Přes 8000 nožů a dalšího příslušenství máme skladem na prodejně! Doprava od 72,-Kč!

Výběr nože z pohledu běžného uživatele

Prvním krokem ke správnému výběru nože je uvědomit si, proč vlastně nůž potřebuji, resp. k čemu ho hodlám používat - od tohoto základního stanoviska se budou odvíjet veškeré parametry, jež nás dovedou k té správné volbě. I přes to, že pojem "nůž" může znít velmi monotónně, jedná se o široký pojem zahrnující mnoho druhů zavíracích i pevných nožů s nespočtem druhů velikostí, ocelí, střenek, ale i vzhledů.

tre_damascus_-_thor_titanium



Na výběr nože lze nahlížet z pohledu mnoha kritérií, mezi ty základní však patří


(I) zda nůž chceme skutečně používat, nebo jej pouze vystavit,
(II) zda nůž bude primárně sloužit k pravidelnému či příležitostnému používání,
(III) zda nůž bude vystaven náročnějším podmínkám (jako např. vlhkému prostředí nebo slané vodě) či nikoliv,
(IV) kolik funkcí bychom u daného nože ideálně našli (pinzety, párátka, kleštičky, pilka, možnost nůž zavěsit) a v poslední řadě
(V) jak velkou investici do nože hodláme vložit.

Bod I:
V případě, že po zakoupení nože nůž umístíme do skleněné vitríny či na poličku s dekorativní podložkou a dále jej budeme užívat pouze velmi zřídka, rozšiřuje se nám výběr nože na téměř cokoliv a hlavním kritériem začíná být náš subjektivní pohled na jeho vzhled (tvar, délku, barvu). V této situaci se dále lze orientovat čistě vkusem a výší investice.

Pokud však chceme nůž skutečně používat, vstupuje nám do hry mnoho dalších faktorů, jako je např.
a) Celková délka nože a jeho hmotnost
Zde hraje roli např. to, zda nám nevadí větší hmotnost a délka nože (protože si jej např. chystáme brát do lesa a máme opasek, na který nůž můžeme umístit), nebo nám větší délka vadí, protože chceme nůž nosit v kapse od kalhot do města a proto bychom raději zvolili menší, lehčí, méně nápadný řezný nástroj.

b) Zvolení vhodné oceli
Nyní se dostáváme do pravděpodobně nejširší a nejnáročnější části výběru, neboť tolik druhů ocelí, mezi kterými lze vybírat, bychom nespočítali na prstech jedné ruky. V tomto kritériu vám pomůže náš další, podrobný článek o ocelích.

c) Zvolení vhodného materiálu střenky
Neboť pokud budeme nůž používat v lese, kde se nám nůž často zašpiní a zvlhne, je dobré, aby nám materiál střenky i tak poskytl dostatečně pevný úchop.

d) Vybavení daného nože
Protože funkce navíc, jako je pilka, párátko, kleštičky nebo dokonce křesadlo se může někdy hodit - ne vždy je však pro naše subjektivní účely potřeba, aby byl nůž vybaven lupou.

Bod II:
Pravidelné či příležitostné používání úzce souvisí nejen s výběrem vhodné oceli, ale také zvolení ideálních prostředků pro údržbu nože. Některé oceli jsou méně náchylné na korozi než jiné, není proto potřeba jim věnovat tak častou a intenzivní péči, jako nožům, které je potřeba konstantně udržovat pod jemnou vrstvou honovacího oleje. Je však příhodné říci, že u každého nože s jakýmkoliv druhem oceli platí zlaté pravidlo, že kolik péče noži věnujete, natolik se vám odmění nazpět hodinami veselého řezání navíc.

extrema_ratio_CONTACT_C_WOLF_GRAY

Bod III:
Za předpokladu, že nůž budeme příležitostně užívat v nepříliš náročných podmínkách, v čistém a relativně suchém prostředí, naskytuje se nám možnost zvolit (samozřejmě za předpokladu dostatečné péče) i oceli náchylnější např. vůči korozi.

