Přes 8000 nožů a dalšího příslušenství máme skladem na prodejně! Doprava od 59,-Kč!

Rockstead knives

Unikátní nože z Japonska vyrobené ze speciálních vysoce uhlíkových čepelí kalených až na 67 HRc. Ani po tisíci přeříznutích konopného lana neztratí svou jedinečnou ostrost. Absolutní vrchol současných možností moderní výroby oceli.

Nože ROCKSTEAD mají i unikátní tvary ostří, převzaté ze samurajských mečů. Obvykle convex ground, nebo i kombinace convex a flat ground. Čepele ROCKSTEAD tak využívají tradic výroby samurajských mečů k tomu aby vytvořily dokonalý nůž. 

Zrcadlově hladké plochy čepelí maximálně využívají vlastností oceli. Neexistuje podobně zpracované ostří jako u nožů ROCKSTEAD. Při porovnání mikrosnímků je zřejmý rozdíl mezi klasickou strojovou ocelí běžných výrobců.

Materiály na výrobu čepelí, které v současné době používáme, jsou uhlíkové nerezové oceli YXR7 a ZDP189. Obě jsou ocelemi nejvyšší kvality a s vynikajícími vlastnostmi, s tvrdostí kolem HRc65 i vyšší. Tyto faktory brání poškrábání ostří i při řezání suchého bambusu. Nevýhodou uhlíkových ocelí je náchylnost ke korozi. Tato nevýhoda je ale výrazně eliminována zrcadlově lesklým povrchem ROCKSTEAD nožů a povrchovou úpravou DLC - diamond-like carbon. Přesto doporučujeme čepel otřít hadříkem po použití, aby nebylo narušeno ani vlastní ostří čepele. ZDP189 aYXR7  jsou práškové nerez oceli s vysokým obsahem uhlíku, která umožňuje dosáhnout vynikající tvrdosti HRc67. ROCKSTEAD používá jak plátované čepele - ZDP189 obložené ATS34, tak i ZDP189 a YXR7 samotnou.

  Obě oceli zpracované tímto způsobem dávají nožů ROCKSTEAD   unikátní vlastnosti. Po přeříznutí 25mm manila lana (konopí) 1000 krát, zůstává nůž stále tak ostrý, že můžete
lehce odříznout visící list papíru.  Americký časopis Taktical Knives provedl experiment, kdy používali nůž ROCKSTEAD BEETLE DLC  po dobu třech měsíců na řezání lepenky. Po skončení testu bylo zjištěno, že ostrost nože nebyla nijak výrazně zhoršena.

Zrcadlově hladké plochy čepelí maximálně využívají vlastností oceli. Neexistuje podobně zpracované ostří jako u nožů ROCKSTEAD. Při porovnání mikrosnímků je zřejmý rozdíl mezi klasickou strojovou ocelí běžných výrobců.

 

Broušení

ROCKSTEAD doporučuje čepel jen přetáhnout jemnou brusnou pastou, a to až po dlouhé době, ostrost je možné obnovit tímto procesem i po 2-3 letech normálního používání. Zavolejtek nám do nožířství a my Vám doporučíme
vhodné příslušenství k obtažení, případně obtáhneme Váš nůž sami.
 Pokud by po delší době došlo k otupení nože tak že už obtažení nepomůže, zašlete nám prosím svůj
ROCKSTEAD nůž a my Vám ho zdarma přebrousíme.

 

Neřežte jídlo na keramickém talíři tímto nožem ( to platí i obecně
pro všechny nože). Tvrdost je vysoká, takže tento nůž udělá rýhy do
porcelánového nádobí. Zároveň dochází i k poškození ostří. 

 

ROCKSTEAD už vyrobil čepel z materiálu ještě tvdšího, HAP72, ocel která je tvdší než YXR7. Tvrdost této oceli je HRc70. Prototyp nože je hotov, avšak cena je zatím příliš vysoká, takže prodej byl zatím odložen. V současné době neexistuje lepší ocel než
tato.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.