Přes 8000 nožů a dalšího příslušenství máme skladem na prodejně! Doprava od 72,-Kč!

Jak brousit nůž na kameni - návod + video

Broušení nože na kameni je dovednost, která vyžaduje trpělivost a správnou techniku. Následující návod poskytne postup, jak dobře brousit nůž na klasickém kameni.

taidea-brusny-kamen-kombinovany-na-noze-2000-10000-set_1

Materiály potřebné k broušení nože na kameni:
- brusný kámen - doporučuje se použít kvalitní kámen s hrubostí vhodnou pro daný typ nože
- voda - broušení na kameni vyžaduje mokrou povrchovou úpravu, takže potřebujete vodu na namočení kamene a chlazení nože během broušení
- utěrka - Použijte utěrku nebo hadřík na utření nože a kamene během procesu
- nůž

Postup broušení - viz video:
- namočte brusný kámen do vody na dostatečnou dobu, cca 5-10 minut. Kámen nasaje vodu, to pomůže vytvořit mokrou povrchovou úpravu, která minimalizuje tření a zabraňuje přehřátí nože.

- po namočení kámen vytáhněte z vody a položte jej na rovný povrch, například na stůl nebo pracovní plochu. Ujistěte se, že kámen pevně drží a neklouže při broušení. Ideální je použít gumovou podložku.

- nyní očistěte nůž od jakýchkoli zbytků potravin nebo nečistot

- pokud je nůž velmi tupý, použijte nejprve hrubší brusný kámen, aby se rychle ostří srovnalo. Pokud je nůž jen mírně tupý, můžete začít s jemnějším kamenem.

- ponoř nůž do vody na krátkou dobu, aby bylo ostří i jeho okolí navlhčené

- položte nůž ostřím na brusný kámen pod odpovídajícím úhlem. Použijte takový, který již na noži nastavil výrobce. Obecné pravidlo pro správné úhly ostří nožů je: zavírací 30°, pevné 40°, kuchyňské evropské 20°, kuchyňské japonské 15°. Držte nůž pravou rukou za rukojeť a prsty levé ruky položte na hřbet nože.

- začněte přítlakem a pohybem nože tlačit po kamenné ploše směrem od sebe. Pohybujte nožem po kameni s mírným tlakem a rovnoměrným rytmickým pohybem. Pamatujte si, že je důležité udržovat konstantní úhel.

- pokračujte v broušení nože po jedné straně, přibližně 10-15 tahů, a poté přejděte na druhou stranu nože. Opakujte tento postup, dokud nezískáte požadovanou ostrost.

- průběžně kontrolujte ostří nože a v případě potřeby přidávejte vodu na kámen a opatrně utírejte nůž utěrkou nebo hadříkem



Doladění ostří:
- po dokončení hrubého broušení přejděte na jemnější brusný kámen, aby jste doladili a vyhladili ostří

- postupujte stejně jako při hrubém broušení, ale tentokrát použijte méně tahů na každé straně nože

- pravidelně kontrolujte ostří a pokračujte v broušení, dokud není nůž dostatečně ostrý


Dokončení a kontrola ostrosti:
- po dokončení broušení opláchněte čepel vodou a očistěte od zbytků kamene

- otestujte ostrost nože opatrným řezem papíru. Ostří by mělo snadno prořezávat materiál a to bez zadrhávání

- pokud není ostří dostatečně ostré, můžete proces jemného broušení ještě opakovat


Použití obtahovací kůže s brusnou pastou: - viz video
- vynikající finální efekt provedete pomocí obtahovací kůže s brusnou pastou. Její pomocí se zbavíte nežádoucích otřepů na ostří, které vzniká při broušení

- jednoduše nanesete pastu na kůži a jemnými tahy po celé délce ostří táhnete nůž směrem k sobě. Je vhodné střídat strany čepele, aby se dosáhlo ideálního vystředění jehly nože.




Je důležité si pamatovat, že broušení nože na kameni je dovednost, kterou je třeba trénovat a zdokonalovat. S postupem času a praxí budete získávat lepší a lepší výsledky.

Kameny lze zakoupit zde: https://www.kapesni-noze.cz/klasicke-brusne-kameny-na-noze/
Obtahovací kůži a pasty zde: https://www.kapesni-noze.cz/finalni-uprava-ostri/

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.