Přes 8000 nožů a dalšího příslušenství máme skladem na prodejně! Doprava od 72,-Kč!

Victorinox - pravdivé příběhy

Victorinox již pomohl v historii mnoha uživatelům v extrémních podmínkách či životních situacích. Zde jsou některé z nich...
 

Kapesní nůž jako skalpel

V roce 1976 prožili cestující vnitrostátního letu indických aerolinií několik okamžiků hrůzy, když jedna mladá maminka zoufale křičela o pomoc, poté co se jí dítě začalo dusit kvůli spolknutému bonbónu. Nejprve se spolucestující pokoušeli zachránit dítě kyslíkovou bombou, ale bezúspěšně. Naštěstí byl na palubě přítomen lékař a protože už bylo dítě ve velmi kritickém stavu, rozhodl se provést rychlou operaci. V lékárničce posádky však chyběl skalpel. Letuška proto naléhavě požádala mikrofonem cestující o zapůjčení kapesního nože a jeden z pasažérů lékaři přinesl nový, čistý a ostrý „švýcarský důstojnický nůž“. Lékař urychleně provedl tracheotomii a dítě zachránil. Krátce poté letadlo přistálo v Bangalore a dítě bylo okamžitě převezeno do nemocnice. Neobjevila se u něj ani žádná infekce.

Úryvek z prospektu „Nože vyprávějí“ vydaného společností VICTORINOX.

 

Dvě děti zachráněny před utopením - kapesním nožem

Chris Jamieeson z Urenui na Novém Zelandu ukazuje švýcarský armádní nůž, pomocí kterého v dubnu 1997 zachránil životy dvou dětí.

Jamieson uviděl dodávku, která sjela ze silnice a spadla do řeky Awakino. Bez přemýšlení skočil do řeky a zachránil pětičlennou rodinu. Dvě děti na zadních sedadlech byly zachyceny bezpečnostními pásy. Ty musely být přeříznuty pomocí švýcarského nože. Student Jamieson byl novozélandskou policií přivítán hako hrdina. Nicméně skutečnou "hvězdou" celé záchranné akce se stal švýcarský nůž značky Victorinox.

Zachráněn ze tmy, sněhu a chladu

V dopise z 11. září 1975 popisuje José Louis Botti, student antropologie z Buenos Aires v Argentině, jak přežil nebezpečnou situaci. Hrdinou dne se stal jeho švýcarský nůž značky Victorinox - a pravděpodobně zachránil i jeho život. Tento příklad zároveň ukazuje, jak velkou důvěru vkládá majitel kapesního nože Victorinox do tohoto užitečného a praktického nástroje a snaží se mu poskytnout dobrou údržbu bez ohledu na náklady.

"Jsem student antropologie, specializace archeologie. Tehdy jsem měl ještě dva projekty k vypracování, než jsem mohl dokončit studia. Byl jsem angažován jako projektový asistent a současně jsem pracoval pro ropnou společnost. Umíte si asi představit, že trávím často život ve velmi odlehlých a špatně dostupných končinách. Většinu času pracuji sám pod širým nebem. Často se vyskytnou problémy, které by bylo možno snadno vyřešit, kdybyste měli k dispozici správný nástroj. Ten ale bohužel nikdy nemáte.


Na osamělé cestě

Několik let už ale tohle není žádný problém, jelikož mám jako svého stálého společníka kapesní nůž Victorinox. Neustále ho mám po ruce, jen pro případ, že bych ho potřeboval, což se stává poměrně často; odvádí dobrou práci tam, kde by jiné kapesní nože už dávno selhaly. Rozumí se samo sebou, že mi po celou tu dobu výborně slouží. Ale všechno má nějaké hranice. Jednoho dne jsem byl na opuštěné silnici bez jídla a pomalu se začalo stmívat. Můž vůz uvízl ve sněhu a hrozilo nebezpečí, že bych mohl umrznout. S pomocí svého kapesního nože se mi ale téměř podařilo uříznout skoro 15 cm tlustou větev, kterou jsem chtěl použít jako páku na vyproštění auta. Ale když už jsem větev téměř uřízl, ostří se tlakem zlomilo. Jelikož se ale pilka zařízla dostatečně hluboko do dřeva, podařilo se mi tlustou větví uvolnit vůz ze závěje a pokračovat v cestě.

