Přes 8000 nožů a dalšího příslušenství máme skladem na prodejně! Doprava od 59,-Kč!

Jak vybrat ten správný japonský kuchyňský nůž

 

Rádi byste vybrali ostrý japonský nůž, který svou konstrukcí  použitou kvalitní ocelí prodlužuje ostrost nože po delší dobu než klasický nůž z nerezové solingenské oceli? Tyto nože jsou lehčí, tenčí, s mnohem delší výdrží ostrosti, krájení je pak velmi svižné a pohodlné. Liší se délkou, výškou čepele, provedením v západním, nebo japonském stylu rukojeti. Vždy zabaleny v krásné dárkové krabičce.
 
Pro porcování masa je vhodný nůž s dlouhou čepelí, například 21 cm, 24 cm nebo i delší. Říká se mu Sujihiki, štíhlý, obratný a velice ostrý nůž. Přesná práce díky možnosti dlouhého řezu ocení nejen milovníci masa, steaků, ale i ryb. Porcování je pak velmi snadné, pohodlné a s čistým řezem.
 
Nejoblíbenější pro univerzální použití krájení masa, zeleniny nebo ovoce je nůž Santoku. Díky svému vyššímu profilu je pohodlný při porcování, nevadí totiž kloubům na ruce, pohodlně pak slouží i jako špachtle, nebo podběračka pro přenášení naporcovaných kousků na pánev či do hrnce. Santoku jsou kratší, většinou 16-18 cm trochu delší varianta pro šéfkuchaře je Gyutou v délkách 18-20 cm.
 
Drobný a velmi obratný nožík pro čištění a drobné opracování, také pro přesnou práci při řezu proti palci je nejvhodnější nůž Petty. Typicky s kratší 12-15 cm délkou čepele a štíhlým profilem je nůž velice obratný.
 
Rozdíl v ceně japonských nožů, které jsou všechny velmi kvalitně kované, je v použité oceli.
Levnější modely jsou většinou z uhlíkové oceli, která bývá vkována mezi nerezovou ocel do takzvaného sendviče. Toto provedení pak tvoří jednovrstvý damašek. O tuto ocel, tedy její část která je viditelná, je pak potřeba trochu více pečovat udržováním v suchu, případně lehkým naolejováním, může totiž zrezivět.
Japonské nože se ale vyrábí i z velice kvalitní a tvrdé nerezové varianty japonské oceli, VG1, VG10 apod. kde je ocel svým obsahem odolnější proti zrezivění. Tyto nože bývají sice s vyšší cenovkou, není třeba o ně až tak důsledně pečovat. Některé modely jsou pak zdobeny více vrstvami prokládání - damašku. Tyto vrstvy pak dodávají noži nejen okrasný vzhled, ale také vlastnosti jako vyšší pružnost a odolnost.

Závěrem je potřeba říci, že japonské nože jsou velmi kvalitním pomocníkem v kuchyni, velikostně a váhově jsou universální jak pro muže tak ženy a většina uživatelů po vyzkoušení již nechce jiné používat.

JAPONSKÉ NOŽE NABÍDKA


 
 
Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení