Přes 8000 nožů a dalšího příslušenství máme skladem na prodejně! Doprava od 72,-Kč!

Mikov Predator - počátek nože

Jak vznikl dnes už legendární model Mikov Predator? Přečtěte si rozhovor z jeho tvůrcem.

Který nůž je ten správný?

Odpověď záleží na tom, jestli nože měníme podle účelu, ke kterému je využíváme nebo jsme věrni jednomu modelu po celý rok. Jestli dáváme přednost noži pevnému nebo zavíracímu. Anebo jestli máme rádi něco speciálního - například nože vyhazovací. Protože přesně těm bude patřit toto vydání newsletteru, kde přinášíme i exkluzivní rozhovor s jeho autorem, Vladimírem Trojanem.


Proč se rozhodnout pro vyhazovací nůž?
- je elegantní
- jeho používání je pohodlné a bezpečné
- je možné ho otevřít pouze jednou rukou
- můžete si ho vybrat v klasickém nebo exkluzivním provedení a je k dispozici i varianta pro záchranáře

Důvodů pro jeho pořízení by se dala najít ještě celá řada, ale jak se shodují téměř všichni kteří si ho již pořídili - je to nůž, který je prostě výjimečný.

Ze všech nožů, které jsem navrhl, si asi nejvíc vážím vyhazovacího nože, říká jeho autor Vladimír Trojan

Jak jste se dostal k nožířství?

Nože mě zajímaly snad od narození. A vydrželo mi to dodnes. Už jako kluk jsem si doma nože vyřezával ze dřeva. A protože jsem byl z Mikulášovic, kde tehdy byla nožířská škola, volba, kam půjdu do učení, byla jasná.

Jak taková nožířská škola tehdy vypadala?

Ve třech ročnících nás tu bylo třicet čtyři. Ve škole jsme byli skoro pořád. I když jsem byl místní, musel jsem tam chodit i na snídaně, obědy a večeře. A přes víkend, když kluci, kteří byli odjinud, jeli domů, jsem chodil do školy uklízet nebo házet uhlí.

Mikov byl po škole váš první zaměstnavatel?

Ano, nastoupil jsem sem před padesáti sedmi lety. Ale začal jsem jako nástrojař. Tehdy učební obor nástrojař ve škole ještě nebyl, proto to bylo zařízeno tak, že kdo měl ve třetím ročníku nejlepší vysvědčení, šel pracovat do nástrojárny. Dělal jsem tam až do vojny a chtěl jsem se tam po ní i vrátit. Jenomže mistr mi to sice nejdřív slíbil, ale pak najednou řekl, že ne. V té době totiž už vycházeli ze školy první nástrojaři a tak přede mnou dostali přednost.

Musel jste tedy z Mikova odejít?

Naštěstí ne. V té době tady dělal ředitele nějaký Ježek a ten si mě zavolal s tím, že Mikov zakládá oddělení vývoje. A že jestli chci, můžu tam pracovat. Samozřejmě jsem souhlasil, a byl jsem tam vlastně úplně sám.

Co byl váš hlavní úkol?

Navrhoval jsem všechno možné, kdo co potřeboval. Potřebovali třeba nějaký dárkový nůž, tak jsem ho vymyslel a nakreslil.  A když se podíváte na produkci Mikova, tak skoro všechno jsou nože, které vyšly z mého návrhu nebo z kolektivu, kterému jsem svůj návrh předložil ke schválení.

Jak takové vymýšlení nožů vypadalo v praxi?

Nejvíc nápadů jsem měl v noci. A když mě něco napadlo, hned jsem na tom začal dělat. Měl jsem tehdy možnost v továrně pomalu i spát. Často jsem proto na něčem dělal celou noc. Ráno jsem pak přišel za svým vedoucím: „Tohle jsem vymyslel, co na to říkáte?” No, a když se mu to líbilo a schválili to, hned jsem udělal modely.

Co si máme pod modelem nože představit?

Je to vlastně prototyp. Ale ty se tenkrát nedělaly tak, jako dnes, když na to máme řezačku, drátořez nebo laser. Takže se ty modely buďto odvrtávaly nebo se musely řezat na pile. A podle toho, co jsem vyrobil, pak kluci v nástrojárně už dělali nástroje. Nejdřív jednoduché, propadové, pak postupové a tam už to bylo samozřejmě i s nehetníkem.

Když se podíváte na ty desítky nožů, které jste navrhl, kterého z nich si nejvíc vážíte?

Skoro všech, ale nejvíc si asi vážím vyhazovacího nože, protože mým snem vždycky bylo udělat vyhazovák. Na půdě v Mikově totiž byla vzorkovna, kde byly na deskách vystaveny nože, které se v Mikulášovicích dělaly před válkou. A mezi těmi vzorky byly právě vyhazovací nože. Ovšem před válkou tady ale byli jenom němečtí zaměstnanci. A tak jsem chodil za těmi, kteří po poválečném odsunu ještě zůstali, a ptal jsem se jich, jak se to dělalo. Ale žádný s tím nechtěl mít nic společného. Nevím proč, ale prostě nechtěl. A tak jsem začal sám a zase jednou odpoledne a přes noc jsem udělal vyhazovací nůž. Když jsem s ním druhý den přišel za šéfem, řekl mi: „Tak to nevím, tohle nám asi zakážou.” No, ale oni to nezakázali a vlastně jakýkoliv vyhazovací nůž, který Mikov od té doby vyrábí, třeba i záchranářský nůž rescue, je pořád na stejném principu.

Nože Mikov Predator koupíte zde

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.