Přes 8000 nožů a dalšího příslušenství máme skladem na prodejně! Doprava od 72,-Kč!

Holení břitvou

Holení břitvou zažívá v posledních letech velký boom, spousta mužů přišla na to že tak hladce a dokonale se neoholí žádným jiným způsobem. Tento způsob holení však vyžaduje určité znalosti i zkušenosti, více se dozvíte našem v článku.
 

Jak naostřit břitvu a další uživatelské tipy

Břitvy zakoupíte v našem obchodě.

Jak se starat o břitvy?
Abyste tomuto tradičnímu pánskému náčiní zajistili dlouhý život, je potřeba se o něj náležitě starat. Břitvy vyrobené z nerezavějící oceli nejsou na údržbu velmi náročné, na rozdíl od břitev vyrobených z méně kvalitních materiálů, které musí být po každém použití opláchnuty čistou vodou a důkladně vysušeny. Pro oba druhy břitev však platí, že by neměly být uchovávány ve vlhkém prostředí a pokud nebyly delší dobu používány, měly by se před dalším použitím raději naolejovat. 
Neexistuje žádné obecně platné pravidlo pro ostření břitev; pokud nebyla používaná jen několik dní, stačí její ostrost zkontrolovat bříškem palce. Ti, co používají břitvu na holení často vědí, že ostří tzv. roste, což znamená, že se jeho velmi jemný okraj při každém použití „změní“ (což je viditelné pouze pod mikroskopem) a opět vrátí do původní pozice. Nicméně tento jemný okraj se časem bude stále více odírat a proto by se pak měl být zakoupen vhodný řemen na obtahování břitvy. 



1. Jak mám nabrousit břitvu řemenem?
Pokud je potřeba, může být kožená strana řemenu potřená velmi tenkou vrstvou jemné abrazivní pasty (červená pasta) a na závěrečné naleštění leštící pastou (černá pasta), která se do řemenu zapracuje bříškem palce. Řemen je uchycen pod tupým úhlem, břitva je položena zadní částí na řemenu; břitvou táhneme po řemenu ve směru od těla. Na konci řemene břitvu otočíme a táhneme zpět směrem k tělu. Pokud při broušení měníme směr, ale neotáčíme břitvu, ostří se zakulacuje a řezací schopnosti jsou ztraceny. V tomto případě může pomoci pouze přebroušení. 

2. Jak se břitvou správně holit?
Začátečníci začínají nejdříve s hladkými a neproblematickými částmi obličeje. Otevřenou břitvu držíme palcem a třemi prsty tak, že otevřená rukojeť směřuje od tváře. Namydlíme si tvář dobrým holícím mýdlem, které zvláční pokožku. Kůže musí být napnutá, břitvu přiložíme k tváři pod úhlem 30° nejprve ve směru růstu vousů a pak proti směru růstu. Pokud je břitva držena příliš naplocho, zůstane na tváři strniště, pokud je držena příliš kolmo, pořežeme si tvář. Břitvou pohybujeme vždy ve směru ostří, nikdy horizontálně (nebezpečí zranění!). Snažte se dělat všechny pohyby rovnoměrně, břitvu držíme více kolmo, pokud holíme v ohybech, důlcích nebo na horním rtu.Pokud byla břitva poškozena pádem na zem, neměla by být dále používána. Nabroušení přes řemen v tomto případě nepomůže; ostří musí být ošetřeno u specialisty. 

 


3. Který druh oceli je pro rovné břitvy nejvhodnější?
Základním materiálem pro dobrou břitvu je standardní ocel, která obsahuje 0.6% a více uhlíku a která tak dosahuje maximální tvrdosti, pružnosti a odolnosti proti opotřebení v procesu temperování a dalším nakládání s ní. Výhodou nerezavějících druhů oceli je, že následně vyžadují méně péče. 

4. Břitva, kterou jsem si nedávno koupil, už neholí tak důkladně. Musím ji nabrousit a jak často je to nutné?
DOVO břitvy jsou nabroušeny již při výrobě (jsou broušeny ručně na kůži). Pokud vlastníte vhodný řemen, nikdy nezapomeňte vzít v úvahu, že břitva si po použití musí nejprve „odpočinout“. Poté, co ji důkladně omyjeme a osušíme, by neměla být nejméně po dobu 1-2 dnů používána, protože okraj ostří stále pracuje a pomalu se narovnává. Pokud bude břitva broušena příliš brzy po použití nebo bude broušena nesprávně – tedy bez toho, aniž by byla po každém tahu otočena, může dojít k tomu, že se plocha potřebná pro bezchybné oholení ulomí. Břitva může být použita zhruba desetkrát, aniž by jste ji museli ostřit. 

 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.