Přes 8000 nožů a dalšího příslušenství máme skladem na prodejně! Doprava od 72,-Kč!

Victorinox - je využitý i ve vesmíru

Nože "Swiss Army Knife" obíhaly dokonce zeměkouli při vesmírných letech NASA, coby nutná součást výstroje posádky kosmických lodí.
 

Světový úspěch kapesních nožů VICTORINOX spočívá v jejich kvalitě a v jejich ceně: jsou cenově výhodné a bezvadně fungují. Prodávají se ve více než 100 zemích.

Stále více jsou "švýcarské důstojnické nože" v zahraničí napodobovány; tak např. v Německu, ve Francii, Španělsku, USA, Japonsku a Číně, ale nikde nedosahují takové kvality. Stále častěji dochází k tomu, že tyto zahraniční padělky jsou opatřeny švýcarským znakem, aby na veřejnosti vzbuzovaly dojem, že se jedná o švýcarský výrobek. Tomu se snaží zabránit švýcarské velvyslanectví svými intervencemi a zákonnými opatřeními.

Do vesmíru v raketoplánu

Švýcarský armádní nůž není původcem pozoruhodných událostí jen tady na Zemi, ale je také běžně brán do vesmíru: je standardním vybavením všech amerických kosmonautů. V dopise ze dne 27. září 1985 si kosmonautův bratr píše Victorinoxu o švýcarský armádní nůž. V druhém dopise vyjadřuje své díky za "příjemné překvapení".

"Prosím dovolte mi, abych se představil. Jmenuji se Edward M. Payton z Rock Islandu v Illinois, USA. Můj bratr je kosmonaut a minulý rok letěl s raketoplánem "Discovery". Vzal si s sebou jeden z Vašich kapesních nožů: můj bratr měl ve své výbavě švýcarský armádní nůž Mistr řemeslník. On i všichni ostatní kosmonauti dostali podobné nože, aby je mohli použít během letu. Můj bratr využil tento nůž během letu hned pro několik úkolů. Neustále Mistra řemeslníka velebil, protože fungoval dobře i při náročných podmínkách vesmírného letu - ve stavu beztíže.

Když nás můr bratr nedávno během dovolené v NASA navštívil, zjistil jsem, že svůj švýcarský nůž potřeboval takřka každý den i zde na Zemi, doslova na pevné půdě. Jeho nůž mě velmi uchvátil a velice jsem se snažil najít nějaký takový. Bohužel žiji v malém městě na Středozápadě bez přístupu k  nějakému speciálnímu obchodu s noži a myslím si, že takové nože se zde vůbec neprodávají. Proto si dovoluji Vám takto osobně napsat a poprosit Vás, jestli bych si mohl od Vás takový nůž koupit přímo pomocí pošty? Pokud ano, sdělte mi prosím správný postup objednávky. Velice Vám předem děkuji a těším se na brzkou odpověď."

Dárek z Ibachu

Krátce na to dostal pan Payton z Ibachu odpověď, balíček obsahující nůž, který chtěl. Okamžitě napsal odpověď, ve které vyjádřil své díky za zásilku: "Právě jsem dostal poštou Váš skvělý nůž. Bylo to pro mě úžasně příjemné překvapení. Ani ve snu bych nepomyslel na to, že byste mi takovýto nůž poslali jako dárek. Ujišťuji Vás, že o tomto řeknu svému bratrovi a jsem si jistý, že on tuto zprávu předá dál do NASA. Jste orpavdu velmi velkorysí. Mnohokrát děkuji. Edward M. Payton.

Z rozhovoru francouzské tlevize s kosmonautem NASA Chrisem Hadfieldem

Byl jsem na palubě raketoplánu Atlantis. Naším úkolem bylo přistát a spojit se s Ruskou vesmírnou stanicí. Na mě bylo, abych otevřel poklop raketoplánu, abychom mohli vstoupit do vesmírné stanice. Musel jsem uvolnit spoustu malých šroubků, přeštípnout kabely a přemístit kameru. A spoustu podobných věcí. Mým jediným nářadím byly tři malé klíče, které nám poslali Rusové. Ty stačily na uvolnění některých šroubků, ale nebylo možné s nimi udělat všechno, co bylo nutné. Už jsem se téměř otočil a vyrazil zpátky do střední kajuty pro svoji velkou sadu  nářadí, ale pak jsem si řekl: Proč nepoužít nůž? Díky švýcarskému armádnímu noži se mi podařilo poklop otevřít.

Nože Victorinox koupíte zde

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.