Přes 8000 nožů a dalšího příslušenství máme skladem na prodejně! Doprava od 72,-Kč!

Victorinox - technické přednosti švýcaráku

To úžasné na kapesních nožích VICTORINOX, co bylo vlastně oním klíčem k úspěchu, byla mnohostrannost použití každé pružiny: díky šesti čepelím na pouhých dvou pružinách vznikl onen lehký a elegantní důstojnický nůž.
 

Při výrobě obou nožových čepelí se používá speciální chrom - molybdenová ocel. Po zakalení při 1040°C a popuštění při 160°C mají čepele tvrdost 56 RC (RC = jednotka tvrdosti měřená Rockwellovou metodou).

Pilky na dřevo, nůžky a pilníky na nehty mají tvrdost 53 RC, šroubováky, otvíráky konzerv a šídla 52 RC a vývrtky 49 RC.
Pilka a pilník na kov jsou kaleny a tvrdě chromovány, takže je s nimi možné pilovat železo i ocel.
Meziplochy jsou od roku 1951 vyráběny z hliníkové slitiny. Tím jsou nože lehčí a příjemněji se nosí v kapse u kalhot. Dříve se meziplochy vyráběly z alpaky.
Nýty a růžice jsou zhotovovány z mosazi a střenky z cellidoru a polyamidu.
Pružina tlačí silou asi 12kg na velkou čepel a na opačné straně silou přibližně 8 kg na malou čepel. Těchto celkových 20kg tlačí zase zpátky na vývrtku. To znamená při dvou pružinách, resp. šesti tlačných místech, celkem asi 70 kg tlaku pružiny. K silnému zaklapnutí čepele je potřeba právě tolik tlaku, protože převodový poměr mezi osou a tlačným místem je 1:20. U modelu „Swiss Champ“ s 8 pružinami, resp. 24 tlačnými místy, je potom tlak pružiny celkem 300 kg.
K přebroušení čepelí doporučuje VICTORINOX použít obtahovacího kamene. Pro ocílku jsou slitinové čepele příliš tvrdé.

Jasné výhody výrobků VICTORINOX při srovnání s napodobeninami

Typické cvaknutí při otevírání a zavírání čepele je slyšitelnou známkou vysokého tlaku v pružinách. Dlouhá léta intenzivního užívání tomuto tlaku na síle neuberou.
Otvírák konzerv VICTORINOX, patentovaný v roce 1951, nemá žádného konkurenta na poli kapesních nožů, pokud jde o kvalitu. Patří k němu i přídavný šroubováček na drážkované šrouby a šrouby philips.
Pouze u nožů VICTORINOX najdete oddělovací anodizované hliníkové destičky přiléhající ke šroubováku, což vytváří velmi tvrdý a odolný povrch. S takto zvýšenou kvalitou povrchu se až třikrát zvýší i náklady na výrobu.
Děrovač, vývrtka a šídla jsou optimálním výsledkem dvou dalších obráběcích procesů.
Nýty v noži jsou dále posíleny šesti kovovými růžicemi.
Otevřený šroubovák VICTORINOX je v pracovní poloze vystaven zvýšenému tlaku pružiny. Jeho čelní hrana stojí za osou nože v úhlu 89 stupňů. Nůž se tak při používání nikdy nezavře. Lze jej používat také jako úhlový šroubovák. Otvírák lahví má optimální předpoklady k otvírání co největšího počtu typů zátek.
Pilky na dřevo VICTORINOX mají co možná největší délku. Všechny zuby jsou velmi ostré a kovová pilka i pilník zůstávají déle ostré díky zvětšené tvrdosti povrchu.

Využití ve státních službách

Lyndon B. Johnson, prezident Spojených států, věnoval svým hostům v Bílém domě 4.000 takových nožů se svými iniciálami. Tyto oblíbené dárky používali i prezidenti USA Ronald Reagan a George Bush. Švýcarští diplomaté a vysocí důstojníci dávali svým hostitelům v cizích zemích "důstojnický nůž" jako praktický dárek. Obzvláště si tyto nože oblíbili piloti. Když byl Francis Gary Powers, pilot amerického průzkumného letadla U2, v roce 1960 sestřelen Rusy, vystavovali Sověti všechny cizí a tajné předměty, které u něho byly nalezeny. Mezi nimi také i malý červený nůž. Nigerijské letecké ozbrojené síly objednaly velký počet nožů se zahnutou čepelí, neboť jimi bylo možno snadno přeřezávat zauzlovaná lana padáků.

 Od roku 1976 nakupuje i německý Bundeswehr své armádní nože od VICTORINOX z Ibachu. Namísto švýcarského kříže jsou střenky polní zelené barvy vyzdobeny znakem s německou spolkovou orlicí.

Nože Victorinox koupíte zde

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.