobce
12C27 0.6% 13.5% x 0.4% x x x x x 0,40% x ≤58 33° 500x ; 30° 700x ; 24° 1000x Švédsko / Sandvik AB
AEB-L (13C26; N611) 0,68% 13.00% x 0.65% x x x x x 0.40% x ≤59 Švédsko / Sandvik AB
14C28N 0.62% 14.00% x 0.6% x x x 0.11% x 0.2% x ≤59 30° 925x Švédsko / Sandvik AB
19C27 0.95% 13.5% x 0.65% x x x x x 0.4% x ≤62 Švédsko / Sandvik AB
AN-58 0.45% 13.5% 0.01% 0.49% x x 0.02% x x 0.34% x ?
420MoV (X50CrMoV15; 1.4116) 0.55% 15.00% 0.8% 1.00% x x 0.2% x x 1.00% x ≤55 30° 750x Německo / Krupp
Lam.Cos (Lam Cos) 1.05% 16.00% 1.5% x 2.5% 0.25% x x 0.25% x x ≤60 30° 1700x
CTS-BD1 0.95% 17.00% 0.5% 1.00% x x 0.1% x x 1.00% x ≤60 USA / Carpenter Technology
CTS-BD1N 0.95% 17.00% 0.5% 1.00% x x x 0.15% x 1.00% x ≤63 USA / Carpenter Technology
95x18 1.00% 19.00% x 0.8% x 0.6% x x x 0.8% 0.2%   Titanu (Ti) ≤60 Rusko / GOST
Niolox   (1.4153.03) 0.8% 12.7% 1.1% x x x 0.9% x x x 0.7% ≤60 30° 2200x Německo / Lohmann
nerezová   ocel    (C)    (Cr)    (Mo)    (Mn)    (Co)    (Ni)    (V)    (N)    (W)    (Si)    (Nb) HRc ověřený ideální úhel broušení (počet přeřezání 20mm lana - Pavol Sandor test) výrobce
VG1 1.00% 14.00% 0.3% x x x x x x x x ≤60 Japonsko / Takefu special Steel
VG2 0.65% 14.00% 0.15% x x x x x x x x ≤59 Japonsko / Takefu special Steel
VG5 0.75% 14.00% 0.3% x x x 0.15% x x x x ≤59 Japonsko / Takefu special Steel
VG7 1.00% 14.00% 0.3% x x x 0.15% x 1.25% x x ≤61 Japonsko / Takefu special Steel
VG10 (V-Kin-10) 1.00% 15.00% 1.00% x 1.5% x 0.25% x x x x ≤61 Japonsko / Takefu special Steel
VG10W 1.00% 15.00% 1.00% x 1.55% x 0.25% x 0.4% x x ≤62 Japonsko / Myodo Metal Company
H1 0.15% 15.00% 1.00% 2.00% x 7.00% x 0.1% x 4.00% x ≤58
H2 0.09% 13.73% 2.24% 0.32% x 8.25% x 0.06% x 2.63% 0.17%   Mědi (Cu) ≤58 Japonsko / Myodo Metal Company

 

Nerezová ocel prášková metalurgie

nerezová   ocel - prášková (C) (Cr) (Mo) (Mn) (Co) (Ni) (V) (N) (W) (Si) (Nb) HRc ověřený ideální úhel broušení (počet přeřezání 20mm lana - Pavol Sandor test) výrobce
440XH (MicroMelt 440XH) 1.6% 16.00% 0.8% 0.5% x 0.35% 0.45% x x 0.4% x ≤60 USA / Carpenter Technology
CPM-154 1.05% 14.00% 4.00% 0.5% x x x x x 0.3% x ≤61 USA / Crucible Industries
CPM-S30V 1.45% 14.00% 2.00% x x x 4.00% x x 0.5% x ≤61 36° 600x ; 30° 1500x ; 25° 3000x USA / Crucible Industries
CPM-S35VN 1.34% 14.00% 2.00% 0.5% x x 3.00% x x 0.5% 0.4% ≤61 40° 1100x ; 30° 3100x USA / Crucible Industries
CPM-S45VN 1.48% 16.00% 2.00% x x x 3.00% x x x x ≤61 USA / Crucible Industries
CPM-S60V 2.15% 17.00% 0.4% 0.4% x x 5.5% x x x x ≤60 USA / Crucible Industries
CPM-S90V 2.3% 14.00% 1.00% 0.5% x x 9.00% x 0.4% 0.5% x ≤59 30° 3000x USA / Crucible Industries
CPM-S110V 2.9% 15.00% 2.25% 0.4% 2.5% x 9.1% x x 0.6% 3.00% ≤64 30° 2700x USA / Crucible Industries
CPM-S125V 3.3% 14.00% 2.5% 0.5% 2.5% 0.2% 11.85% x 0.4% 0.9% x ≤64 30° 12400x ; USA / Crucible Industries
RWL34 (RWL-34 PM; Z100CD14.4) 1.05% 14.00% 4.00% 0.5% x x 0.2% x x 0.5% x ≤64 36° 700x ; 30° 1160x ; 24° 3500x Švédsko / DAMASTEEL
PMC27 (PMC-27) 0.6% 13.5% x 0.5% x x x x x x 0.5% ≤64 Švédsko / DAMASTEEL
CPM-20V 1.9% 20.00% 1.00% 0.3% x x 4.00% x 0.6% 0.3% x ≤62 40° 1100x ; 30° 2200x USA / Latrobe -> Crucible   Industries
CPM-SPY27 1.25% 14.00% 2.00% 0.5% 1.5% x 2.00% 0.1% x 0.5% 1% ≤63 USA / Crucible   Industries
nerezová ocel - prášková    (C)    (Cr)    (Mo)    (Mn)    (Co)    (Ni)    (V)    (N)    (W)    (Si)    (Nb) HRc ověřený ideální úhel broušení (počet přeřezání 20mm lana - Pavol Sandor test) výrobce
CTS-204P 1.9% 20.00% 1.00% 0.35% x x 4.00% x 0.65% 0.6% x ≤62 USA / Carpenter Technology
CTS-XHP 1.6% 16.00% 0.8% 0.5% x 0.35% 0.45% x x 0.4% x ≤64 30° 1550x USA / Carpenter Technology
ELMAX SuperClean 1.7% 18.00% 1.00% 0.3% x x 3.00% x x 0.8% x ≤62 40° 1300x ; 37° 2700x ; 30°3400x Rakousko / Bohler Uddeholm
M390 MICRO CLEAN 1.9% 20.00% 1.00% 0.3% x x 4.00% x 0.6% 0.7% x ≤62 34° 1300x ; 30° 2700x ; 24°   3625x Rakousko / Bohler Uddeholm
M398   MICRO CLEAN 2.7% 20.00% 1.00% 0.5% x x 7.2% x 0.7% 0.5% x ≤66 Rakousko / Bohler Uddeholm
Super   Gold 2 1.45% 16.00% x x x x x x x x x ≤62 Japonsko / Takefu special Steel
ZDP189 (ZDP-189) 3.00% 20.00% 1.4% 0.1% x x 0.1% x 1.5% 0.4% x ≤67 30° 5200x ; 24° 6200x ; 20°   9400x Japonsko / Hitachi
Vanax (Vanax SuperClean) 0.36% 18.2% 1.1% 0.3% 0.05% 0.18% 3.5% 1.55% 0.06% 0.3% x ≤62 30° 2700x Rakousko / Bohler Uddeholm
Cowry-X 3.00% 20.00% 1.7% x x x 0.9% x x x x ≤65 30° 8250x Japonsko / Daido steel
LC200N (1.4108) 0.3% 15.00% 0.95% 1.00% x 0.5% x 0.5% x x x ≤61 Německo / Zapp Fine Grain
SG2 (R2; SPGS) 1.45% 16.00% 3.3% 0.4% x x 2.2% x x 0.5% x ≤64 Japonsko / Kobelco Steel

 

