Japonské kuchyňské nože

Japonské kuchyńské nože jsou kapitola sama pro sebe a k nejkvalitnějším a nejznámějším patří značka Kanetsune z nožířského města Seki City. Jejich prvotnim znakem je velmi nizký uhel nabroušení čepele, obvykle okolo 15 stupňů. Pro srovnání, evropské kuchyňské nože jsou obvykle broušeny pod úhlem 25 stupňů.
Nůž santoku je japonskou obdobou většího kuchařského nože, který používáme v Evropě. Jedná se o univerzální model vhodný jak pro krájení masa tak zeleniny. Špička u santoku není ve tvaru kolébky, ale více rovná. Je proto pohodlné s ním shrábnout jemně nákrájenou zeleninu či bylinky. Santoku je vhodné pro začátečníky a pro kratší délku i pro ženy.

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | | 32»

Aby takto broušený nůž vydržel dlouho ostrý, používá se karbonová ocel, tvrdší a odolnější než ocele nerezové. Nevýhodou karbonových ocelí je náchylnost ke korozi, je tedy nutná větší péče. U lepších japonských nožů tvoří základ jádro, často z vynikající oceli VG10 a přikované boční části. Dohromady je pak sestaveno provedení damašek nebo sandwich. Nůž je vhodné po použití opláchnout a osušit, prospěje mu i namazání olejem. Odměnou budiž uživateli krásný a čistý řez, japonským nožem se krájí velmi lehce, ostří proniká do potravin jako do másla. Japonské nože se neobtahují ocílkou, ale pouze brousí. Vhodné jsou jemné kameny o hrubostech okolo 1000-2000.

 

Vážení zákazníci,

 ve dnech 31.7. až 11.8. máme zavřeno, budeme testovat nové produkty během více než 8000km dlouhé cesty po Skandinávii.

Objednávky zboží které máme skladem a vytvořené před datem 26.7. expedujeme ihned, zboží na objednávku dodáme v druhé polovině srpna. 
Veškeré objednávky vytvořené od 27.7. budeme zpracovávat 14. až 15.8.2017.