Přes 8000 nožů a dalšího příslušenství máme skladem na prodejně! Doprava od 72,-Kč!

Výrobci nožů - L

Lake

Ron Lake vyrábí nože na objednávku a pochází z města Eugene v Oregonu. Získal již mnohá ocenění a jeho nože se objevily v národních a mezinárodních časopisech o nožích, zálesáctví a lovu. Dále je autorem knihy How to make folding knives (Jak vyrábět zavírací nože), která vyšla v roce 1988. Roku 1998 byl oceněn v Cutlery Hall of Fame, nožířské síni slávy. Lake je společníkem ve firmě Lake & Walker Bullfrog a spolu s Walkerem vyvinul patentovaný systém zavíracích nožů LAWKS. Pro firmu CRKT navrhl Lake nůž Signature.

Lake Signature

Nůž Signature vyvinul Ron Lake speciálně pro CRKT. Tento zavírací nůž má boční pojistku, která je zajištěna systémem LAWKS. Otevřená kostra je vyrobena z anodizovaného titanu. Čepel z korozivzdorné oceli má sílu 3 mm. Dodává se s hladkým nebo s částečně zoubkovaným ostřím. Nůž má celkovou délku 19,1 cm. Rukojeť má délku 10,8 cm a délka čepele činí 8,3 cm. Nůž Signature váží 108 g.

Lightfoot 

Greg Lightfoot pochází z kanadského Lloydminsteru ležícího v provincii Alberta a je předsedou Kanadského nožířského společenství. Původně byl majitele fitness centra, ale již v té době se začal zajímat o nože. Koupil si knihu o nožích a brusku a v roce 1985 začal vyrábět lovecké nože. Poměrně rychle jej začaly zajímat taktické zavírací nože. Podle časopisu Blade patří Lightfoot k nejlepším 10 výrobcům taktických nožů na světě. Pro firmu CRKT navrhl nůž M1.

Lightfoot M1 

Pro firmu CRKT je Greg Lightfoot ideální nožíř. Zvláštní čepel tohoto nože je odvozena od tvaru tanto a má speciální ploché vybroušení s lehce břichatým tvarem a ubíhajícím zakřivením až ke hrotu. Greg nazval tento tvar Millenium Tanto. Čepel je vyrobena z korozivzdorné oceli o síle 3,5 mm a má černou ochrannou vrstvu z nitrátu titanu. Nůž lze podle výběru dodat s hladkým nebo částečně zoubkovaným ostřím. Nůž má patentované zajištění LAWKS. Klip je upevněn pomocí tří šroubů a na rukojeť lze upevnit čtyřmi způsoby. M1 má celkovou délku 19 cm a délku čepele 7,9 cm. Rukojeť měří 11,1 cm. Hmotnost tohoto nože činí 162 g.

Laguiole en Aubrac 

V roce 1829 byly v malé vesnici Laguiole na jihozápadě Francie vyrobeny první selské nože. Jednalo se o předchůdce francouzského nože Laguiole, který se proslavil 150 let poté. Typickým znakem těchto nožů jsou včely, které zdobí hřbetní pružinu nad patou čepele a jsou symbolem prestiže a kvality. V současné době se nože vyrábějí pouze ve dvou původních produkčních místech. Nože Laguiole en Abrac se vyznačují pečlivým výrobním postupem. Každý nůž je od zpracování hrubého materiálu až k dokončovacím úpravám dílem jedné osoby. Čepele se vyrábějí ze švédské oceli Sandvik 12C27, která se dále zpracovává v místní kovárně na montezic. Rukojeti ze dřeva, z rohoviny nebo mamutoviny se montují ručně. Důležitým rozlišovacím prvkem zavíracího nože je hřbetní pružina zdobená dekorativním pilováním. K nejznámějším nožům patří: 