Nástrojová ocel

nástrojová   ocel (C) (Cr) (Mo) (Mn) (Co) (Ni) (V) (N) (W) (Si) (Nb) HRc ověřený ideální úhel broušení (počet přeřezání 20mm lana - Pavol Sandor test) výrobce
O1 ( Carpenter O1; 100MnCrW4; ČSN 19314; 1.2825; SKS3) 0.9% 0.5% x 1.2% x x 0.2% x 0.5% x x ≤65 30° 1350x
O2 (AISI O2; 90MnCrV8; SKS93; ČSN 19312; 1.2842; K720) 0.95% 0.35% 0.3% 1.8% x 0.3% x x x 0.5% 0.25%   Mědi (Cu) ≤64 USA / Carpenter Technology
A2 (X100CrMoV5 ;ČSN 19571PH; SKD12; 1.2363; K305) 1.00% 5.25% 1.1% 0.8% x x 0.2% x x 0.3% x ≤60
A6 (70MnMoCr8; 1.2824; UHN1550) 0.75% 1.2% 1.4% 2.5% x x x x x 0.3% x ≤59 USA / Carpenter Technology
D2 (X155CrMoV121; ČSN 19573; SKD11; 1.2379; AIRDI 15, K110) 1.6% 11.5% 0.9% 0.45% x x 1.1% x x 0.4% x ≤62 40° 600x ; 30° 1400x
S7 (50CrMoV13 ;ČSN 19550 ;1.2357) 0.55% 3.5% 1.8% 0.8% x x 0.3% x x 1.00% 0.2%   Mědi (Cu) ≤61
nástrojová ocel    (C)    (Cr)    (Mo)    (Mn)    (Co)    (Ni)    (V)    (N)    (W)    (Si)    (Nb) HRc ověřený ideální úhel broušení (počet přeřezání 20mm lana - Pavol Sandor test) výrobce
T1 (X75WCrV18-4; SKH2; ČSN 19824; 1.3355) 0.8% 4.00% x 0.4% x 0.3% 1.3% x 18.75% 0.4% 0.25%   Mědi (Cu) ≤65
M1 (s1-8-1; SKH50; 1.3346) 0.88% 4.00% 9.2% 0.4% x 0.3% 1.35% x 2.1% 0.5% 0.25%   Mědi (Cu) ≤65
M2 (s6-5-2; ČSN 19830; SKH9; 1.3342) 1.05% 4.5% 5.5% 0.4% x 0.3% 2.2% x 6.75% 0.45% x ≤65
M35 (s6-5-2-5; ČSN 19852; SKH55; 1.3243) 0.95% 4.5% 5.25% 0.4% x 0.4% 2.15% x 6.75% 0.4% x ≤65
W1 (C100W1; ČSN 19133; SK3; 1.1645; K970) 1.5% 0.15% 0.1% 0.4% x 0.2% 0.1% x 0.15% 0.4% 0.2%   Mědi (Cu) ≤66
H13 (X40CrMoV51; ČSN19554; SKD61; 1.2344; W302) 0.45% 5.5% 1.75% 0.5% x 0.3% 1.2% x x 1.2% x ≤54
nástrojová ocel    (C)    (Cr)    (Mo)    (Mn)    (Co)    (Ni)    (V)    (N)    (W)    (Si)    (Nb) HRc ověřený ideální úhel broušení (počet přeřezání 20mm lana - Pavol Sandor test) výrobce
JIS SK3 1.1% 0.3% x 0.5% x 0.25% x x x 0.35% x ≤61 Japonsko / Nisshin
JIS SK4 1.00% 0.3% x 0.5% x 0.25% x x x 0.35% x ≤60 Japonsko / Nisshin
JIS SK5 0.9% 0.3% x 0.5% x 0.25% x x x 0.25% x ≤60

 