Vzduchoplavec překonal světový výškový rekord

Mnoho příbhů, ve kterých se vyskytují kapesní nože Victorinox, souvisejí s cestováním a přepravou, ať už v horkovzdušném balonu nebo na horském kole. Vylíčíme zde dvě události, které by se odvíjely velmi odlišně, nebo by dopadly úplně špatně, kdyby nebylo kapesního nože.

Ve známých londýnských novinách The Times se 7. ledna 1988 objevil článek o novém světovém výškovém rekordu v létání horkovzdušných balonů. Nicméně v březnu 1999 podnikli Bertrand Piccard a Brian Jones první let horkovzdušným balonem kolem světa. Vezli si s sebou armádní nůž a Swiss Tool od Victorinoxu. Pokus se téměř nezdařil a od země se odlepili jen díky švýcarskému armádnímu noži, který pilot balonu použil k přeříznutí provazů dvou pytlů s pískem, což umožnilo cestu směrem vzhůru k obloze. Oficiální cestou bylo ze švýcarské ambasády v Londýně odesláno do Victorinoxu AG v Ibachu toto hlášení: "Lindstrand (pilot) se narodil ve Švédsku, ale žije ve Velké Británii. Minulý rok, společně s pomocníkem Richardem Bransonem, byl jedním z prvních pilotů,  kteří překonali v balonu Atlantik. Po několika neúspěšných startech se mu včera podařilo překonat světový výškový rekord. Navíc kvůli velkému větru musel Lindstrand přes týden čekat na dobré startovací okno.

Dva zapomenuté pytle

Včera ráno v 5:42 nicméně odstartoval 27 mil (43,45 km) severně od Laredo v tlakové hliníkové kabině. Povětrnostní podmínky byly ideální: modrá obloha a slabý vítr. Hned při startu je čekala horká chvilka: kvůli nepozornosti Lindstrand zapomněl uvolnik dva 45 kilové pytle s pískem. Musel sešplhat ze své kabiny dolů a pytle odříznout pomocí švýcarského armádního nože. Balon nesoucí dva dobrodruhy poté vzlétl k novému světovému výškovému rekordu 11 mil (17,7 kilometru). Kapesní nůž Victorinox tak hrál důležitou roli v dosažení světového rekordu v létání a fyzické odolnosti.

Porucha při cyklistickém výletě

Následující příběh z Britské Kolumbie v Kanadě dokladuje, jak cenným může být švýcarský armádní nůž při cyklistickém výletě:

"Erich Hensch byl se čtyřmi přáteli na 30 kilometrů dlouhém výletě na horských kolech v kanadském lese. Po asi deseti kilometrech prasknul řetěz jednoho z kol. Jelikož s sebou neměli vhodné nářadí, oprava byla provedena pomocí švýcarského kapesního nože. Za použití velkého kusu žuly jako kladiva a šídla na noži udeřil opravář kola na nůž tak, že šídlo vyrazilo z řetězu vadnou spojku. Poté byla do řetězu vložena spojka nová a výlet mohl pokračovat. Všichni účastníci se shodli na tom, že bez kapesního nože by výlet musel být zrušen."

Udivující skutečností nicméně zůstává, že podle dopisu napsaného Erichem Henschem do továrny na nože v Ibachu, kromě pár malých škrábanců zůstal kapesní nůž plně funkční, přestože utrpěl ránu velkým kusem kamene.

Teď všichni moji přátelé chtějí také takový nůž, napsal pisatel do Ibachu, objednávka byla přiložena k sopisu.

Zavazadlo diplomatů

"Malý červený nůž" ze Švýcarska není jen standardním vabavením kosmonautů, dobrodruhů a řemeslníků; získal také diplomatický statut. Australský konzul v Dublinu B. C. Hill napsal do společnosti Victorinox, že jim děkuje za zásilku kapesních nožů, které se podle všeho staly vhodnými dárky pro jeho příbuzné. Píše:

"Prosím k dopisu přikládám další objednávku na jedenáct kapesních nožů. Doufám, že si o mně nemyslíte, že jsem nenasytný posedlý sběratel. Monu Vás ale ujistit, že tyto nože jsou pro mě a  mé blízké příbuzné - asi bych měl dodat, že mám velkou rodinu. Dále přikládám svůj šek. Byl bych vděčný, kdybyste poslali nože co nejdříve.  