V případě, že se však chystáme na dovolenou k moři, kde bychom si nůž chtěli vzít s sebou na potápění se do slané vody apod., bylo by vhodné zvolit japonskou ocel H1, kterou se pyšní některé kousky od společnosti Spyderco. Volba této oceli je zcela zásadní, jelikož je velmi odolná i do těchto agresivních podmínek.

Oprostíme-li se od extrémních případů (jako je právě např. ona slaná voda) a budeme pouze počítat s občasnou prací v mírně vlhkém prostředí, bylo by příhodné zvolit nože vybaveny nerezovou ocelí, která jak už název napovídá, je výrazně méně náchylná ke korozi, což mnohdy může právě ona vlhkost, nebo i zanedbání očisty nože způsobit.

Bod IV:
Vybavení pro nás ideálního nože je dalším ze stěžejních indikátorů pro správný výběr - mohli bychom jej rozdělit do čtyř základních pohledů:

a) Máme-li specifickou představu, k čemu nůž bude sloužit
V případě, že máme jednoznačnou představu o tom, že nůž bude sloužit pouze k jednoduché práci, kdy s ním budeme na zahradě řezat větve nám postačí obyčejnější ocel, která je výrazně levnější.

b) Nejsme-li si jisti, zda nůž náhodou nebude sloužit ke všemu možnému
Kdy například nůž bude jeden den v lese, druhý den na dílně a třetí den si jej půjčí kamarád do autoservisu, bylo by vhodné, aby byl nůž vybaven vším, co nás může při práci překvapit - aby měl šroubováček s křížovým i plochým nástavcem, aby měl kleštičky pro ustřihnutí nehtu, který nám na pravé ruce zavazí, aby měl i menší nožík, který se dostane do užších prostorů a tak dále - v této situaci by např. bylo vhodnější se porozhlédnout v naší široké nabídce švýcarských nožů Victorinox, které jsou vybaveny od A do Z.

c) Zavírací nůž s kvalitnější ocelí
Který vydrží déle ostrý, tedy ona ocel bude houževnatější, typicky i tvrdší a odolnější proti otupení a opotřebení - dražší nože typicky nabízí kvalitnější ocel, která nabízí skvělý úchop a vydrží déle ostrá může být ideální volbou pro každodenní různorodé používání, tedy jako nůž EDC (EVERY DAY CARRY - nůž pro každodenní nošení)

d) Pevný, větší nůž
Jenž zvolíme v případě, kdy nůž budeme nosit s sebou např. do lesa a nemožnost jej zavřít nám nebude překážet. Větší, pevnější nože často složeny z pouze jednoho kusu oceli, představují skvělé parťáky pro těžkou práci a jsou bezpečné

Bod V:
Při jakékoliv koupi dozajista hraje vždy alespoň malý faktor i cena - ta zpravidla odpovídá celkové kvalitě zpracování nože a použitých materiálů. Ne však vždy vyšší cena znamená lepší nůž právě pro nás - ba naopak! Je třeba vzít v úvahu všechny výše zmíněné faktory, kdy nám mnohdy kvalitněji zpracovaný nůž neposkytne takové uspokojení, jako nůž spadající do menší cílové relace, který však ocelí a střenkou více vyhovuje našim požadavkům. Kromě ceny nože bychom však neměli opomenout ani investici do prostředků na jeho údržbu, která je stejně, ba i více důležitá než nůž samotný - ať už hovoříme o údržbě z hlediska uskladnění nože (např. užitím konzervačního, mazacího oleje) nebo údržbě ostří, kdy zpravidla užíváme techniku broušení, což je však natolik složitá problematika, že je na ni samostatný článek.

Snad vám mé poznatky aspoň trochu usnadní výběr správného nože. Hodně štěstí :-)


Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.