Přes 8000 nožů a dalšího příslušenství máme skladem na prodejně! Doprava od 72,-Kč!

Výrobci nožů - B

Basko

uská firma Basko je družstevní výrobní podnik zabývající se vývozem řady výrobků řady ruských nožířů. Podnik existuje 10 let, výrobky nožířů prezentuje na evropských a amerických výstavách nožů. Nabízené nože jsou vyrobeny zcela ručně a materiál na výrobu má tu nejvyšší kvalitu. Jedná se o korozivzdornou ocel, svářkový damašek i různé druhy dřeva a materiály použité na výrobu střenek, např. mamutovinu. V Rusku je zvykem, že nůž vyrábí více umělců, nejinak je tomu i u členů Ruského nožířského společenství, kde se na výrobě jednoho nože podílí dva nebo tři nožíři. 

Boar

jedná se o velký ručně vyrobený lovecký nůž. Jeho celková délka je 22,4 cm, čepel, o délce 11,2 cm, a hlavice jsou vyrobeny z korozivzdorné oceli. Střenka je zhotovena z mamutoviny a uprostřed je vyryto lovecké zátiší bachyně se seletem. K noži patří kazeta z ořechového dřeva s ručně vyrytým loveckým zátiším a zobrazením divokých prasat.

Fang

Tento lovecký nůž se vyznačuje pěkným oblým tvarem, otevřený nůž má širokou záštitu. Celková délka nože činí 18 cm. čepel z korozivzdorné oceli měří 8 cm. Střenky jsou z kořenové břízy a jsou opatřeny velmi hezkou vlásečnicovou kresbou.

Happines of a Mother

Tento nůž je opatřen skvělými rytinami. Nůž je dlouhý 22,4 cm a čepel měří 11,2 cm. Střenky jsou zhotoveny z mamutoviny. K noži patří také malovaná kazeta z ořechového dřeva ozdobená rytinami.

Mammoth Hunter

Jedná se o sběratelský nůž ve stylu doby kamenné. Čepel je vyrobena z damaškové oceli se strukturou napodobující kamennou čepel. Délka čepele je 13,6 cm a celková délka nože je 23,5 cm. Střenky jsou z mamutoviny.

Mammoths

Celková délka tohoto nože je 22,4 cm, čepel má délku 11,2 cm a je vyrobena z korozivzdorné damaškové oceli. Nůž se opírá o kus neopracovaného mamutího klu. Celé dílo stojí na špalku ořechového dřeva.

Otter

Čepel z korozivzdorné oceli měří 11,2 cm a je překrásně ozdobena trojrozměrnými rytinami. Zátiší s vydrou lovící ryby je kombinací rytiny a leptu. Střenka z mamutoviny jsou ozdobeny rytinami plovoucí vydry. Celková délka tohoto nádherného nože je 22,4 cm.

Rose

Jedná se o lovecký nůž, který získal ocenění na mezinárodní výstavě zbraní IWA v Norimberku v roce 2003 v kategorii užitkové nože. Celková délka nože je 23,5 cm. Čepel je vyrobena z korozivzdorné damaškové oceli a měří 13,6 cm a nachází se na ní trojrozměrná rytina medvěda. Střenka je vyrobena z mamutoviny a ozdobena rytinou.

Spider

Jedná se o neobvykle krásný nůž. Čepel měří 11,2 cm. Její část je zdobena rytinou pavouka stojícího na listech stromů, který se chystá napadnout mouchu sedící na hřbetu střenky. Čepel je opatřena leptem pavučiny s uvězněnou mouchou. Celková délka nože činí 22,4 cm. Rukojeť je vyrobena z leštěného kusu větve ořechu. Střenka je ke stopce upevněna pomocí kovového nýtu ve tvaru brouka.

Stone Age

Tato souprava se skládá z nože podobného noži Mammoth Hunter a z primitivní sekyrky. Čepel sekyrky a nože jsou z damaškové oceli. Nůž má celkovou délku 23,5 cm a čepel je dlouhá 113,6 cm. Sekyrka s násadou měří celkem 60,5 cm.

Wolf

Čepel má délku 11,2 cm, je vyrobena z korozivzdorné oceli a opatřena rytinou. Střenky jsou z mamutoviny. Celková délka nože činí 22,4 cm. Nůž je uložen ve schránce z ořechového dřeva, víko je malované.

Wood-Grouse

Tento krásný nůž zdobí několik obrázků tetřeva. Pták je vyleptán do čepele z korozivzdorné oceli, na čepeli je také rytina tetřeva a další se nachází ve střence z mamutoviny. Celková délka nože je 22,4 cm, čepel měří 11,2 cm. Nůž je uložen do schránky z ořechového dřeva, ozdobeného rytinami a miniaturní olejomalbou.

Beuchamp

Gaétan Beauchamp je nožíř ze Stonehamu v kanadské provincii Québec. Za svou práci obdržel mnoho mezinárodních cen. V roce 1990 pozoroval svého přítele, který se snažil vyrýt něco do kusu slonoviny tzv. technikou scrimshaw. Beuchamp to chtěl zkusit také, dařilo se mu to a postupem času stoupala kvalita jeho výrobků. Začal vyrábět rukojeti k nožům, ale těžko hledal nožíře, kteří by je uměli připevnit k vhodným nožům. Proto se naučil vyrábět i nože. Dnes je tento umělec známý jak technikou scrimshaw, tak výrobou nožů. K jeho nejoblíbenějším výtvorům patří unikátní bojové nože. Nejraději pracuje s tmavým podkladem. Užití scrimshaw vyžaduje malé nástroje, např. klenotnické jehly, protože tato technika spočívá ve vyškrabování a vytečkovávání motivů do materiálu. Beuchamp linie vybarvuje olejovými barvami. Jedná se o složitou techniku, nesmírně náročnou na čas. Výroba jedné střenky obvykle trvá až 200 hodin. Vyrábí též nože z damaškové oceli a typů ATS-34 a 440C. Záštity zhotovuje z korozivzdorné oceli 416. Většinu nožů dodává v nádherných kožených pochvách vyrobených ze zvláštních druhů kůže, např. z losí, žraločí, lososí. Beuchamp je členem Kanadského a Amerického nožířského společenství, jeho práce bývají uveřejňovány v mnoha mezinárodních časopisech. Mezi jeho nejznámější nože patří:

Elk Folder

Tento skvělý zavírací nůž je vybaven zadní západkou. Čepel je z korozivzdorné oceli a má délku 7,5 cm., celková délka nože činí 18 cm. Střenky jsou ozdobeny plátky mamutoviny s kresbou jelena provedenou technikou scrimshaw. Záštita je zhotovena z damaškové oceli.

Fantasy Dolk

Tato dýka je zhotovena z korozivzdorné oceli. Čepel má trojúhelníkový průřez, je trojbřitá a měří 33,5 cm. Celková délka dýky je 52 cm. Hrot čepele je vybaven minižárovkou, která se ovládá vypínačem v rukojeti, která je z černého materiálu micarta a je dlouhá 18,5 cm. Hlavice je pozlacena 24karátovým zlatem.

Indian Twins

Jedná se o soupravu dvou nožů v zrcadlové poloze. Střenky jsou vyrobeny z mamutoviny a z rohu vodního buvola. Výsuvná čepel obou nožů je vyrobena z damaškové oceli. Celková délka nožů dosahuje 26,5 cm. Ivoire Morse Tyto nože mají celkovou délku 22,5 cm a 26,5 cm. Čepel je vyrobena z korozivzdorné oceli a záštita z niklové oceli. Střenky nožů jsou vyrobeny z mrožích klů.

Mammoth Family

Jedná se o nůž ovladatelný jednou rukou, s kolíčkem na levé straně čepele, umožňujícím její otevření. Tento kolíček lze přemístit i na pravou stranu. Střenky jsou vyrobeny z mamutoviny a zdobí je kresba mamuta. Celková délka nože je 23 cm, délka čepele 9,5 cm.

Siberian Mammoth

Tento lovecký nůž je krásně tvarovaný a po celé délce přirozeně zakřivený. Střenky jsou ze sibiřské mamutoviny a jsou klenuté, aby bylo možné rukojeť dobře uchopit. Celková délka nože je 21,6 cm, čepel měří 9,5 cm a je vyrobena ze speciální nástrojářské oceli.

Tiger

Lovecký nůž Tiger je skvělá práce, vyzařuje z něj síla. Střenky jsou z mamutoviny, ozdobeny technikou scrimshaw do podoby tygří hlavy. Celková délka nože je 24 cm, v nejširším místě je zabroušena naplocho.

Twins

Oba nože položené vedle sebe vytvářejí portrét Sedícího býka. Celý nůž má délku 26 cm. Tato souprava se vyskytuje i v miniaturním provedení, kdy nože měří jen 7 cm. Čepele jsou vyrobeny ze švédské damaškové oceli. Záštita a hlavice jsou zhotoveny z niklové oceli.

Wolf

Tento vlčí nůž má střenky z rohoviny vodního buvola s nádhernou rytinou vlčí hlavy. Čepel o délce 11 cm je zhotovena z oceli. Střenky měří 13 cm a celková délka nože je 24,1 cm. Záštita a hlavice jsou z korozivzdorné oceli.

Wolf Eyes

Všechny lovecké nože z této série jsou ozdobeny technikou scrimshaw představující vlčí oči. Čepel je z oceli ATS-34 a je dlouhá 11,5 cm. Typický tvar nože určeného ke stahování kůže je posílen nepravým ostřím, umístěným nahoře u hřbetu čepele. Záštita a hlavice jsou vyrobeny z oceli 416. Celková délka každého z nožů je 25 cm.

Becker

Franz Becker je nožíř z Marktlu v Bavorsku. Miluje přírodu, je nadšeným lovcem, jeho největší vášní jsou však nože. Ty začal vyrábět v roce 1980, kdy jednou nemohl sehnat potřebný nůž. Vytvořil první prodejní výstavu pro ručně vyrobené nože v Německu s názvem IMA - Internationale Messer-Ausstellung, která se koná každý rok v Mnichově. Dalším krokem bylo založení nožířského společenství v roce 1986. Becker se jako jeden ze zakladatelů nyní věnuje výrobě nožů na plný úvazek. Nože vyrábí ve sklepní dílně svého domu. Vyrábět nože se naučil od svého přítele Dietmara Kresslera. Becker vyrábí zejména otevřené nože, které vykouzlí z pruhu kovu, předem opracovaného soustružníkem. Kožené pochvy jsou ručně vyráběné ze sedlové kůže nejvyšší kvality. Každý rok vyrobí Becker zásobu nožů, které pak prodá na IMA. Nože vyrábí z korozivzdorné oceli nejvyšší kvality, čepele jsou vybroušeny do plocha. Hotové čepele nechá kalit ve specializovaném podniku. Becker má v oblibě přírodní materiály jako je jelení paroží, mamutovina nebo exotické dřevo. U zavíracích nožů používá často perleť. Mezi jeho nože patří: Model 101 Tento zavírací nůž s vnitřní kostrou je zhotoven z korozivzdorné oceli. Na něm jsou upevněny perleťové střenky. Čepel je zhotovena z tzv. kapkové damaškové oceli. Celková délka nože je 18,5 cm a délka čepele dosahuje 7,6 cm. 

Model 103

Jedná se o otevřený celistvý nůž. Nejen celá čepel, ale také záštita jsou vykovány z oceli ATS-34. Záštita je navíc nádherně ozdobena rytinami s rostlinným motivem. Rukojeť měří 11 cm a je vyrobena z jeleního paroží. Celková délka nože činí 20 cm a čepel měří 9 cm.

Model 104 

Jedná se také o otevřený celistvý nůž z korozivzdorné oceli ATS-34. Jeho čepel je vybroušena zřetelně doplocha. Záštita je opatřena rytinami. Střenky z rohoviny jsou na stopku nasazeny pomocí rytých šroubů. Celková délka nože je 20 cm a délka čepele je 9,5 cm.

Dengler 

Dengler je otevřený polocelistvý nůž z oceli ATS-4. Čepel i stopka jsou tedy vytvořeny z jednoho materiálu, záštita je vyrobena zvlášť a následně k noži přimontována. Střenky jsou vyrobeny z perleti. Celková délka nože je 20 cm, čepel dosahuje délky 9 cm.

Small Hunter 

Tento krásný nůž je otevřený polocelistvý nůž. Čepel je dlouze a naplocho vybroušená. Střenky jsou zhotoveny z mamutoviny. Celková délka nože činí 17 cm a čepel měří 7,6 cm.

Small Amber Hunter 

Tento skvělý lovecký nůž je otevřený polocelistvý. Je vyroben z oceli ATS-34 a má přibližně stejný tvar jako Small Hunter. Střenky jsou z jantaru. Celková délka nože činí 17 cm, délka čepele je 7,6 cm. 

 Benchmade

 Společnost Benchmade Knife Company vznikla v roce 1988 v Kalifornii, ale od roku 1990 sídlí v Clackamasu v Oregonu. Jejich prvním výrobkem byl dnes již proslavený nůž Bali-Song. V prvních letech se podnik potýkal s nedostatkem prostředků, byl nucen pracovat s již použitými stroji. Avšak cílevědomostí a železnou vůlí se podařilo zahájit růst podniku. Benchmade nakoupil nové stroje a jako jeden z prvních začal používat laser. Kvalita nožů se prudce zvedla investicemi do nejnovějšího vybavení, užíváním nekonvenčních materiálů a moderních výrobních postupů. Benchmade byl první podnik, který začal vyrábět čepele z korozivzdorné oceli ATS-34. Střenky se vyrábějí většinou z leteckého hliníku 6061-T6. Tento podnik vyrábí nože se dvěma druhy ostří. Prvním jsou hladká ostří s tradičním plochým vybroušením, druhým typem je Combo Edce, což je ostří s částečným vroubkováním. Povrch čepele se zpracovává různým způsobem. Čepele se saténově lesklým opracování jsou na povrchu matně lesklé. V rámci saténové lesku jsou možné různé varianty, např. stonewash, kdy je čepel leštěna pomocí kovových kuliček, nebo scotchbrite, kdy na oceli zůstanou malé škrábance, takže povrch působí lehce hrubým dojmem. Jiným opracováním se dosáhne zrcadlového lesku. Tento typ opracování chrání ocel před korozí. Metodou pískování se docílí matnosti povrchu. Jiným způsobem, jak zabránit korozi, je coating, potažení ochrannou vrstvou. V roce 1996 se z důvodu rozrůstání podniku přestěhoval Benchmade do větších prostor. Mezi nejznámější nože této firmy patří: 

 

AFO (Armed Forces Only) 

Tento nůž je určen pro úderné jednotky, taktické policejní oddíly a záchranáře. Jedná se o zavírací nůž se sklopnou čepelí drženou v rukojeti zajišťovacím mechanismem. U zavřeného nože je čepel pod tlakem pružiny. Rukojeť je vyfrézována z masivního hliníku a měří 12 cm. Čepel se vyrábí z korozivzdorné oceli, její délka je 9,5 cm a síla 3,18 mm. Celková délka nože po otevření je 21,5 cm, nůž váží 145 g. Nůž se vyrábí s korozivzdornou ocelovou čepelí buď s hladkým, nebo se zubatým ostřím a s teflonovou ochrannou vrstvou. Druhý typ nože je standardní součástí výzbroje americké pobřežní stráže.

Ambush 

Jedná se o zavírací nůž. Nůž Ambus a menší Mini-Ambush mají ostří z nerezové oceli AUS 8. Čepel lze otevřít i zajistit jednou rukou. Rukojeť obou nožů je vyrobena z anodizovaného leteckého hliníku 6061-T6. Celková délka nože Ambush činí 23,5 cm. Délka čepele je 10 cm a rukojeť měří 13,5 cm. Nůž váží 170 g. Mini-Ambush měří 17,7 cm, čepel je dlouhá 7,5 cm, délka rukojeti je 10,2 cm a váží 76 g.

Ares 

Ares je zavírací nůž s novým systémem pojistky Axis Lock. Čepel s hrotem je vyrobena z korozivzdorné oceli ATS-34. Čepel měří 9,14 cm a má sílu 2,9 mm. Rukojeť je dlouhá 11,9 cm a je vyrobena z dvoubarevného plastu G-10. Celková délka otevřeného nože činí 20,8 cm a nůž váží 125 g. Dodává se buď s hladkým, nebo se zubatým ostřím. Odnímatelný klip lze umístit na obě strany rukojeti.

Axis-702 

Jedná se o tzv. taktický zavírací nůž s antireflexivní plastovou ochrannou vrstvou na čepeli z korozivzdorné oceli. Střenky jsou vyrobeny z odlehčeného hliníku 6061-T6. Nůž je vybaven pojistkou Axis. Tento nůž měří celkem 19,35 cm. Čepel má tvar nože bowie, sílu 2,92 mm a měří 8,3 cm. Na obou stranách čepele se nachází výstupek ke snadnému otevření nože. Rukojeť měří 11,1 cm, nůž váží 122 g. Klip na pravé straně střenky je odnímatelný.

Bali-Song 

Bali-Song byl jedním z prvních nožů ve tvaru motýla, který se objevil na trhu. Patří mezi vysoce kvalitní nože. Jeho čepel je vyrobena z korozivzdorné oceli 440C. Délka čepele činí 10,7 cm a síla oceli je 3,18 mm. Celková délka rozloženého nože je 23,88 cm. Střenka je silná 13 mm a má délku 13,2 cm. Bali-Song váží 116 g.

CBK (Concealed Backup Knife) 

Jedná se o dýku vyrobenou na objednávku různých bezpečnostních složek. Čepel o délce 6,35 cm je vyrobena z korozivzdorné oceli 440C o síle 3,175 mm a má dlátovité ostří. Celková délka dýky činí 13,9 cm a její hmotnost je 65,8 g. Dodává se s tzv. taktickou pochvou.

Griptilian 

Čepel z korozivzdorné oceli 440C má oválný otvor sloužící k otevírání nože. V tomto noži je zabudována pojistka Axis. Celková délka činí 20,5 cm. Čepel má délku 8,8 cm a sílu 2,92 mm. Střenky měří 11,7 cm. Hmotnost Griptilianu činí 92 g. Mini-Griptilian není příliš malý, protože rukojeť měří 10 cm a délka čepele je 7,1 cm.

Leopard 

Tento skvělý nůž má čepel z korozivzdorné oceli ATS-34 a kostru z oceli 420. Čepel je zajištěna klasickou boční pojistkou. Velké otvory v rukojeti slouží k odlehčení nože. Střenky jsou vyrobeny z hliníku. Celková délka nože činí 21,2 cm. Rukojeť má délku 12 cm a čepel měří 9,2 cm.

Mini-Tsek 

Model 813 Mini-Tsek má čepel z korozivzdorné oceli o síle 2,46 mm. Délka čepele je 8 cm. Nůž lze otevřít pravou i levou rukou. Celková délka rozevřeného nože činí 19,35 cm. Rukojeť je vyrobena z plátků korozivzdorné oceli 410. Délka rukojeti je 11,3 cm. Celková hmotnost nože činí 88 g. Na pravé straně rukojeti se nachází klip, který je možno sejmout.

Monochrome 

Tento nůž je zajištěn pomocí systému Monolock. Jedná se o variantu boční pojistky. Čepel má délku 7,7 cm a je vyrobena z korozivzdorné oceli. Síla čepele je 3,17 mm. Otevřený nůž měří 18,7 cm, zavřený pak 10 cm. Rukojeť je zhotovena z korozivzdorné oceli a na pravé straně je opatřena odnímatelným klipem. Váha tohoto nože je 109 g.

Nimravus 

Jedná se o otevřený celistvý nůž s čepelí z korozivzdorné nástrojařské oceli. Síla oceli je 2,92 mm, celková délka nože činí 24 cm. Čepel je kopinatá a 11,4 cm dlouhá. Rukojeť je zhotovena z plastu G-10 a měří 12,6 cm. Nůž váží 175 g a dodává se s pochvou Kydex. Menší verzí tohoto nože je Nimravus Cup, jehož délka je 19,9 cm, délka čepele je 9,3 cm, délka rukojeti 10,6 cm. Menší nůž váží 128 g.

Osborne Model 960 

Nůž Osborne Model 960 CFP není jen robustní pracovní nůž, ale také elegantní kapesní nůž. Střenky jsou vyrobeny z umělé pryskyřice zpevněné skelným vláknem a plastem a jsou vyloženy kousky perleti. Celý nůž měří 18,5 cm. Čepel z korozivzdorné oceli měří 8 cm a má sílu 2,54 mm. Délka rukojeti činí 10,5 cm. Nůž váží jen 54 g. Čepel je zajištěna systémem Axis. Standardní model 960 má střenky z červeného anodizovaného hliníku vyloženou plastem. Přízky jsou z oceli 420. Čepel je o něco kratší, měří 7,9 cm a je vyrobena z korozivzdorné oceli. Celková délka nože činí rovněz 18,5 cm. Osborne Model 960 váží 64,5 g.

Outbounder 180 

Jedná se o tradiční otevřený lovecký nůž se širokým a ploše vybroušeným ostřím a s dlouhým nepravým ostřím. Na konci hřbetu čepele jsou příčné výstupky, které usnadňují uchopení nože. Jedná se o celistvý nůž z korozivzdorné oceli. Střenky ze stabilizovaného tvrdého dřeva jsou upevněny nýty. Celková délka nože činí 18,9 cm. Čepel měří 9,5 cm a má sílu 3,18 mm. Nůž má hmotnost 94 g a dodává se v kožené pochvě. Outbounder 180 DM má čepel z damaškové oceli. Jedná se o luxusní nůž se záštitou z korozivzdorné oceli. Střenky jsou z kořene ambiona. Rozměry jsou stejné jako u standardního modelu, jen hmotnost se liší. Luxusní model váží 106 g.

Pika/Mini-Pika 

Tento zavírací nůž má obyčejnou hřbetní pojistku. Čepel je vyrobena z korozivzdorné oceli. Má délku 8,9 cm a sílu 2,92 mm. Otevřený měří 20,95 cm. Rukojeť z materiálu zytel je 12,2 cm dlouhá. Nůž váží 76,5 g. Mini-Pika má čepel dlouhou 7,4 cm a celkovou délku 17,6 cm, váží 51 g. Oba nože jsou vybaveny snímatelným klipem.

Presidio 

Jedná se o mohutný zavírací nůž s pojistkou Axis. Střenky jsou vyrobeny z hliníku a má široké příční výstupky pro snadnější uchopení. Čepel je vyrobena z korozivzdorné oceli. Má délku 8,7 cm a sílu 3,3 mm. Celková délka nože v otevřeném stavu činí 21 cm. Nůž má hmotnost 160 g. Na pravé straně rukojeti je umístěn snímatelný klip.

Rant Bowie/DPT 

Rant Bowie je otevřený nůž. Čepel má typický tvar nože bowie o délce 10,2 cm. Celková délka nože činí 21,9 cm. Rukojeť je vyrobena z kratonu, její délka je 11,7 cm. Nůž včetně kožené pochvy váží 265 g. Záštita a hlavice jsou vyrobeny z niklové oceli. Druhý nůž se jmenuje Rant DPT, je vyroben ze stejných materiálů a má čepel s kopinatým hrotem. Celková délka nože činí 23,2 cm. Čepel má délku 11,5 cm a rukojeť měří 11,7 cm. Hmotnost nože i s pochvou činí 240 g.

Resistor 

Jedná se o zavírací nůž s unikátním tvarem čepele. Široká čepel je zhotovena z korozivzdorné oceli. Délka čepele je 9,5 cm a celková délka nože činí 20,3 cm. Nůž má hmotnost 162 g. Střenky jsou vyrobeny z anodizovaného hliníku s dekorativní vrstvou. Resistor má pojistku Axis a je opatřen klipem, který lze přemístit na opačnou stranu rukojeti.

Skirmish 

Jedná se o zavírací nůž. Stahovací čepel je vyrobena z korozivzdorné oceli. Celková délka otevřeného nože činí 24 cm. Čepel měří 11 cm a délka rukojeti je 13 cm. V čepeli jsou tři otvory, z nich ten nejblíž rukojeti slouží jako opěrka pro palec. Čepel je zajištěna boční pojistkou. Střenky jsou vyrobeny z titanu a ozdobeny řadou malých otvorů. Na pravé straně je upevněn odnímatelný klip.

Stryker 

Stryker je typický taktický nůž s čepelí z korozivzdorné oceli. Celková délka nože činí 21 cm. Čepel má sílu 2,46 mm a délku 9,4 cm. Čepel se vyrábí buď s hladkým ostřím, nebo s částečným ozubením. Rukojeť je vyrobena z plastu a je dlouhá 11,9 cm. Nůž má boční pojistku s tyčinkou z titanu, váží 108 g. Mini-Stryker má stejný tvar a je vyroben z totožných materiálů. Celková délka nože činí 18 cm, délka čepele 7,4 cm, střenka měří 10,4cm, nůž váží 77 g.

Tanto 940 

Model Tanto 940 je zavírací nůž. Čepel má tvar, který se nazývá reverse Tanto (opačné Tanto). Čepel je vyrobena z korozivzdorné oceli. Střenky jsou vyrobeny z tmavě zeleného nebo černého anodizovaného hliníku, kostra je zhotovena z korozivzdorné oceli. Celková délka otevřeného nože činí 20 cm. Čepel měří 8,6 cm a její síla je 2,92 mm. Délka rukojeti je 11,4 cm. Nůž má boční pojistku a váží 82 g. Čepel se dodává s hladkým nebo částečně ozubeným ostřím.

TK-1 Tether 

TK-1 Tether je otevřený nůž, je vyroben z korozivzdorné oceli. Jedná se o malý nůž s pochvou zhotovenou z materiálu kydex a s řetízkem nebo se šňůrkou na zavěšení kolem krku. Rukojeť je obalena tmavě zeleným plastem s drsným povrchem, aby se dobře držela. Celková délka nože je 14,5 cm. Krátká čepel měří 5,1 cm a je 3,18 mm silná. Ostří je buď hladké, nebo částečně zoubkované. Nůž váží 42 g a pochva 28 g. 

 Beretta

 Italská firma Pietro Beretta je známá především výrobou pistolí a brokovnic. Již méně je známo, že tento podnik vyrábí také skvělé nože. Dceřiná společnost Beretta-USA navíc vyrábí sběratelské nože určené pro americký trh. Podnik existuje již od 15. století, kdy se rodina Berettových usadila v Gardone a začala tam vyrábět zbraně. Od té doby přecházela firma z generace na generaci. Na počátku 20. století vyráběla Berreta především mnoho loveckých zbraní, nože se k těmto zbraním přidávaly jako pozornost. Zvlášť pěkný je nůž z korozivzdorné oceli Model S687 EEL. Firma Beretta vyrábí několik vynikajících loveckých nožů s praktickými čepelemi na stahování a čištění zastřelené zvěře. V současné době se většina nožů Beretta vyrábí v Japonsku. Mezi známé nože této firmy patří: 

 Airlight II 

Model Airlight je již více než 10 let nejprodávanějším nožem od Beretty. Proto se firma rozhodla uvést v roce 2002 na trh Airlight II. Nůž má stejné štíhlé provedení jako původní Airlight. Čepel je vyrobena z korozivzdorné oceli a střenky jsou z odlehčeného hliníku. Na pravé straně rukojeti se nachází klip. Tento nůž se vyrábí ve dvou velikostech. Čepel menšího nože měří 7,9 cm. Celková délka činí 17,8 cm. Rukojeť měří 9,9 cm. Větší nůž má celkovou délku 20,3 cm. čepel je dlouhá 9,5 cm a délka rukojeti je 10,8 cm. Beretta dodává oba modely s hladkým ostřím nebo s ostřím částečně zoubkovaným.

Aluminium Airlight Tanto 

Tento skvělý nůž se vzhledem ke svým rozměrům a tvaru čepele řadí k taktickým zavíracím nožům. Jedná se o vynikající nůž pro každodenní potřebu policie, lovců a milovníků přírody. Čepel je vyrobena z korozivzdorné oceli, střenky z hliníku ve světlém nebo anodizovaném černém provedení. Čepel je buď hladká, nebo částečně zoubkovaná. Celková délka otevřeného nože je 20,3 cm. Délka čepele tvaru Tanto činí 9,5 cm. Rukojeť má délku 10,8 cm. Nůž je opatřen pojistkou.

Aluminium Airlight 

Nože Airlight mají štíhlý tvar a typickou kopinatou čepel. Dodává se buď s lehkou nebo masivní čepelí a s hladkým nebo zoubkovaným ostřím. Na pravé straně střenky je odnímatelný klip. Dodává se ve třech délkách. Největší typ má celkovou délku 20,3 cm a délku čepele 9,5 cm. Menší nůž má celkovou délku 17,8 cm, čepel měří 7,9 cm. Nejmenší typ má celkovou délku 12,7 cm a čepel o délce 6 cm. Nejmenší typ nemá klip.

Avenger II 

Tento nůž má ploché střenky z tmavě šedého až černého skelného vlákna. Čepel tvaru Tanto z korozivzdorné oceli z něj činí skvělý taktický zavírací nůž. Na čepeli je oboustranně ovladatelná palcová opěrka., Avenger má boční pojistku. Celková délka nože je 17,8 cm. Čepel má délku 7,9 cm. Rukojeť měří 9,9 cm. Na pravé straně je odnímatelný klip.

Busfield 

Tento skvělý nůž je dodáván se dvěma typy čepelí. Verze s běžnou čepelí se dodává s délkou čepele 75 nebo 8,9 cm a celkovou délkou 17,8 a 20,3 cm. Střenka je vyrobena z černého plastu. Typ s vysouvací čepelí z korozivzdorné oceli má délku 7,3 cm nebo 8,6 cm. Celková délka nože činí 17,8 a 20,3 cm. Oba nože mají střenku z černé micarty.

Fieldlight 

Tento nůž je lehký, úzký a vhodný pro použití v terénu. Čepel je vyrobena z korozivzdorné oceli, střenky jsou zhotoveny z odolného plastu Zytel. Každý nůž se dodává se tkaným nylonovým pouzdrem se smyčkou k upevnění na opasek. Nejjednodušší Fieldlight má pouze jednu čepel o délce 8,3 cm. Celková délka nože ční 20,3 cm. Druhý typ má typickou stahovací čepel. Nože Fieldlight s dvěma želízky mají čepel s pilkou a normální čepel. Poslední typ nože má tři želízka: čepel, pilku a háček. Tento nůž se nazývá Fieldlight Multi, délka jednotlivých čepelí je 8,3 cm a celková délka činí 20,3 cm.

Loveless Whitetail Collector 

Tento speciální nůž vyroben v omezené a číslované sérii 1000 kusů je zhotoven převážně ručně. Rukojeť je vyrobena z kdoulového dřeva. Čepel z korozivzdorné oceli je opatřena rytinami jelena. Naplocho zabroušená čepel má délku 10,2 cm. Celková délka nože činí 20,4 cm a rukojeť měří také 10,2 cm. Nůž se dodává ve speciální dárkové kazetě.

Loveless Hunter 

Jedná se o další nůž, který se vyrábí sériově. Pevné nože mají čepel z korozivzdorné oceli s dlouhým plochým výbrusem, který přechází do ostří ostrého jako břitva. Série z roku 2004 obsahuje jeden nůž s rukojetí z kdoulového dřeva a jeden s rukojetí z jeleního paroží. Celková délka nože činí 20,3 cm. Délka čepele je 10,2 cm.

Loveless Zytel Hunter 

Zytel Hunter je vlastně souprava dvou nožů. První nůž má naplocho vybroušenou čepel z korozivzdorné oceli o délce 10,2 cm. Druhé provedení má stahovací čepel o stejné délce. Oba nože měří celkem 20,3 cm a mají rukojeť z materiálu Zytel, který je mimořádně odolný proti nárazům. Nože se dodávají v černé kožené pochvě.

M9 America's Defender Collection Knife 

Tento speciální nůž byl vyroben v limitované a číslované sérii o pouhých 1000 kusech. Čepel Tanto z korozivzdorné oceli a je pokryta ochrannou vrstvou z černého teflonu, má délku 8,9 cm. Celková délka nože činí 20,3 cm. Rukojeť je prakticky stejná jako u nože Model 92. Nůž se dodává ve speciálním dárkovém balení.

Model 92 

Tento zavírací nůž je pojmenován podle známé pistole č. 92. Nůž má typickou čepel Tanto z korozivzdorné oceli. Čepel je v otevřené poloze zajištěna boční pojistkou. Délka čepele je 8,9 cm a celková délka činí 20,3 cm. Střenky jsou vyrobeny z černého zytelu. Nůž je dodáván buď s hladkým, nebo částečně zoubkovaným ostřím. Na pravé straně rukojeti se nachází klip.

Stag Big Game 

Jedná se o klasický lovecký zavírací nůž, Stag Folders. Velký Stag Hunte má tři čepele. Největší čepel má stahovací tvar s dlouhým a širokým otvorem. Druhá čepel slouží k vyvrhování zastřelené zvěře. Třetí čepel lze použít k řezání kostí. Čepele jsou vyrobeny z korozivzdorné oceli a mají délku 7,6 cm. Střenky jsou zhotoveny z jeleního paroží. Velká stahovací čepel je zajištěna hřbetní pojistkou.

Stag Bird Knife 

Tento skvělý nůž je vyvinut speciálně pro lov ptáků. Kromě čepele z nerezové oceli o délce 7,6 cm má nůž rovněž tzv. háček. Záštita je vyrobena z niklové oceli a rukojeť z jeleního paroží. Stahovací čepel má zadní pojistku.

Série Tasca 

Jedná se o sérii malých a kompaktních zavíracích nožů. Nůž Tasca je typický zavírací nůž, vyrábí se se třemi druhy střenek: ze světlého odlehčeného leteckého hliníku s tvrdou ochrannou vrstvou proti poškrábání, z korozivzdorné oceli nebo z černé Micarty. Tasca má čepel z korozivzdorné oceli o délce 5,7 cm. Nůž má celkovou délku 14 cm. Čepel je ve všech provedeních částečně zoubkovaná a je zajištěna zkrácenou hřbetní pojistkou.

Trident 

Beretta Trident je ideální kapesní nůž vyrobený z lehkého materiálu. Typická čepel ve tvaru ovčí nohy je vyrobena ze speciální oceli VG-10. Model Electra má střenku vyrobenou ze součástí tiskárny od počítače. Střenky Tridentu jsou zhotoveny ze dřeva cocobolo a z plastu. Čepel Tridentu a nože Electra je dlouhá 7 cm. Celková délka nože je 15,2 cm. Čepel se zajišťuje boční pojistkou.

"United We Stand" Commemmorative Knife 

Střenky jsou vyrobeny z černého anodizovaného hliníku. Lehká čepel s kopinatým hrotem je dlouhá 9,5 cm, celková délka nože činí 20,3 cm. Střenky jsou ozdobeny štítkem v barvě mosazi s nápisem Bereta.

Zytel Airlight 

Série nožů Zytel Airlight byla speciálně vyvinuta s cílem dosáhnout co nejlepší schopnosti pevného uchopení nože. Rukojetí nožů Zytel mají zdrsněný povrch. Beretta dodává tento nůž s normální masivní nebo s tenkou čepelí s kopinatým hrotem a hladkým nebo částečně zubatým ostřím. Všechny typy čepelí jsou vyrobeny z korozivzdorné oceli a jsou vybroušeny do ostra. Vyrábí se ve třech velikostech. Nejmenší nůž má čepel o délce 6 cm a celkovou délku 15,2 cm. Nůž nemá klip. Větší typ má čepel dlouhou 7,9 cm a jeho celková délka je 17,8 cm. Obě větší verze nože mají na pravé straně klip. Největší nůž má celkovou délku 20,3 cm a délku čepele 9,5 cm.

Zytel Airlight Skinner 

Tento nůž byl speciálně vyvinut pro použití při lovu. Velký nůž má celkovou délku 20,3 cm, délka čepele je 9,5 cm. Čepel je možno dodat s hladkým nebo částečně zoubkovaným ostřím. Obě verze nože mají klip na pravé straně rukojeti.

 Böhlke 

V roce 1985 navštívilo Güntera Böhlkeho několik přátel a tehdy jim ukázal nože vlastní výroby. Nože je zaujaly natolik, že chtěli, aby jim také nějaké vyrobil. Od té doby vyrábí Böhlke zhruba 30 loveckých a sběratelských nožů za rok. Jím vyrobené nože jsou velmi bytelné, především proto, že Böhlke tvoří velké lovecké nože s čepelí o síle minimálně 6 mm. Rukojeť nožů je také mohutná a zaplní celou ruku. Každý nůž je ručně vyrobený unikát z nejlepších materiálů. Čepele vyřezává pomocí pilky vlastní výroby. Poté je brousí do žádaného tvaru na brusce vlastní výroby. Nože nechává kalit ve specializované firmě. Potom je nůž sestaven. S nožem dodávaná pochva je také ruční výroby. Včetně vyleptání loga a nabroušení čepele trvá výroba nože 30-50 hodin. Böhlke považuje výrobu nožů stále jen za svého koníčka. Vyučil se opravářem televizorů a poté pracoval jako úředník. Často navštěvuje trhy a výstavy starých řemesel, kde ukazuje výrobu nožů a rukojetí. 

 Damast Dagger 

Tento nůž má oboustranně broušenou čepel z tzv. divoké damaškové oceli. Dýka má kování z mosazi. Rukojeť je vyrobena z tmavého ebenového dřeva. Celková délka nože činí 15 cm, délka čepele je 5 cm a její síla je 3,5 cm.

Dagger 

Dagger je celistvá dýka. Pěkná široká čepel je naostřená na obou stranách plochým výbrusem. Nárazník a hlavice jsou vykovány ze stejného kusu oceli. Rukojeť je zhotovena z uhlíkového skelného vlákna. Celková délka dýky činí 22 cm. Čepel měří 12 cm a síla oceli je 4,5 cm.

Damast Hunter 1 

Tento úžasný nůž má damaškovou čepel s dlouhým výbrusem ve tvaru písmene V. Záštita je zhotovena ze stejné damaškové oceli. Lehké dřevo na rukojeti pochází z kořene amboiny. Tmavé díly jsou vyrobeny z pouštního železného dřeva. Celková délka nože činí 22 cm. Čepel je dlouhá 10 cm a má sílu 3,5 mm. K noži patří ručně vyrobená pochva.

Damast Hunter 2 

Damast Hunter má damaškovou čepel s plochým výbrusem. Kování je rovněž zhotoveno z damaškové oceli. Rukojeť je z kořenice amboiny. Nůž má celkovou délku 20,6 cm, čepel měří 9,4 cm a má sílu 4,5 mm.

Damast Hunter 3 

Tento skvělý lovecký nůž má tzv. sendvičovou stavbu. Je vyroben ze tří vrstev, přičemž vnitřní vrstva je z korozivzdorné oceli tvořící ostří. Kování je zhotoveno z nového stříbra. Rukojeť je vyrobena z tmavého palmového dřeva. Celková délka nože činí 25,7 cm, čepel měří 12 cm a má sílu 5 mm.

Hunter 1 

Tento lovecký nůž má tvar primitivního nářadí ze středověku nebo z jiné dávné doby. Čepel je vyrobena z chromové molybdenové oceli, rukojeť je z kusu jeleního paroží. K noži patří pochva z hověziny s vypleteným švem. Celková délka nože činí 30 cm. Délka čepele je 16,5 cm, její síla 5 mm.

Hunter 2 

Jedná se o obvyklý lovecký nůž, jehož čepel je z korozivzdorné oceli a kování z nového stříbra. Rukojeť je vyrobena ze dřeva kavkazského ořechu impregnovaného olejem. Celková délka nože činí 23,7 cm, čepel má délku 11,7 cm a sílu 6,5 mm. 

 Bojtos 

Arpád Bojtos se narodil v roce 1956 ve slovenském Lučenci ležícím poblíž hranice s Maďarskem a hlásí se k maďarské národnostní menšině. Výrobě nožů se začal věnovat až po pádu komunismu v roce 1989. Od roku 1990 se živí výrobou nožů. Velice rychle vynikl tajemným zpracováním svých kreací. První výstavu absolvoval v roce 1991 ve švýcarském Bernu. V práci jej velice podpořila rodina Sopperových z Curychu a nizozemští nožíři Van Eldik a Van den Heuvel/Hill Knives. Od roku 1996 je Bojtos členem prestižního amerického společenství American Knifemakers Guild. Jeho práce se vyznačuje zvláštními rytinami, u nichž vyobrazení často přechází z rukojeti do oceli čepele. Jeho nůž African Hunter je příkladem vysoké estetické úrovně, zpracování materiálu a odbornosti. Bojtosovi nože je právem možno označit za unikáty. Každý nůž má svébytné umělecké dílo. Následující modely tvoří jen malou část Bojtosovy tvorby. 

 African Hunter 

African Hunter je skutečné umělecké dílo. Tento otevřený nůž má celkovou délku 19 cm, délka čepele činí 8,7 cm. Čepel je vyrobena z korozivzdorné oceli. Rukojeť z pouštního železného dřeva měří 10,3 cm. Jedná se o tzv. celistvý nůž. Na čepeli jsou zobrazeni afričtí válečníci ve formě reliéfu. Hlavice má tvar skrčeného lva, který se právě chystá vyskočit. Kostěná pochva potažená rejnočí kůží je ozdobena vyřezanými vodními buvoly a volavkami nilskými.

Bufalo Hunter 

Tento pevný nůž má čepel z damaškové oceli stejně jako rukojeť. Bojtos oba materiály spojil a utvořil z nich nůž, který ozdobil nádhernou rytinou indiánského lovce bizonů. Celková délka nože činí 15 cm.

Fairy Tale 

Fairy Tale již téměř nelze nazvat nožem. Je to spíše sochařské dílo v secesním stylu, které by mohlo být okamžitě vystaveno v muzeu. Kouzelné vyobrazení víly ovinuté kolem rukojeti je neobyčejně dojemné. Rukojeť z korozivzdorné oceli je vykládána zlatem. Ve střence jsou zapracovány také stříbro a opál. Tento speciální nůž je zavírací a jeho celková délka činí 14 cm.

Flamingo 

Flamingo je zavírací nůž s boční pojistkou. Tento celistvý nůž má střenku ze želvoviny, ozdobené stříbrem. Tento pevný nůž má celkovou délku 22 cm. Čepel z oceli měří 11,4 cm. Délka rukojeti činí 10,6 cm. Rukojeť je stejně jako pochva vyrobena z ebenového dřeva. Pochva je ozdobena ebenovými africkými válečníky.

Leda & Swan 

Tento úžasný zavírací nůž má celkovou délku 17 cm. Čepel je z damaškové oceli, rukojeť je vyrobena z korozivzdorné oceli a je vyložena stříbrem, perletí a zlatem.

Lion Hunter 

Lion Hunter je skvělý otevřený celistvý nůž z oceli. Ocel hlavice a záštity je nádherně ozdobena rytinami. Kostěná pochva, v níž je vyryto stádo zeber, je potažena rejnočí kůží. Celková délka nože činí 19 cm. Čepel je dlouhá 8,7 cm a rukojeť má délku 10,3 cm. Plátky střenky jsou vyrobeny z pouštního železného dřeva.

Tuareg Fighter 

Tuareg Fighter je velký pevný lovecký nůž o délce 22 cm. Čepel o délce 11,4 cm je vyrobena z oceli. Rukojeť o délce 10,6 cm je vyrobena z hadí kůže a je k noži připevněná pomocí stříbrných per. Rovněž velice vkusná pochva je zhotovena z hadí kůže a má slonovinovou ozdobu, olemovanou stříbrným proužkem.

Tuareg 

Malý nůž Tuareg je krátká dýka s celkovou délkou 14 cm. Čepel je zhotovena z damaškové oceli a je částečně ozdobena obrázkem kozoroha. Rukojeť je vyrobena z korozivzdorné oceli a je vykládána stříbrem, zlatem, jaspisem a černým korálem. 

 Böker/Magnum

Dějiny firmy Böker sahají do 17. století. V roce 1829 se Hermann a Robert Bökerovi rozhodli vyrábět šavle. V roce 1830 dosahovala týdenní produkce 2000 kusů. Takové množství vyrábělo 64 kovářů, 47 brusičů a mnoho nekvalifikovaných dělníků. Rodina Böckerových si brzy uvědomila, že nástrojů přibývá a proto se rozhodli rozdělit si úlohy. Hermann Böker založil firmu H. Böker & Co v New Yorku a mladší Robert odjel do Kanady a později do Mexika, kde založil firmu Casa Böker Heinrich - další příbuzný - se přestěhoval do Solingenu a v roce 1869 založil spolu se svým výrobcem nožů Hermannem heuserem podnik Heinrich Böker & Co. Od roku 1900 probíhala větší část výroby ve Spojených státech amerických. To platilo zejmína pro nože Böker ze Solingenu. Prodej zavíracích nožů brzy převážil nad prodejem břitev, nůžek a příborů. Továrna v Solingenu byla zcela zničena bombardováním. PO válce začala továrna opět fungovat. Výrobu se podařilo obnovit s pomocí bývalých zaměstnanců, kteří přežili válku. Příbuzenstvo z Ameriky obnovilo styky a postaralo se o první zakázky. Na počátku 60. let minulého století rodina továrnu ve Spojených státech amerických prodala. Moderní firma Böker v Solingenu je nejen výrobcem nožů, ale také velkoobchodem. Böker vyrábí nože dle vlastních návrhů nebo nože navržené známými nožíři, případně je nechává vyrábět u jiných firem. Příkladem je nůž Arbolito, který navrhl Dietmar Pohl a který byl vyroben v Argentině. Vlastní nože uvádí na trh pod značkami Böker nebo Magnum. Již léta zachovává sérii Gill Hibben. Jedná se o umělecké sběratelské nože, které nejsou vhodné pro každodenní používání. Unikátní sérii tvoří tzv. nože Kalašnikov. Jedná se o zavírací nože. Pro sběratele vyrábí Böker každý rok omezenou sérii "Nůž roku". Böker je skutečně moderní podnik, proto jak jeho závod v Německu, tak závody ve Spojených státech amerických a v Jižní Americe mají internetové obchody. Mezi známé nože této firmy patří: 

Série AK-47 Kalašnikov

Firma Böker má povolení užívat tohoto jména k pojmenování série exkluzivních zavíracích nožů. Kostra nože není odlitkem, nýbrž je speicálně vyfrézovaná. Nože mají boční pojistku a na čepeli se nachází úchyt pro palec k otevření nože. Na pravé části rukojeti je klip. Čepel je vysoce leštěná nebo matná. Tento nůž se dodává v kovové krabici, která má tvar schránky na patrony. AK-47 Limited byla vyrobena v omezené sérii 2003 kusů. Nůž má celkovou délku 22,9 cm, přičemž délka čepele činí 10 cm. Nůž váží 170 g. V roce 2003 vyrobil Böker nůž AK-47 z damaškové oceli. Tento velice kvalitní nůž má čepel ze 180 vrstev korozivzdorné damaškové oceli. Rukojeť je vykládána cenným dřevem z Nového Mexika. Damaškový nůž AK-47 byl vyroben ručně a v omezené sérii pouhých 500 ks. Dodává se ve speciální sběratelské schránce a s certifikátem pravosti. Nůž má celkovou délku 22,5 cm, délka čepele je 10 cm a hmotnost nože činí 169 g.

Série AK-74 Kalašnikov

Tento nůž má boční pojistku. Rukojeť nože připomíná bajonet zbraně. Čepel je vyrobena ze známé korozivzdorné oceli. Tento nůž je dodáván s černou hliníkovou rukojetí ve vojenské zeleni a s čepelí s černou teflonovou ochrannou vrstvou a částečným zoubkováním. Celková délka zavíracího nože činí 20 cm. Délka čepele je 8,5 cm a rukojeť měří 11,5 cm. Nůž váží 120 g. Tento typ nože je vyráběn také jako vyskakovací nůž se sklopnou čepelí a to pod názvem AKS-74 Automatic. Celková délka činí, stejně jako u zavíracích nožů AK-74, 20 cm, přičemž délka čepele je 8,5 cm. Nůž váží 130 g.

Applegate-Fairbairn

Tento nůž vyrábí firma Böker z korozivzdorné oceli. Jeho rukojeť je vytvořena z polyamidu zesíleného skelnými vlákny. V rukojeti jsou zapracována malá závaží, aby byl nůž optimálně vyvážený. Každý nůž má své vlastní číslo. Celková délka nože činí 27,2 cm a délka čepele je 15 cm. Nůž váží 245 g a dodává se s pochvou z materiálu kydex nebo cordura. Varianta Applegate-Fairbairn Desert je dýka s oboustrannou čepelí. Nůž Utility II má pouze jedno ostří, Combar II má dvě ostří.

Applegate-Fairbairn Mini Smatchet

Tento nůž je kříženec dýky a mačety. Těžká čepel má sílu 4,7 mm a je vyrobe z korozivzdorné ocei. Pozoruhodný tvar umožňuje sekání i krájení. Nůž se dodává v pochvě z cordury s nastavitelnou smyčkou na opasek. Mini Smatchet má celkovou délku 22,8 cm, přičemž délka čepele je 12,3 cm. Rukojeť, která je vyrobena z polyamidu vyztuženého skelnými vlákny, měří 10,5 cm. Nůž váží 210 g.

Beluga

Potápěčský nůž Beluga je celistvý nůž, jeho čepel a rukojeť jsou vyrobeny z jednoho kusu oceli. Nůž je vyroben ze speciální korozivzdorné oceli o síle 6 mm. Povrch nože Beluga je ošetřen teflonovou ochrannou vrstvou. Nůž je dodáván v pochvě z cordury. Celková délka nože činí 26,5 cm, váží 370 g, čepel měří 13 cm.

Boa 

Boa je pěkný tradiční zavírací nůž. Přestože vypadá dost konvenčně, jedná se o výrobek nejnovější technologie. Čepel je totiž vyrobena z korozivzdorné práškové oceli. Záštita je zhotovena z nového stříbra a střenky jsou z micarty. Tentýž nůž je vyráběn rovněž s titanovou rukojetí a se střenkami z cocobola nebo amboiny. Celková délka nože je 19 cm, délka čepele 8 cm. Hmotnost nože činí 100 g.

Gemini 

Tento skvělý nůž se dodává v různých provedeních. Čepel je vyrobena z korozivzdorné oceli, rukojeť je z polyamidu. Na pravé straně rukojeti se nachází klip. Gemini má tzv. boční pojistku. Nůž Gemini Badger má čepel z oceli X-15 T.N. Čepel nože Tactical je zhotovena z oceli 3034 s černou teflonovou ochrannou vrstvou. Oba typy čepelí jsou částečně zoubkované. Celková délka nož činí 21 cm, čepel má délku 9 cm. Nůž váží 90 g.

Nealy Specialist 

Tento celistvý nůž je vyroben z korozivzdorné oceli. Čtyři vyvrtané otvory v rukojeti slouží ke zlepšení stability při uchopení zbraně a k redukci hmotnosti. Rukojeť je vyrobena z plastu, ale existuje také provedení se dřevem cocobolo. Celková délka nože Specialist činí 18,4 cm, čepel měří 8,8 cm, nůž má hmotnost 80 g.

Orca 

Orca byla vyvinuta pro potápěče a je vybavena mnoha prvky, které usnadňují život sportovnímu potápěči. Čepel je vyrobena ze speciální oceli a je částěčně zoubkovaná. Dlouhé sekýrkovité ostří na hřbetu čepele lze použít na přeseknutí tenkého ocelového lanka nebo kořene stromu. Jedná se o celistvý nůž, takže hlavici lze použít též jako kladivo. Orca se dodává v plastové pochvě. Druhý nůž, Orca II, má naprosto stejný tvar, je však navržena jako lovecký nůž s hladkým břitem a dlouhým nepravidelným ostřím od hrotu až do poloviny hřbetu čepele. Nůž se dodává s pocvou z cordury. Oba nože mají celkovou délku 26,5 cm. Délka čepele činí 13 cm a ergonomicky tvarovaná rukojeť má délku 13,5 cm, takže se dobře drží. Nůž váží 370 g.

Speedlock

Nůž Speedlock je vyskakovací nůž se sklopnou čepelí. V rukojeti je umístěno tlačítko, po jehož stisknutí se tlakem hybné pružiny čepel otevře. Speedlock má hliníkovou střenku. Nůž má celkovou délku 20 cm, délka čepele je 8,5 cm. Jeho hmotnost činí 120 g. Čepel je vyrobena z korozivzdorné oceli. Na trhu je také o něco menší Speedlock II, který je dlouhý 17,3 cm, jeho čepel měří 7 cm a jeho celková hmotnost činí 80 g.

Submariner 

Jedná se o potápěčský nůž. Tento celistvý nůž má rukojeť s kostrou. Nůž se vyrábí ve dvou provedeních: se dvěma hladkými nebo se dvěma částečně vroubkovanými ostřími. Submariner se dodává s kydexovou pochvou a s různými nožními a pažními pásy. Celková délka nože činí 22,5 cm, čepel má délku 10 cm a hmotnost nože činí 180 g.

Super Titan Liner

Jedná se o speciální jednoruční nůž s boční pojistkou. Čepel je navíc zajištěna ocelovou kuličkou, aby se nůž nemohl sám otevřít. Titan má čepel z korozivzdorné oceli o délce 7 cm. Celková délka nože činí 17,5 cm, hmotnost 85 g. 

Browning

Browning nože jsou vyrobeny pro ty nejnáročnější standardy. Jemně zpracované řemeslně dokonalé nože. Jsme si jisti, že budete souhlasit s tím, že jsou výjimečné. Přesnost uložení a čepel nože Browning poskytují více než jen dobrý vzhled. Materiály, které výrobce používá pro své nože jsou extra třída v žebříčku nástrojových ocelí. Zytel ®, G-10, střenky z uhlíkových vláken a další kvalitních materiály staví Browning nože na jinou úroven od levných plastových napodobenin. Všechny nože Browning používají vysoce-kvalitní, odolné ušlechtilé oceli. Browning nože jsou většinou vyrobené v Japonsku na velmi vysoké úrovni kvality.

Buck 

Jméno Buck zná opravdu každý, zavírací nůž Buck se stal pojmem. Příběh nože Buck začal již v roce 1889 narozením Hoyta (Heathe) Bucka. Po čtyřech letech školní docházky musel začít pracovat a ve 13 letech se stal kovářským učněm. Nezřídka musel také brousit motyky. Sedláci za ním chodili velmi často, proto se začal zamýšlet nad tím, jak by bylo možné motyky uchovat déle ostré. Po dlouhém experimentování objevil jednoduchý způsob kalení, který se stal základem současného současného systému kalení podniku Buck. V roce 1907 potkal svou budoucí manželku. Jejich první syn, Alfred Charles Buck, byl velice podnikavý. Vystřídal mnoho zaměstnání, v roce 1946 spolu se svým otcem založil podnik na výrobu nožů. Ve sklepě svého kostela si otec zařídil malou kovárnu, kde začal vyrábět pro armádu nože Buck. Na konci války již měl dlouhý seznam vojáků, kteří u něj chtěli nůž objednat. Buckovi vyráběli nože výlučně ze starých pilníků, které obsahovaly velké množství uhlíku. Al, jeho žena a jejich nejstarší syn udrželi podnik i po otcově smrti v chodu za produkce 25 ručně vyrobených nožů týdně. Prostřednictvím svého faráře se Al seznámil s Howardem Craigem, který se zabýval kontrolou jakosti v podniku Ryan Aeronautics. Z jejich spolupráce se zrodila firma Buck Inc. A tak začala historie Buck Knives Inc. Ocel se nejdříve zahřeje na 1066 oC a poté se prudce zchladí na -84 oC. Ve třetí fázi se čepel opět pomalu zahřívá na 177-510 oC. Druhou inovací je Edge 2X. Ta obnáší zvláštní broušení čepele. Dříve se čepel brousila na obou stranách pod úhlem 35-50 oC. Tato nová technologie byla vyvinuta týmem inženýrů a zkušených brusičů. Výsledkem je odolný břit, jenž lze snadno znovu nabrousit. Mezi jeho nejznámější nože patří:  

Model 102 Buck Woodsman 

Jedná se o lovecký nůž. Čepel je dlouhá 10,2cm a má jemný hrot na opracování ryb nebo malé zvěře. Čepel je vyrobena z korozivzdorné oceli. Celková délka loveckého nože činí 19,7 cm. Nůž se dodává s rukojetí z fenolového plastu a váží 71 g. Kromě toho se vyskytuje i Model 102 BR s rukojetí z cocobola o celkové hmotnosti 192 g. Záštita a hlavice jsou vyrobeny z niklové oceli nebo mosazi. Nůž se dodává s koženou pochvou.

Model 103 Skinner/Pathfinder 

Buck Skinner je typický otevřený stahovací nůž se širokou čepelí a širokým kulatým hrotem. Čepel je vyrobena z korozivzdorné oceli a měří 10,2 cm. Celková délka nože činí 20,9 cm. Nůž váží 122 g. Dodává se pouze s plastovou rukojetí a s černou koženou pochvou. Model 105 Pathfinder je vhodný pro všeobecné využití. Má čepel o délce 12,7 cm. Celková délka činí 23,2 cm. Nůž má plastovou rukojeť váhu 127 g.

Model 110 Folding Hunter 

Tento model byl vyvinut v roce 1963 a byl to první zavírací nůž firmy Buck. Celková délka Modelu 110 činí 21,9 cm, poloviční délka je 12,4 cm a délka čepele je 9,5 cm. Nůž váží 204 g. Rukojeť je vykládaná březovým dřevem a kování je vyrobeno z mosazi. Model 110 FG má rukojeť se zářezy pro snazší uchopení.

Model 112 Ranger 

Model 112 Ranger je o něco menší provedení Modelu 110. Celková délka nože činí 18,4 cm. Čepel z korozivzdorné oceli má délku 7,6 cm a délka rukojeti je 10,8 cm. Nůž je vykládán březovým dřevem a váží 158 g. Kování je vyrobeno z mosazi.

Model 119 Special 

Jedná se o ideální pracovní nůž. Čepel je vyrobena z korozivzdorné oceli. V čepeli je umístěna horizontální rýha. Model 119 Special je vyroben s fenolovou plastovou rukojetí a váží 213 g. Tento model má kování z leštěného hliníku. Stejný nůž s označením Model 119 BR má rukojeť ze dřeva cocobolo a váží 298 g. Kování je zhotoveno z mosazi. Oba nože mají celkovou délku 26,7 cm. Délka čepele činí 15,2 cm.

Model 172 Mayo TNT/Model 173 Mayo Northshore 

Model 172 Mayo TNTje moderní zavírací nůž s pojistkou na kostře. Čepel je vyrobena z oceli. V rukojeti jsou vyvrtány díry, aby se nůž odlehčil. Pravá střenka má funkci západky na čepel. Je na ní také umístěn snímatelný klip. Rukojeť Modelu 172 TNT má délku 10,5 cm. Celková délka nože činí 18,4 cm, délka čepele je 7,9 cm. Nůž váží pohých 77 g. Model 173 Mayo Northshore je srovnatelný zavírací nůž, má však boční pojistku. Rukojeť je z anodizovaného hliníku a na čepel byla užita korozivzdorná ocel. Nůž 173 Northshore má stejné rozměry jako model TNT.

Model 177/178 Adrenaline 

Model 178 Adrenaline je určen k jednoručnímu ovládání s užitím klipu. 7,6 cm dlouhá čepel je zhotovena z oceli. Boční pojistka je vyrobena z modrofialového anodizovaného titanu. Model 177 Adrenaline má černou anodizovanou hliníkovou rukojeť. Délka všech tří variant nože činí 18,1 cm. V zavřené poloze jsou nože dlouhé 10,5 cm. Nůž má v závislosti na provedení hmotnost od 68 do 73,7 g.

Model 183 Alpha Crosslock PBS 

Tento model byl vyvinut jako následovník starších typů nožů. Nůž má želízko s pilkou a stahovacím háčkem a běžnou čepel. Obě želízka z oceli lze otevírat jednou rukou. Rukojeť je vyrobena z anodizovaného hliníku v tmavé šedi nebo s maskovacícm vzorem. Obě želízka mají délku 7,6 cm. Rukojeť je dlouhá 11,8 cm. Otevřený nůž měří 19,4 cm a váží 113,4 g.

Model 185 Tiburon 

Tiburon je specializovaný otevřený nůž, který byl navržen do těžkých podmínek při provozování vodních sportů. Vyztužená rukojeť byla speciálně vytvořena pro snadné uchopení rukavicemi potápěčského obleku. Ostří čepele je částečně zoubkované. V záštitě je otvor pro karabinku, aby se nůž dal zavěsit na výstroj. Délka čepele je 10,2 cm a celková délka činí 21,6 cm. Nůž váží 136 g.

Model 191/691 Buck Zipper Gut Hook 

Model 191 a 691 Buck Zipper jsou typické lovecké nože se zářezem na hřbetu čepele blízko hrotu. Model 191 má laminovanou dřevěnou rukojeť, Model 691 má károvanou rukojeť z kratonu. Oba mají kování z mosazi. Čepel z korozivzdorné oceli měří 10,5 cm. Celková délka nože činí 21,8 cm. Nože váží 178 g nebo 187 g.

Model 192/692 Vanguard 

Vanguard se výrazně podobá noži Buck Zipper. Pěkná, široká čepel z oceli měří 10,5 cm. Celková délka nože činí 21,6 cm. V závislosti na materiálu rukojeti váží nůž 178 nebo 187 g.

Model 193/693 Alpha Hunter Gut Hook 

Modely 193 a 693 jsou speciální stahovací nože určené pro potřeby lovců. Model 193 je vyroben z japonské oceli. Ona nože typu Model 693 jsou z korozivzdorné oceli. Délka čepele je 9,5 cm a celková délka nože činí 21,8 cm. Nůž váží 204 g.

Model 194/694 Alpha Hunter 

Modely 194 a 694 jsou podobné, ale bez zářezu na hřbetu čepele. Model 194 je vyroben z oceli. Rukojeť je vyrobena z palisandrového či ořechového dřeva nebo černého kratonu. Výjimku tvoří model 694 ER. Nůž má celkovou délku 21,6 cm a délka jeho čepele činí 8,3 cm.

Model 196 Mini Alpha Hunter 

Série standardních nožů Alpha Hunter byla velice úspěšné a uvedení zmenšené verze nože tento úspěch jen zvýšilo. Menší nůž se podobá noži Alpha, ale byl vylepšen pro stahování zvěře. Čepel z oceli je více zakřivená než u obvyklého nože Alpha. Nůž má integrovanou čepel o délce 6,3 cm. Celková délka nože činí 15,9 cm, hmotnost je 102 g. Model 196 Mini Alpha Deer je limitovaná série o pouhých 2004 kusech. Buck nechal tento nůž vyrobit z korozivzdorné oceli. Na čepeli je pozlacená silueta jelena. Rukojeť je vyrobena z kořenice ořechu.

Model 204 Koji Folder 

Čepel tohoto úžasného nože je vyrobena z leštěné oceli, záštita z korozivzdorné oceli. Rukojeť je vyrobena ze speciální kořenice karinwood. Model 204 Koji Folder má celkovou délku 13,6 cm. Čepel je dlouhá 5,7 cm a síla oceli činí 2,16 mm. Nůž váží 51 g.

Model 205/208 Série Koji 

Celková délka celistvé dýky Modelu 205 Koji Dagger činí 16,2 cm. Celá dýka je vyrobena z oceli. Délka čepele je 7,6 cm, dýka váží pouhých 62,4 g. Střenky jsou z kořenice javoru. Lovecký nůž Model 208 je vyroben ze stejného materiálu jako dýka. Celková délka loveckého nože činí 17,5 cm. Čepel je dlouhá 7,6 cm. Nůž váží 76,5 g.

Model 276/278 Folding Alpha Hunter Gut Hook 

Alpha Foldig Hunter je odvozen z pevného loveckého nože Alpha a je moderním následovníkem starého Modelu 110. Čepel Modelu 276 je vyrobena ze speciální oceli. Oba modely 278 mají čepel z korozivzdorné oceli. Model 276 má střenku z impregnovaného palisandrového dřeva, model 278 BK má střenku z kratonu. Nůž má celkovou délku 21,6 cm, délka čepele činí 8,9 cm a rukojeť měří 12,7 cm. Hmotnost nože je 227 g.

Model 277/279 Folding Alpha Hunter 

Zavírací Modely 277 a 279 Alpha Hunter se velmi podobají sérii Gut Hock. Velikost a hmotnost nožů je stejná. Model 277 je verze s čepelí z oceli a s palisandrovými střenkami. Uprostřed má vložku z materiálu kraton. U modelu 279 je užito ořechové dřevo.

Model 281/282 NXT 

Vnitřní část tohoto skvělého nože se skládá z tvrdého nylonu, ztuženého skelným vláknem, což se kombinuje s vnější měkkou gumovou vrstvou. Výsledkem je zvlášť pohodlné, ale stabilní uchopení nože. Celkový skvělý dojem je dotvořen novým tvarem čepele a luxusním klipem z korozivzdorné oceli. Celková délka nože činí 17,2 cm. Čepel má délku 7 cm. Model 281 má částečně zoubkovanou čepel a Model 282 má hladké ostří. Nůž váží pouhých 57 či 59,5 g.

Model 290/291 Rush 

Modely 290 a 291 Rush byly navrženy, aby překonaly existující nože s pružinami. Nůž má celkovou délku 15,9 cm, čepel má délku 6,4 cm a je vyrobena z oceli. Střenky z anodizovaného hliníku jsou dodávány v černé, tmavě šedé nebo tmavě modré barvě. Nůž váží 68 g.

Model 301/309 

Jedná se o klasické kapesní nože. Nejmenší nůž, Model 305 Lancer, má dvě želízka z korozivzdorné oceli. V zavřené poloze je nůž dlouhý 6,4 cm. Váží 21 g. O něco větší model 309 Companion je zavřený dlouhý 7,6 cm. Má dvě čepele a váží 31 g. Model 303 Buck cadet má tři čepele. Rukojeť má délku 8,3 cm, nůž váží 54 g. Největším z této série je Model 301 Stockman, který má také tři čepele. Rukojeť má délku 9,8 cm a nůž váží 82 g. Všechny modely mají jednoduchý způsob zajištění čepelí uzamčením pomocí tlaku hřbetní pružiny.

Model 421 Newt 

Tento nůž je výsledkem stálé poptávky po malém noži. Kostra je zhotovena z korozivzdorné oceli a malá čepel a nůžky jsou vyrobeny z oceli 420HC. Čepel má délku 3,8 cm a transparentní akrylová rukojeť je dlouhá 6,7 cm a je vybavena masivní kroužkem k dobrému upevnění na svazek klíčů. Nůž váží 23 g.

Model 437 Revolution-XT 

Jedná se o unikátní otevřený nůž určený na různé činnosti v přírodě. Lehká, ale velmi odolná hliníková rukojeť je otočná do polohy, v níž slouží jako jakási pochva. Částečně zoubkované ostří se hodí pro mnoho úkonů, ale zvlášť dobře s ním lze řezat provazy a šňůry. Nůž se vyrábí z korozivzdorné oceli a má celkovou délku 19,1 cm. Délka včetně karabinky činí 17,2 cm. Čepel sama o sobě je dlouhá 7,6 cm. Nůž váží 73,7 cm.