Uhlíková ocel

uhlíková   ocel (C) (Cr) (Mo) (Mn) (Co) (Ni) (V) (N) (W) (Si) (Nb) HRc ověřený ideální úhel broušení (počet přeřezání 20mm lana - Pavol Sandor test) výrobce
80CrV2; 19 419; W1.2235 0.85% 0.6% x 0.5% x 0.4% 0.25% x x 0.4% x ≤61 Německo / Krupp
Caldie 0.7% 5.00% 2.3% 0.5% x x 0.5% x x 0.2% x ≤62 Švédsko / Bohler Uddeholm
Sleipner 0.9% 7.8% 2.5% 0.5% x x 0.5% x x 0.9% x ≤64 35° 700x Švédsko / Bohler Uddeholm
1095 ( SUP4 ;1.1275 ) 1.03% x x 0.5% x x x x x x x ≤60
1095CroVan ( 1095CV ) 1.14% 0.6% 0.06% 0.5% x 0.25% 0.25% x x 0.25% x ≤60 USA / Sharon Steel
52100 (100Cr6; ČSN14100; SUJ2; 1.3505) 1.1% 1.6% x 0.45% x 0.3% x x x 0.3% x ≤59
1084 (1.0616) 0.93% x x 0.9% x x x x x x x ≤59
1080 (AISI 1080; 80Mn4; 1.1259; 75A) 0.88% x x 0.9% x x x x x x x ≤58
1075 (1.1248) 0.8% x x 0.7% x x x x x x x ≤55
1060 (AISI 1060; C60;   1.0601; 60) 0.65% x x 0.9% x x x x x x x ≤57
uhlíková ocel    (C)    (Cr)    (Mo)    (Mn)    (Co)    (Ni)    (V)    (N)    (W)    (Si)    (Nb) HRc ověřený ideální úhel broušení (počet přeřezání 20mm lana - Pavol Sandor test) výrobce
1065 (AISI 1065; XC65; 1.1230) 0.7% x x 0.9% x x x x x x x ≤57
1045 (ČSN19083; 1.1191) 0.5% x x 0.9% x x x x x x x ≤52
5160 (60Cr3; 1.7177) 0.64% 0.9% x 1.00% x x x x x 0.3 x ≤60
65Mn (AISI 1066) 0.71% 0.25% x 1.1% x x x x x 0.37 x ≤58
CruForgeV (1086V) 1.05% 0.5% x 0.75% x x x x x x x ≤64 USA / Crucible Industries
Y7XR 0.8% 5.00% 5.00% x x x x x x x x ≤66 Japonsko / Hitachi
V-Toku1 (Takefu V1 Special) 1.15% 0.35% x x x x 0.2% x 2.25% x x ≤64 Japonsko / Takefu special Steel
V-Toku2 (Takefu V2 Special) 1.05% 0.5% x 0.5% x 0.25% 0.2% x 1.25% 0.35% x ≤62 Japonsko / Takefu special Steel
Shiro2 (Takefu Shiro 2) 1.00% 0.3% x x x 1.00% x x x x x ≤64 Japonsko / Takefu special Steel
V-Gin1 (Stainless Chromax; V1 Silver) 1.00% 5.00% 1.00% 0.9% x 0.25% 0.5% x x 0.4% x ≤61 Japonsko / Takefu special Steel
uhlíková ocel    (C)    (Cr)    (Mo)    (Mn)    (Co)    (Ni)    (V)    (N)    (W)    (Si) (Nb) HRc ověřený ideální úhel broušení (počet přeřezání 20mm lana - Pavol Sandor test) výrobce
Gin2 (Stainless Chromax) 0.9% 7.5% x x x x x x x x x ≤62 Japonsko / Takefu special Steel
V-Gin3B (Stainless Chromax) 0.85% 6.5% 0.8% x x 0.5% 0.4% x 0.5% x x ≤62 Japonsko / Takefu special Steel
8670 (AISI 8670; 1.2703) 0.75% 0.5% 0.15% 0.6% x 1.00% x x x 0.35% x ≤61
Yellow steel (Kigami #2) 1.15% x x 0.3% x x x x x 0.2% x ≤61 Japonsko / Hitachi (Yasugi)
Yellow steel (Kigami #3) 0.9% x x 0.3% x x x x x 0.2% x 60 Japonsko / Hitachi (Yasugi)
WhiteSteel #2 (Shirogami #2) 1.15% x x 0.3% x x x x x 0.2% x ≤61 Japonsko / Hitachi (Yasugi)
WhiteSteel #1 (Shiroogami #1) 1.35% x x 0.3% x x x x x 0.2% x ≤62 Japonsko / Hitachi (Yasugi)
Blue steel #2 (Aogami#2, Ao-ni ko) 1.15% 0.5% x 0.3% x x x x 1.5% 0.2% x ≤63 Japonsko / Hitachi (Yasugi)
Blue steel #1 (Aogami #1, Ao-ichi ko) 1.35% 0.5% x 0.3% x x x x 2.00% 0.2% x ≤65 Japonsko / Hitachi (Yasugi)
BlueSuper steel (Super Blue, Aogami super) 1.5% 0.5% x 0.3% x x 0.5% x 2.5% 0.2% x ≤66 Japonsko / Hitachi (Yasugi)
S600 (Bohler S600; 1.3343) 0.9% 4.1% 5% x x x 1.8% x 6.2% x x ≤64 Švédsko / Bohler Uddeholm

