Přes 8000 nožů a dalšího příslušenství máme skladem na prodejně! Doprava od 72,-Kč!

Vybrusy čepelí

Čepele nožů

1) Hollow ground - ostří charakteristické pro břitvy , velmi ostré, ale slabší hrana, která vyžaduje pro udržování řemen.
2) Flat ground - ostří začíná už od hřbetu čepele, z čepele je odstraněno hodně materiálu, je náročnější a dražší na výrobu. Faktor, který omezuje jeho komerční využití. Je obětována trvanlivost ve prospěch větší ostrosti. Finský puukko je typický příklad flat ground ostří.
3) Sabre ground - oodobné flat ground, ale úkos začíná až zhruba uprostřed listu, ne u hřbetu. Vytváří trvalejší čepel na úkor některých schopností řezání, je typický pro kuchyňské nože.
4) Chisel ground - ostří jako na dlátu , broušené pouze z jedné strany, často na úhel 20 - 30 °, zbytek zůstává plochý. Mnoho japonských kulinářských nožů bývá s tímto ostřím bývá je ostřejších než typický, oboustranně zkosená čepel západních kuchyňských nožů.
5) Double bevel nebo compound bevel -dvojité zkosení čepele, tento systém dělá část čepele u ostří tenčí, zlepšuje tak schopnost řezání. Nižší ostrost je v tomto případě ku prospěch odolnosti, je mnohem méně náchylná k odštípnutí (odlomení) části ostří než jednostranně zkosené ostří. V praxi jsou dvojité úkosy běžné, západní kuchyňské nože mají obecně dvojí zkosení, s hranou pod úhlem 20-22 °.
6) Convex ground - lehce zakřivená čepel, opačně než Hollow Ground. Takový tvar tvoří silnější hranu, přičemž zachovává stále dobrou míru ostrosti. Toto broušení je někdy nazýváno jako sekerové.

Existují i různé další varianty ostří, které kombinují tyto základní provedení.

 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.