Model 442/444 Bucklite 

Nože Bucklite a Bucklite II patří k tradičním nožům značky Buck. Se svou hmotností 70,9 a 35,4 g jsou to lehké, ale odolné nože. Rukojeť je vyrobena z termoplastu. Větší Bucklite má na pravé straně rukojeti odnímatelný klip. Menší Bucklite II jej nemá. Celková délka nože Bucklite činí 18,7 cm a čepel měří 7,6 cm. Bucklite II měří 16,5 cm a má čepel 7 cm dlouhou. Oba nože mají hřbetní pojistku.

Model 450 Protégé 

Tento zavírací nůž byl navržen jako moderní varianta známého Modelu 110. Čepel je vyrobena z korozivzdorné oceli. Standardní model má obyčejnou čepel, ale 450 FX Protégé je jednoručně ovladatelný nůž s částečně zoubkovaným ostřím. Celková délka obou provedení činí 18,4 cm. Čepel má délku 7,6 cm. Hmotnost obou verzí je 85,1 g.

Model 471/476 Diamondback 

Model 471 Diamondback 4.25 má celkovou délku 21,4 cm. Délka čepele činí 10,8 cm. Síla čepele z korozivzdorné oceli je 3,05 mm. Nůž váží 153 g. Menší typ Model 476 Diamondback 3.25 měří celkem 17,8 cm amá 8,3 cm dlouhou čepel, síla oceli je 2,34 mm. Tento nůž váží 68 g.

Model 477 Caping Knife 

Jedná se o malý a lehký stahovací nůž, se kterým se snadno zachází. Má gumovou rukojeť, jež se dobře drží v ruce. Celková délka nože činí 18,1 cm, délka čepele je 8,9 cm a nůž váží pouhých 68 g.

Model 501 Squire/503 Prince/505 Knight 

Uživatelé Buckových nožů se ovšem začali ozývat, že by chtěli nůž se stejnými vlastnostmi, avšak menší, lehčí a luxusnější. Tento požadavek vedl k vývoji série 500-Slim Line. Největší nůž se jmenuje Model 501 Squire a má celkovou délku 16,5 cm, délku čepele 7 cm a hmotnost 85 g. O něco menší 503 Prince má čepel dlouhou 6,4 cm, rukojeť o délce 8,5 cm a celkovou délku 14,9 cm. Tento nůž váží 57 g. Nejmenší nůž, Model 505 Knight má celkovou délku 11,7 cm, jeho čepel měří 4,8 cm a hmotnost činí 42 g.

Model 525 Artist 

Tato série byla vyrobena jako limited edition. Rukojeti zavíracího nože Model 525 jsou pomocí speciálního postupu opatřeny vyobrazením zvířat. Nůž má celkovou délku 10,8 cm. Čepel je dlouhá 4,8 cm a nůž váží 28,4 g. Dodává se v dřevěné schránce s certifikátem pravosti.

Model 525/526 Everyday 

Jedná se o standardní nůž. Model 525 Gent má hladkou kostru z korozivzdorné oceli a čepel z oceli 420 HC. Celková délka nože činí 11,8 cm. Čepel má délku 4,8 cm. Nůž váží 28 g. V sortimentu jsou také varianty 525 AM American Eagle a Lady Liberty s vyobrazením Sochy svobody. Model 526 Executive má stejné rozměry, je však o něco hladší a luxusnější.

Model 751 Approach 

Tento nůž má boční pojistku, ale vyznačuje se především okem na zadní části rukojeti. Celková délka nože Model 751 Approach činí 19 cm. Čepel měří 7,9 cm a rukojeť má 11,1 cm. Nůž váží 102,1 g. Rukojeť je vyrobena z anodizovaného aluminia v černé nebo modré barvě. Čepel je z korozivzdorné oceli a je částečně zoubkovaná.

Model 752 Short Approach 

Tento model je vlastně verzí většího Modelu 751. Nůž má celkovou délku 15,9 cm. Čepel měří 7 cm a nůž váží 70,9 g.

Model 759 Metro 

Jedná se o high-tech kapesní nůž. Čepel nože Metro je dlouhá 2,9 cm. Rukojeť má v průměru 6 cm. Nůž váží 42,5 g a dodává se v různých barvách.

Model 760 Summit 

Jedná se o unikátní ergonomický nůž, který poskytuje všechny základní funkce pro milovníky trekkingu a kempování. Velmi lehký Summit má velkou čepel o délce 6,4 cm, která je částečně zoubkovaná. Celková délka nože činí 16,9 cm. Nůž váží 99,2 g. Velká čepel a otvírák mají boční pojistku. Nůž se dodává s kostrou z anodizovaného hliníku. Povrch rukojeti je vyroben z mrazuvzdorného termoplastu.

Série Modelů 805/819 Signature 

Zvláštní omezená série nožů Model 805 Signature a Model 819 je určena pro sběratele nožů. Oba typy byly vyrobeny v omezené sérii 1000 kusů. Model 805 Signature vychází ze starého Modelu 105. Nůž má celkovou délku 23,2 cm, čepel je dlouhá 12,7 cm a nůž váží 113,4 g. Model 819 Signature je založen na starším loveckém noži Model 119. Celková délka tohoto sběratelského kusu činí 27,4 cm. Čepel má délku 15,2 cm. Nůž váží 215,5 g. Oba celistvé nože jsou vyrobeny ze speciální oceli S30V. Střenky jsou zhotoveny z efektního ořechového dřeva.

Série Modelů 880 Strider/881 Mini Strider 

Jedná se vysoce kvalitní taktické pevné nože. Rukojeť je vyrobena z plastu, vnitřní kostra je z titanu, přičemž jedno želízko slouží jako boční pojistka. Strider se vyrábí s kopinatým ostřím nebo s čepelí tanto. Obě provedení mají hladké nebo částečně zoubkované ostří. Celková délka nože Strider je 23,5 cm a délka čepele je 9,8 cm. Nůž váží 207 g. Menší Model 881 Mini Strider se vyrábí ve stejných provedeních jako nůž velký. Celková délka nože činí 17,5 cm, délka čepele je 7,3 cm a hmotnost 116,2 g.

Model 882 Strider/884 SBT Police Utility Knife 

Tento model je výsledkem pohovorů s příslušníky policejních jednotek v USA. Speciální struktura rukojeti umožňuje pevné uchopení. Celková délka nože činí 20,7 cm, čepel měří 8,9 cm. Je částečně zoubkovaná a v horní části je čepel zdrsněna, takže lze nůž bezpečně otevří oběma rukama. Nůž váží 133,2 g. Pro tréninkové účely vyvinul Buck speciální nůž s tupou čepelí. Rukojeť cvičného nože je jasně modrá, aby bylo možné snadno poznat, že se jedná o cvičný nůž.

Model 886 Taclite

Jedná se o odolný, trvanlivý a lehký nůž vhodný pro venkovní činnosti. Rukojeť má klasické střenky z pěkného laminového dřeva, čepel má kopinatý hrot z korozivzdorné oceli, která je částečně zoubkovaná. Tento jednoruční nůž má boční pojistku. Celková délka činí 15,6 cm, délka čepele je 6,7 cm. Nůž váží pouhých 56,7 g. 

Butovskij

Valerij Butovski se narodil 18. Ledna 1961 v prastarém městě Tule, které je zbrojařským průmyslem známo již od středověku. Po ukončení školní docházky zahájil svou kariéru jako rytec v oddělení výroby zbraní na zakázku ve velké továrně na zbraně TWF v Tule. Ve volném čase stále kreslil a dělal návrhy zbraní. Dalším velkým zdrojem inspirace bylo pro Butovského muzeum zbraní. Na rozhodnutí tvořit nože se podílel rovněž jeho otec. Již v roce 1991 začal Butovskij sám přijímat zakázky na rytiny lovecké zbraně. V roce 1994 se seznámil se známými a zkušenými nožíři, Jurij Charlamov mu nabídl místo rytce ve své dílně. Později spolupracoval se známým mistrem nožířským Tatarnikovem a společně utvořili více než 20 nožů. Od roku 1996 má Valerij vlastní dílnu s několika stroji. Od roku 2001 je Valerij Butovskij plnoprávným členem Ruského nožířského společenství. Valerij Butovskij je vynikající nožíř, ale především umělec. Mezi známé nože tohoto nožíře patří: 

 Butterflies

to nůž nebyl vyroben na zakázku a nalézá se ve sbírce autora. Celková délka nože činí 24,6 cm. Damaškové ostří oceli má délku 14 cm, čepel má šíři 32 mm. Rukojeť je vyrobena z íránského ořechu. Motýlí a dekorativní květinové motivy jsou vyloženy zlatem a stříbrem.

Fairy Tale

ůž Fairy Tale je okouzlující. Celková délka nože činí 26,5 cm. Čepel má délku 15,2 cm a je široká 35 mm. Na rukojeť je použito íránské ořechové dřevo vykládané zlatem a stříbrem. Také rytiny na kovových částech nože jsou ozdobeny zlatem a stříbrem. Nůž vyvinul a vytvořil vlastními silami a nyní se nachází v soukromé sbírce.

Griphon

čepel tohoto skvělého nože je vyrobena z damaškové oceli. Celková délka nože činí 27,5 cm a délka čepele je 15 cm. Rytiny na čepeli, rukojeti a hlavici jsou vykládány 18karátovým zlatem a stříbrem. Dřevěné části jsou zhotoveny z íránského ořechu. Tento unikátní nůž vyrobil na vlastní náklady a bez zakázky. Nyní se nachází v soukromé sbírce.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.