Přes 8000 nožů a dalšího příslušenství máme skladem na prodejně! Doprava od 72,-Kč!

Materiály na výrobu střenek

Materiál rukojeti je po oceli druhou nejdůležitější částí. Ovlivňuje schopnost úchopu, pevnost nože jako celku, úchop za zhoršených podmínek, trvanlivost a v neposlední řadě i vzhled.

zytel Zytel

 Zytel je nylon, často vyztužený skleněným vláknem kvůli zvýšení tuhosti a odolnosti vůči rozpouštědlům. Dobře využitelný v extrémních podmínkách, je velmi tvrdý a odolný vůči korozi. Vydrží i velmi dlouhou dobu ve slané vodě -podmínky, díky němž je Zytel dobrá volba pro rukojeti používané Navy SEALs. Další kladnou vlastností je neklouzavý povrch i když je rukojeť mokrá.

 

 

 

 

G-10

G-10

G-10 je vyráběna kontinuálním vkládáním skleněné tkaniny impregnované epoxidovou pryskyřicí jako pojivem pod vysokým tlakem. Tento materiál minimálně absorbuje vodu, není elektricky vodivý. G10 mechanicky i rozměrově stálý. Provozní teplota do 180 ° C.

 

 

 

 

 

FRNFRN

 FRN - (sklolaminát vyztužený nylonem) nebo jinak GFN (Glass Filled Nylon) nylon který je zesílena skelnými vlákny. I když je Glass Filled Nylon obecně vnímán jako levnější materiál, je velmi tvrdý a odolný. Je o dost pružnější než G-10 a jiné, na pryskyřici založené lamináty. Nemá takovou tuhost, je ale velmi houževnatý.

 

 

 

 

FRN

Kraton

Kraton - je obchodní název pro řadu vysoce výkonných elastomerů vyráběných firmou Kraton Polymers. Kraton polymer je flexibilní, vysoce přilnavý, odolný vůči teplu, povětrnostním vlivům a chemickým látkám.

 

  

 

 

 

micarta

Micarta

 je velmi podobný materiál jako G10, oba jsou založeny na pryskyřicných laminátech a mají dobré izolační vlastnosti. Micarta není tak tvrdá jako G10, ale má poněkud "teplejší" charakter, pocit když nůž držíte. Je tam jakási měkkost na dotyk, G-10 rukojeti jsou tvrdé a studené. Micarta je méně odolná proti vlhkosti a barvení a někdy může časem změnit barvu.

 

 

 

 

carbonCarbon fiber

Carbon fiber - laminovaná uhlíková vlákna. Stejně jako Micarta je laminátová pryskyřice stlačována vrstvami materiálu, v tomto případě je použitý materiál Carbon. Carbon Fiber lze vyrobit v mnoha různých barvách, černá je nejběžnější. Je považován za "high-tech" materiál, částečně kvůli své ultra-lehké váze a částečně i díky svému futuristickému vzhledu. Podobně jako Micarta a G-10, je Carbon Fiber dobře opracovatelný, přitom je to velmi tuhý materiál. Uhlíkové vlákno je lehčí než G10 i Micarta.

 

 

 

woodWood - dřevo

Dřevěné rukojetí nožů byly používány již od samého počátku vynálezu nože. Dřevěné střenky jsou ekologické, na dotek teplé, příjemné, a relativně trvalé.

Amboina je kvalitní dřevo pocházející z hlízy stromu Pterocarpus Indicus. Má temně červenohnědou barvu s velmi jemnou strukturou a pochází převážně z Filipín.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.