Bois

Bouchon

Marquetieres

Tout Inox

Lasky 

Ladislav "Lasky" Šánta se narodil v roce 1971. V roce 1993 se blíže seznámil s chladnými zbraněmi, když se stal členem slovenského historického šermířského klubu. Tehdy začal vyrábět repliky historických zbraní, a to mečů a dýk. Kování na takových zbraních znamenalo první zkušenost v oboru. V roce 1994 se oženil a odstěhoval se do Banské Bystrice a tam se začal výrobou nožů zabývat profesionálně. V roce 1997 mu začal pomáhat Štefan Pollák, který je nyní jedním ze čtyř lidí v živnosti. Třetí muž, Robert Moc, nastoupil do firmy v roce 1999 jako rytec a odborník na zdobení. Posledním společníkem je Michal Melicher, který přišel jako mladý učeň, ale teď je již pracovníkem zcela rovnocenným s ostatními. Vyrábějí všechny druhy nožů, dýk a mečů, dokonce tradiční japonské meče. Všechny jejich čepele jsou ručně vykované z uhlíkové oceli a korozivzdorných ocelí 440C a ATS-34. Největší část produkce je ovšem zhotovena ze svářkového damašku, kterou vyrábějí od roku 1997. Prakticky všechny nože jsou unikáty vyrobené na zakázku. K jeho nožům patří: Bear

Crocodile

Damascus Dagger

Hunter

Leatherman 

Roku 1975 se Tim Leatherman vydal na cestu po Evropě v dosti starém autě. Cestou musel neustále něco opravovat. V těch chvílích by se mu hodil spíše kompaktní kapesní nůž s kleštěmi a několika šroubováky. Nic takového se tehdy koupit nedalo. Během svého putování začal vymýšlet návrhy nožů. Během následujících sedmi let vyrobil stovky prototypů. Nakonec založil se svým přítelem Stevem Berlinerem podnik Leatherman Tool Group Incorporated a společně začali vyrábět Pocket Survival Tool. Druhý model, Mini-Tool, by uveden o tři roky později. Na podzim roku 1994 se objevil další model: Super Tool. Podnik se začal rozšiřovat. V únoru roku 1996 představili další model, PST II. V říjnu téhož roku uvedl na trh nástroj Micra. Výrobky firmy Leatherman Tools užívají lovci, rybáři, milovníci kempování a přírody. K nejznámějším nožům patří: Blast

Charge Ti/Charge XTi

Crunch

Flair

Fuse

Juice

Juice XE6

Kick

Micra

MT (Mini-Tool)

PST (Pocket Survival Tool)

Pulse

Sideclip

Squirt

ST (Super Tool)/Super Tool 200

Wave

Wave 20th Anniversary

Leitner 

Rakouský nožíř Norbert Leitner vyrábí nože od roku 2000 pod značkou 69o Nord. Leitner je horolezec a pěší turista a již dlouho se zabývá možnostmi přežití v divočině. Dlouhý den na severu a velké zkušenosti z pobytu venku se pak odrážejí i v návrzích jeho nožů. Leitner se přitom soustřeďuje na harmonické tvary, pevnou konstrukci a pohodlnost při používání. Rád pracuje se speciální ocelí 1.2379-D2. Ke konečné úpravě povrchu používá speciální metodu "facefinish", kterou sám vymyslel. Jedná se o použití chemikálií a následné ruční leštění. Leštidlo se stále zjemňuje a poslední úprava se provádí olejem a křídou. Tím se dosáhne optimální ochrany oceli a také nádherného vysokého lesku. K jeho nožům patří: Agent