Nezbytný na cestách

Možná byste rádi věděli, proč se tak zajímám o Vaše nože. Poprvé jsem na nože Victorinox narazil ve Švýcarsku, když jsem byl generálním konzulem v Ženevě a od roku 1964 do 1969 jako trvalý zástupce Evropské úřadovny OSN. Od té doby je můj osobní nůž typu "Traveler" (který teď nahrazuji novým) mám stálým společníkem. Považuji tento kapesní nůž za nesmírně praktický, neboť má práce často vyžaduje, abych letěl z jednoho konce světa na druhý. Když dorazím, musím často měnit zástrčky na svých osobních elektrických přístrojích, upevnit věšák na kravaty apod. Můj kapesní nůž mi v tomto odvádí výbornou službu.

Vyzkoušený a prověřený ve Vietnamu

Můj nůž se ukázal být nenahraditelný na cestách. Je nemožné mít neustále po ruce kufr s nářadím, když cestujete letadlem. Vaše nože nabízejí v této situaci nejlepší alternativu a pro mého zetě se ukázaly být užitečnými i jiným způsobem. Donedávna sloužil jako důstojník z povolání v Australské armádě+ v této funkci sloužil v letech 1965 až 1966 ve Vietnamu. Než se vrátil na Dálný východ, poslal jsem mu jeden z Vašich nožů - "Champion". Později mi prozradil, že tento nůž pro něho byl během jeho dvanáctiměsíční aktivní služby naprosto nepostradatelný, zejména při hlídkách v džungli. Vlastně ten  nůž se stal mezi jeho kolegy tak oblíbeným, že si musel dávat pozor, aby ho svým australským a americkým bratrům ve zbrani "nepůjčil" na delší dobu než bylo nutné."

Přežil slanou vodu

"Vaše švýcarské armádní nože bez problémů zvládly časté používání. Brzy se staly nenahraditelným nástrojem pro celou škálu použití stejně jako v případech nouze. Frank Goodman byl velmi smutný, když svůj nůž ztratil na Severním Hornově mysu. Já jsem svůj nůž nosil v kapse své  záchranné vesty a díky tomu přišel často do styku se slanou vodou. Nehledě na to fungoval i nadále výborně. Mnoho nožů propagovaných jako "nerezové" zreznou přesvě ve chvíli, kdy je nejvíc potřebujete. Ne tak nože Victorinox. To je zjevně výjimečné zboží. Rád bych Vám při této příležitosti poděkoval za Vaši velkorysost. Bez pomoci Vaší i jiných by toto dobrodružství nebylo vůbec možné. Náš úspěch je i Vaším úspěchem.

Cesta na severní pól

Kromě odvážných výprav do vysoko položených míst, skalnatých hor a neznámé divočiny patří mezi největší výkony člověka zcela jistě i expedice do mrazivých polárních pouští. I tam je vždy po ruce švýcarský důstojnický nůž z Ibachu. Nejinak tomu bylo i při obtížné výpravě na Severní pól na přelomu let 1976/77. Jedné temné polární noci se tým Charlese Burtona pomalu blížil k nejsevernějšímu bodu na zeměkouli. Výprava sice musela postup ukončit kvůli nepříznivému počasí těsně před cílem, ale příběh je dost dlouhý na to, aby nám ukázal několik hrdinských příhod, ve kterých hrál „švýcarský důstojnický nůž“ významnou roli. Pan Burton o tom Ibachu pověděl: „Švýcarské důstojnické nože, které jste nám na výpravu poskytli, se ukázaly jako neocenitelné pro tým jako celek i pro naši základnu. Mimo jiné jsme je používali k odmrazování sanic a otvírání konzerv. Jednou se pod naším kolegou probořil led a my jsme mu mohli nožem odřezat oblečení a zbavit ho tak mokrých svršků, které okamžitě začaly tuhnout mrazem. Když se mu to stalo, bylo míň než 37 stupňů pod nulou, takže jsme ho museli co nejrychleji dostat do stanu a vysušit. Bez takovéto rychlé reakce, která by bez vašeho nože bývala nebyla možná, by byl náš kolega ve vážném ohrožení života.

Úryvek z prospektu „Nože vyprávějí“ vydaného společností VICTORINOX.

Nože Victorinox koupíte zde

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.