 

Uhlíková ocel prášková metalurgie

prášková   uhlíková ocel (C) (Cr) (Mo) (Mn) (Co) (Ni) (V) (N) (W) (Si) (Nb) HRc ověřený ideální úhel broušení (počet přeřezání 20mm lana - Pavol Sandor test) výrobce
CPM REX M4 ( CPM-M4; M4; SKH54; 1.3394) 1.42% 4.00% 5.25% 0.3% x x 4.00% x 5.5% 0.55% x ≤65 30° 2300x USA / Carpenter Technology
Maxamet ( Micro-Melt Maxamet) 2.15% x x 0.3% 10.00% x 6.00% x 13.00% 0.25% x ≤69 USA / Carpenter Technology
CPM-3V 0.8% 7.5% 1.3% 0.4% x x 3.00% x 0.4% 0.9% x ≤64 USA / Crucible Industries
CPM-15V 3.4% 5.25% 1.3% 0.5% x x 14.9% x 0.4% 0.9% x ≤63 42° 950x ; 30° 10600x USA / Crucible Industries
CPM-MagnaCut 1.15% 10.7% 2.00% 0.5% x x 4.00% 0.2% x 0.4% 2.00% ≤65 USA / Crucible Industries
CPM CruWear (CRU-WEAR; CruWear; 1.2895) 1.1% 7.25% 1.6% x x x 2.4% x 1.15% 1.2% x ≤65 USA / Crucible Industries
K390 2.47% 4.2% 3.8% 0.4% 2.00% x 9.00% x 1.00% 0.55% x ≤64 Švédsko / Bohler Uddeholm
K490 1.4% 6.4% 1.5% x x x 3.7% x 3.5% x ? ≤65 Švédsko / Bohler Uddeholm
CPM REX45 1.3% 4.05% 5.00% 0.3% 8.00% x 3.05% x 6.25% 0.5% x ≤66 USA / Crucible Industries
CPM REX76 1.5% 3.75% 5.25% 0.3% 8.5% x 3.1% x 9.75% 0.3% x ≤67 USA / Crucible Industries
prášková uhlíková ocel    (C)    (Cr)    (Mo)    (Mn)    (Co)    (Ni)    (V)    (N)    (W)    (Si)    (Nb) HRc ověřený ideální úhel broušení (počet přeřezání 20mm lana - Pavol Sandor test) výrobce
CPM REX121 3.4% 4.00% 5.00% x 9.00% x 9.5% x 10.00% x x ≤71 36° 3950x ; 30° 6200x USA / Crucible Industries
Z-Max 2.00% 4.00% 5.00% x 9.00% x 5.00% x 10.00% 0.12% x ≤68 Německo / ZAPP
Vanadis8 2.3% 4.8% 3.6% 0.4% x x 8.00% x x 0.4% x ≤65 36° 945x ; 30° 7800x Švédsko / Bohler Uddeholm
K294 microclean 2.45% 5.2% 1.3% 0.5% x x 9.7% x x 0.9% x ≤63 Švédsko / Bohler Uddeholm
K190 microclean 2.3% 12.5% 1.1% 0.3% x x 4.00% x x 0.6% x ≤65 Švédsko / Bohler Uddeholm

 

Data o úhlu broušení a řezivosti převzata z volně dostupných dat Pavla Šandora http://www.fotogaleria.sandor.sk/ine/ostrie/Vysledky_testov.pdf
Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.