Akto

Akto Sheet

Haj

Mygg

Nanook

Nicka

Unna

Linder 

Tento podnik, sídlící v německém městě Solingen, založil kolem roku 1870 Carl Wilhelm Linder, nožíř z Bechu. Po jeho smrti v roce 1880 přešla firma na nejmladšího syna, který v podnikání pokračoval. Dařilo se jim dobře a tak byli zapsáni jako obchodní firma. Několikrát se stěhovali do větších prostor. Po válce se podnikání dále úspěšně rozvíjelo, a to až do roku 1929, kdy podnik zasáhla, jako ostatně mnoho jiných, ekonomická krize. Prodej se dramaticky snížil a původní výše dosáhl opět až v roce 1936, krátce před Carlovou smrtí. Jeho dcera neměla o podnik zájem, proto Carlova žena prodala celý podnik Paulovi Rosenkaimerovi, nožíři ze Solingenu. Od té doby se firma jmenovala Carl Linder Nachf. Po vypuknutí druhé světové války se výroba prakticky zastavila. 31. prosince 1944 byla továrna bombardována. V troskách zůstala až do roku 1948, kdy Rosenkaimer získal povolení k opětovné výstavbě. Výroba byla zahájena v roce 1949. V roce 1957 byla továrna opět v plné síle a byla již vybavena moderními stroji. Společnost Linder je pověstná vynikajícími noži. Specializuje se na lovecké nože, nože bowie, dýky a nože pro volný čas a kromě toho má i výrobní program zaměřený na specifické krajové výrobky, tzv. Trachtenmesser. Tyto nože jsou většinou vybaveny rukojetí z rohoviny a jsou ozdobeny loveckými motivy. Dále tato firma zastupuje různé skandinávské a španělské výrobce. K nejznámějším nožům patří:

African Art 

Big Eagle 

Boot 

Crocodile Hunter 

Dagger Classic 

Dagger Byzantium 

Hunter 

Hunter Combo 

Hunter Folder 

Pathfinder 

Pocket 

Pocket Automatic 

Pocket Metall 

Pocket Wood 

Pocket Zac 

Scuba 

Skinner 

Toothpick 

 Lionsteel 

Společnost LionSteel vznikla v roce 1969 v městě Maniago, kde je výroba nožů stejně tradiční jako v německém Solingenu. Založil ji pan Gino Pauletta, a byla zaměřena především na smluvní výrobu nožů jiných výrobců. O několik let později společnost výrábí první nože dle svého vlastního návrchu a vzniká tak značka LionSTEEL. Jméno dala továrně kamenná socha lva stojící před budovou a materiál ze kterého jsou nože vyrobeny.

Koncem devadesátých let se do práce zapojují i tři synové zakladatele, John Daniel a Maximus. V té době učinila společnost velký skok v kvalitě zavedením číslicové řízeních strojů.

V této době má firma patnáct zaměstnanců a svoje výrobky prodává nejen v Evropě, ale i v USA. Orientuje se na výrobu nožů té nejvyšší kvality. Filozofií firmy je dodávat nože vyrobené výhradně v Itálii.

Žádný z nožů ani jejich komponenty nejsou vyrobeny v Asii.

 

Lupták 

V roce 1970 vystudoval Jozef Lupták Vysokou školu uměleckoprůmyslovou v Praze, obor sochařství a kompozice. Od té dob pracuje jako restaurátor kovových předmětů, mimo jiné historických zbraní. Důležitou součástí jeho práce je kování a svařování, což je z jeho nožů patrné. Výroba nožů je jeho velkým koníčkem. Výroba nožů jej zaujala ještě více, když začal v osmdesátých letech minulého století experimentovat s kováním damaškové oceli. Tento typ oceli totiž skýtá prakticky nekonečné technologické možnosti. Lupták bydlí a pracuje v obci Devín ležící blízko Bratislavy. K jeho nožům patří:

Lvov 

Gennadij Nikolajevič Lvov se narodil v Moskvě v roce 1961. Na Vladimirské polytechnické škole studoval obor stavební mechanika a technologie slévání kovů. V mládí strávil mnoho času v přírodě. Toto souznění lze vyčíst i z nádherných leptů na jeho čepelích. V roce 1989 začal Lvov pracovat v továrně na zbraně jako vedoucí oddělení rytin. Jeho úkolem bylo vyrábět exkluzivní rytiny na lovecké zbraně nebo jejich tvorbu řídit. Díky tomu se mu dostalo mnoho příležitostí k experimentování a v práci získal mnoho cenných zkušeností. Pracuje s několika malými pohonnými jednotkami, které osazuje vrtáky, frézami, leštícími kotouči a brusnými kotouči miniaturních rozměrů. K jeho nožům patří: 

 Backwater

Lodge

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.